用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B媽媽不要氣餒
go

細B媽媽不要氣餒   [複製鏈接]

我見到有些細B媽媽在forum中講到細B面試時的辛酸史,令我有感而發,想用過來人嘅身份同大家分享下我嘅感受。

今年我亞囡係以大B身份(0911)面試,見她in4間的表現也非常好,暫時已有2間K2嘅offer,真係感到好安慰。

回想上年年尾,我同佢報咗2間龍校2間村校,但因為佢當時係細B,in嘅時候表現一定不及大B,所以最終全軍覆沒,當時我都感到好氣餒,好唔開心,明明自己個囡唔係蠢嫁,點解會冇學校收嫁,又會怪自己做亞媽嘅做得唔夠好,冇教到佢smart啲,總之就有千千萬萬個罪名加響自己身上,為自己,為家人(老公)同小朋友加添不少壓力。

其實萬一今年做細B面試不理想也不要氣餒哦,大不了下年考K2,或用超大B身份再考K1,到時妳地就會睇到妳地亞B嘅優勢了。

細B媽媽們加油!
   4    0    1    0

㩒住比人恰的感覺真係唔好受。大家繼續努力。

回覆:細B媽媽不要氣餒

真係只有細b媽媽先會明,我係1011細仔,今年都明知冇行,冇報龍校,只是報啲happy school,但去到in的時候真是發覺差好遠,明明都好醒,但同大仔一比始終都差啲啲,不過見多幾間,見到阿仔愈來愈進步,我都好開心,所以大家加油!

Same same!

其實中b好動男仔又係頭痛,冇經過N班訓練,入到課室唔坐,走去攞玩具,唔理老師,冇得再考多年
好在今日in民生,係英文同數字版出奇的坐定定聽老師指令(唔知係咪net老師我可以翻譯=出聲叫佢做),阿仔坐定定做晒我當賺左架啦

我亞囡上年同今年都有in民生,

上年老師問佢顏色同英文字母,佢答錯咗9成(其實有啲明明識但佢都答錯)

今年老師問佢顔色,英文字母同數字,toal問咗廿幾個,佢答中晒

差一年分別真係好大嫁!!!

tra5212 發表於 12-11-11 01:06
真係只有細b媽媽先會明,我係1011細仔,今年都明知冇行,冇報龍校,只是報啲happy school,但去到in的時候真 ...
其實只係年齡嘅問題,所以唔洗唔開心!

回覆:tra5212 的帖子

我阿仔都係10/11,發覺差幾個月真係唔同架,我記得媽咪安慰我講笑咁話,人地bb唔好講叻唔叻,起碼都食多你個仔半年飯,加油呀,細b們

belleki  哈哈~我鍾意! (你的說法)  發表於 12-11-14 23:37

引用:我阿仔都係10/11,發覺差幾個月真係唔同架

原帖由 pigbear702 於 12-11-11 發表
我阿仔都係10/11,發覺差幾個月真係唔同架,我記得媽咪安慰我講笑咁話,人地bb唔好講叻唔叻,起碼都食多你 ...

回覆:bonboncat 的帖子

thank you

醒目開學勳章

多謝分享! 我大女係1月大B, 細女係12月細B, 真係好大分別!
幸好細女已有PN offer可以一月插班, 所以今年冇乜點報K1, 諗住直升先, 出年至報d心儀學校, 考到就repeat K1
總算叫做多一個選擇, 反而宜家d中B變晒細B, repeat又唔得, 仲煩呀!

回覆:takuprio 的帖子

係喎,我囡中b,有苦自己知

我都有個細b in k1, in 到你哭笑不得, 應該全軍覆沒. (未出result)
總之大家加油, take it easy !

我果都係超細B, 覺得最辛苦係搵插班N, 搵到了有了BACKUP心情就輕鬆好多, 做大做細就睇下佢考到邊間。

我果個都係細b,in左3間,3間都做到哂指令,但係唔代表會收,因為幾千人in得幾十個位,不過我已經好安慰

完全同意呀, 真係只有做細B的父母先真正感受到呀,我囡都係1210 超細B, 都係向現實低頭啦.

咁歧視同不公的現實,遲早攪到7-12月出生率下降。

我大女細女都係一個十一月,一個十二月出世嘅BB!第一年同第二年表現天裫之別所以我兩女都後一年致讀,做曬大B!有時BB發展係未到嗰個階段就係未到!所以唔係唔得,係未係時候啫!冇謂要佢哋跟同年年頭一齊,佢哋會自信心降低,我哋又教得辛苦啫

我仔仔10年11月,本身想報13年N班超大仔,點知幾間都唔比我甘做,咪村校私校in左6間K1,5間收左,我個心定哂,如果真係追唔上先repeat K,如果跟得到就比佢直上。

引用:咁歧視同不公的現實,遲早攪到7-12月出生率

原帖由 pc629 於 12-11-12 發表
咁歧視同不公的現實,遲早攪到7-12月出生率下降。
其實留意番香港教育史,原本小孩就是該足六歲後的學年才入小學的,但後來80年代政府把這年齡放寬至五歲八個月,以給家長一些彈性。而幼稚園則於2001年才把入學年齡由3歲放寬為2歲8個月。小學課程的設計由此至終,都是為足六歳以上的孩子設計,更何況近年小學的課程愈教愈深?所以其實做大仔只是適齡入學而已,並不是故意遲一年讀書,反而做細仔則是比原來設計早了讀書。所以其實唔可以話學校歧視,不嬲好多資深小學校長都話應該足齡入學,只不過自從政府當時放寬了年齡限制,香港的家長都心急地想小朋友早些上學。學校揀小朋友,通常只看面試表現,咁係好合理㗎喎。

如果大家多找一些相關的硏究來看,可知道大部分教育家都認為足齡入學對小朋友長期發展較好,甚至政府亦有專家建議過提高番入學年齡為六歲,不過由於影響較大,所以最後決定繼續保留此彈性予家長。這樣也好,如果有個別孩子特別早熟(尤其女孩),家長可讓他們早些入學。但如果小朋友不是超級早熟,為什麼家長要咁心急?

jolalee  agree! 同一個學年但小朋友可以相差16個月,根本上就係太奇怪!  發表於 12-11-13 01:19
小小山  agree ! 所以無K1收就遲一年先入學  發表於 12-11-12 09:17
‹ 上一主題|下一主題