用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基有乜吸引大家?
go

樂基有乜吸引大家?

In 過,覺得校舍比較細、比較舊,老師唔見得特別好,嗰日NET 仲無乜笑容 ....
placement 係點我唔多了解 .....

想問下其實大家揀佢嘅原因係乜?

回覆:樂基有乜吸引大家?

你 in  K1?

iloveu3939 發表於 12-11-11 16:21
In 完,覺得校舍比較細、比較舊,老師唔見得特別好,嗰日NET 仲無乜笑容 ....
placement 係點我唔多了解 .. ...
咁快 interview?  乜唔係30/11 or 1/12 咩?

我去交N班表時都略有同感,唔知樂基好晌邊?有有讀過嘅家長分享下?

火炭樂基?定九龍塘?火炭我就答到你!

九龍塘K都係剛收表咋, 30/11或1/12先IN, 請問樓主IN什麼?

引用:火炭樂基?定九龍塘?火炭我就答到你! +

原帖由 JuliaCKL 於 12-11-11 發表
火炭樂基?定九龍塘?火炭我就答到你!
咁請問火炭樂基嘅好處係乜?  請指教.  謝謝!

回覆:ekhc 的帖子

又請問有無其他家長可以share 下九龍塘樂基嘅優勝之處?  謝謝

火炭樂基真係一間happy school,兩文三語都好注重,好鼓勵睇書,師生比例係1:10,所以照顧得好好。小朋友返學兩個月已經變得好開朗好健談,日日都話想返學,成日講英文仲講下普通話,我覺得好好。

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+12-11-11+發表火

原帖由 ekhc 於 12-11-11 發表
咁請問火炭樂基嘅好處係乜?  請指教.  謝謝!
1. N班已經開始教phonics,好過出去學。
2. 著重三文兩語,N班開始每個星期派一本英文書,一本中文書,培養小朋友睇書習慣,仔仔而家已經每晚自動自覺攞呢兩本書出嚟叫我讀
3. 直升K1,唔駛煩!
4. K2就會全部轉晒英普班,個人認為中英班嘅普通話應該唔會弱得過英普班,所以學校好有信心將小朋友由中英轉英普,否則老師k2時咪教得好辛苦!
5. N班只收3班,一級<100人,有次去旅行,兩位我唔識嘅老師行埋嚟叫我個仔個名,仲同佢傾計,除咗老師有愛心有記性之外,我諗係每年新生小朋友唔係好似d大校咁多人,所以老師好易記得咁多小朋友嘅名!
6. 學校嘅姐姐好有愛心,我個仔連老師名都未記得之前,已經記得同佢vv嘅姐姐叫咩名,如果d姐姐同佢哋去完vv就算,小朋友無可能會咁記得佢哋,應該係d姐姐會不停同佢哋傾計先會令佢哋咁有印象!
7. 車係可以停喺學校門口,個人特別鐘意呢點,因為無論自己車小朋友返學,還是搭校車,一落車就入學校,我覺得較安全。因我上年in 4間,另外3間都係喺商場裏面,落車後仲要行!
8. 短短開學兩個月,學校已經有幾次安排家長返學校,俾家長了解學校多d,又舉行模擬課堂,俾我哋知道老師點教普通話,英文同phonics。
9. 今年升小一個派位個人認為好靚仔。

iloveu3939  Thanks!!  發表於 12-11-13 00:04
minirat    發表於 12-11-12 10:37

十分認同!!好有誠意既一間學校。

引用:十分認同!!好有誠意既一間學校。

原帖由 emily207 於 12-11-12 發表
十分認同!!好有誠意既一間學校。
係呀!初頭未入之前上網聽人講樂基d書記姐姐好cool,打電話嚟學校問嘢我本來都有同感,但而家我覺得連d書記姐姐都超好,我最近先知ms. Karen 係書記姐姐,佢勁好笑容,成日同小朋友傾計,如果佢係老師就好喇!

無錯, Ms Karen 超nice,仲記得每個小朋友名,我初初都成日以為佢係老師,非常好,審審都超好人。

JuliaCKL 發表於 12-11-12 00:02
2. 著重三文兩語,N班開始每個星期派一本英文書,一本中文書,培養 ...
thx so much for your detailed sharing ~~

九龍塘樂基呢?是否差不多?

兩間樂基教學模式很似,因為同一校監,黃校長亦是由火炭轉到九龍塘創校。重點:兩文三語、注重閲讀、校細師生密切、愉快學習,pn 80人; k1 接近120人。

又係幾十人爭一個位

引用:In+完,覺得校舍比較細、比較舊,老師唔見

原帖由 iloveu3939 於 12-11-11 發表
In 完,覺得校舍比較細、比較舊,老師唔見得特別好,嗰日NET 仲無乜笑容 ....
placement 係點我唔多了解 .. ...
樓主你in乜?

回覆:hebe2010 的帖子

樂基收生人數:派表數目估計
沙田樂基 100:1300
九龍塘樂基 120:6500 (1500派表+5000 dl)
沙田應該差唔多但九龍塘就係根據網上討論估一下。你地有冇其他諗法?
緊張等待interview letter 中...

ekhc    發表於 12-11-13 00:01
minirat  入到先出奇  發表於 12-11-12 10:38

JuliaCKL 發表於 12-11-12 00:02
2. 著重三文兩語,N班開始每個星期派一本英文書,一本中文書,培養 ...
Thank you JuliaCKL