用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我朋友個仔仔睇自然療法好咗好多
go

我朋友個仔仔睇自然療法好咗好多

我朋友個仔仔睇咗個自然療法三四個月,應對多咗好咗,做功課和生活上各方面都乖咗合作咗,眼神接觸又多咗,抵抗力都好咗....我朋友好開心仔仔有進步!!

回覆:我朋友個仔仔睇自然療法好咗好多

Pls pm the doctor,thx

引用:我朋友個仔仔睇咗個自然療法三四個月,應對

原帖由 chimabb 於 12-11-11 發表
我朋友個仔仔睇咗個自然療法三四個月,應對多咗好咗,做功課和生活上各方面都乖咗合作咗,眼神接觸又多咗,抵抗 ...
咁你個仔係有咩問題?

引用:又到左廣告時間。。。客少到了,又要開始釣

原帖由 nornor 於 12-11-12 發表
又到左廣告時間。。。客少到了,又要開始釣魚。。。。
太明顯啦!!

引用:又到左廣告時間。。。客少到了,又要開始釣

原帖由 nornor 於 12-11-12 發表
又到左廣告時間。。。客少到了,又要開始釣魚。。。。

醒目開學勳章

HopeLJ 發表於 12-11-13 10:22

乜你哋心水咁清 多謝提醒

乜你地d人咁得意,介紹d好的方法和另類選擇就話人賣廣告,好似喺度害你咁,你唔信唔啱聽可以唔理會,我只係有朋友個仔試過好,我朋友和我自己又試過幾好,提供多個選擇俾大家,又冇害,試下無防,大家open mind d, 可能有意想不到嘅收獲呢!有時乜都reject咗先,最終只係自己少個機會,人地又冇損失嘅。

myson727  "Open mind D" -- Good Point  發表於 12-11-14 09:10

回覆:bearclub 的帖子

係我好朋友的仔仔,有自閉症,我好朋友為咗個仔試過好多訓練和治療,言語治療,針灸,宜家做緊自然療法。

回覆:cowina.wong 的帖子

其實自然療法係西醫以外冇副作用和不用西藥的治療方法,所以中醫都算,不過我朋友嘅仔仔睇的是食西方草藥和營養品的,又用微電流排毒和導入營養,又可透過穴位檢查器官功能指數,同查出重金屬等毒素,仲有食物敏感測試。都幾全面,但有d人覺得有冇咁神奇就唔信,我同我朋友覺得既然冇負作用嘅話試下無防,至多都係冇咗d時間同錢啫,咁宜家結果都唔錯呀。

唉,金錢同時間點會唔重要。
我同意你講一試無况。可否重點介紹一個療程要幾耐,或以你朋友的仔情況要做幾耐先有效果,一星期多少次,大約金錢預算應如何,這樣最幫到我地 a仔家長。

醒目開學勳章

HopeLJ 發表於 12-11-14 01:11
唉,金錢同時間點會唔重要。
我同意你講一試無况。可否重點介紹一個療程要幾耐,或以你朋友的仔情況要做幾 ...

唔知貴唔貴? 如果貴 我冇錢做呀 不過 好彩我仔仔係政府s位讀得唔錯

"至多都係冇咗d時間同錢啫" 講得咁輕鬆 嘩 呢2樣好重要喎

時間同錢係好重要
自然療法就0甘睇應該唔平
看醫生,做唔同test,做療程,食西方草藥和營養品,加埋戒口
仲要長期做,全部都係時間同錢
但效果對小朋友係點無人知
自然療法睇家長本身buy 唔buy
有足夠銀彈,負擔到大可一試

其實我想問食呢d supplement 會唔會有其他問題衍生?我冇試過食藥但我怕咁細個小朋友對佢肝同腎會大負擔。

回復 llam1210 的帖子

吃supplement, 最好定期抽血,驗肝功能。

幾耐驗一次?喺dr fung到驗埋?

自然療法我地一星期睇一次,每次一小時,睇一兩個月都有效果,如果做傷風感冒我地一兩次就好番,大約預三四千一個月,同中醫针灸差唔多價錢,但針灸有時針到個小朋友個頭流血都幾驚

回覆:HopeLJ 的帖子

一星期做一次,每次一小時,做一兩個月都見效果,如做傷風感冒一兩次都好番,但如果A仔就要敷長時間做,幫佢個腦和身體一路排毒和補充營養,等佢再訓練學習,你見佢有進步都想继續做啦,一個月大約三千幾,好似針灸咁,但針灸有時針到小朋友又驚又流血都幾驚

回覆:chimabb 的帖子

其實有自閉小朋友的家庭已有很重的負擔、希望大家要有良心。最重要、小朋友的時間很宝贵、若浪費了、會很可惜!