用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 今日面試完啦!
樓主: Pigmama1012
go

今日面試完啦!

回覆:今日面試完啦!

今年9月開學時原來有一半以上嘅老師已經辭職走了所以很多老師都是新請回來的

cindywo 發表於 12-11-13 01:02
今年9月開學時原來有一半以上嘅老師已經辭職走了所以很多老師都是新請回來的

...
一半? 你點計出黎?

聽到大家咁講, 雖然好明白幼稚園老師唔易做, 很辛苦, 但說到底我們都只是對學校尊崇而慕名單而來, 點解佢地可以一個笑容都懶得俾....

我17/11 就帶小朋友去 IN 啦, 好擔心佢地咁馬虎... 唔同班新老師係同學校倒米既, 我好擔心佢地 IN 成咁會對小朋友唔公平.

我都IN 左根德園, 老師很NICE....笑容可掬....

我都覺得老師一點笑容都無,我個女之後還說不喜歡面試的老師。因為我女兒的表現不好,所以問完數字和英文字就沒有再問其他問題了。

小囡在民生已讀K3, 眼見學校在3年內改變不少, 事實, 今年離開的老師比舊年多, 但又無一半咁多, 學校的確改革不少, 是往好方面. 平時返學眼見老師都好好, 好主動同家長小朋友打招呼, 並不是你地現在所講咁差. 可能老師真係從一早就開始見人, 真係見到好累.

另外, 有位家長話小朋友洗手間無抹手紙, 事實學校要培養小朋友環保, 唔會突登因為你地面試果幾日整抹手紙俾大家洗手用. 我相反覺得家長唔係自己都會隨身有備紙巾? 唔係話幫學校, 如果拎這點, 話民生擺姿態有點兒那過吧!!

講句公道話, 我都覺得話民生無抹手紙那位家長好怪獸, 睇完有點氣結.  

sllau  得啖笑...  發表於 12-11-14 09:49

據我兩年多以來的經驗,民生老師都有禮熱誠,即使我們有時不守規距,他們大都禮貌勸諭,並沒有令我們難受的感覺。我相信,只係我們有禮,笑臉相迎,相信老師也不會黑臉相待吧。

民生的老師大多懂得如何教導學生,不會特別遷就學生,會因應學生程度相應調節。我相信,這也是各家長所希望的吧。

本年的老師的確有不少新面孔,或許經驗尚淺,但大都熱誠可嘉,相信只要家長與他們多加溝通,定可教學相長,讓我們的小寶貝有更佳的學習環境同條件。

上星期IN完, 我又唔覺得D老師冇笑容, 反而都算OK丫! 成個過程感覺真係幾趕咁, 不過又未至於好FU HIN, 係IN既野太簡單...問家長都係一個問題, 所以好快就IN完。
見D童軍都好好呀! 好可愛! 可能我個仔有叫佢地姐姐哥哥啦! 有D老師都有對阿仔笑...唔知係咪我地好彩....ANYWAY, 我IN完反而更希望阿仔可以入讀呢間學校!

想問下大家, 其實面試時小朋友答岩問題, 係咪都實僧讚小朋友叻架??
記錄我們生活每一天!BLOG

回復 rhodo 的帖子

我小朋友答對哂, 老師一句都無讚喎,

引用:上星期IN完,+我又唔覺得D老師冇笑容,+反而

原帖由 rhodo 於 12-11-15 發表
唔好意思呀,我想問老師會問家長D乜嘢問題架?

回覆:letea 的帖子

我相信,只係我 們有禮,笑臉相迎,相信老師也不 會黑臉相待吧。----->自問已是笑臉相迎了!但她確實是黑面相待呀!

引用:我相信,只係我+們有禮,笑臉相迎,相信老

原帖由 musicboxjoanne 於 12-11-15 發表

我都非常有同感,D老師差不多個個都黑口黑面,而企在旁邊幫忙的童軍就好Nice。一入去interveiw,個囡都嚟唔切打招呼,就即時問我囡什麼名?幾多歲?
個囡答佢兩歲,好能好細聲,她就即時黑面說什麼?6歲?而且如其他家長所講,個囡遲兩秒答已不比時間又問下一個問題?整個過程我和囡囡對老師感覺很差,離開校園時個囡話好驚,
老師們很忙大家都明白,但好多工作也一樣是辛苦超時,個個好似佢地咁依個社會就充滿怒氣la

我哋俾外籍女老師抽中,問阿囡A-D,1-3,之後將字母放入個窿度,阿囡唔使佢問,自己答晒,不過個D字發音唔準,個老師讀多次糾正佢,同埋答中文123,老師又教佢用答英文123,唔知咁會唔會扣分呢?

之前問PG老師會唔會用英文in,佢話只用中文,所以我毫無準備,而且自問英文水皮,俾老師問到我O哂咀,只可以用簡單句子回答佢,我諗今次都衰硬囉,有D內疚

In 完喇!NET 老師好好人,我個仔當係玩咁,好開心!學校個個都好nice, 唔見人黑囗黑面喎

JJDINOSAUR 的帖子

今天in係net,好nice,仔仔答得好好,net老師話well well,仔仔好happy,可能net nice d,希望收啦!

August_family 發表於 12-11-17 00:36
我哋俾外籍女老師抽中,問阿囡A-D,1-3,之後將字母放入個窿度,阿囡唔使佢問,自己答晒,不過個D字發音唔 ...

請問你係咪揀英普班, 英普班應該係英文 in 架 (睇其實媽咪分享) ....

我個小朋友 in 左啦, 真係公度說話, 第一位接見家長的老師, 個樣好認真, 唔多微笑. 不過預左, 因為她們in 左成日吧.
我個時都下午啦.

但入房 in 我地位老師, 笑容可掬, 感覺可正常, 好友善, 小朋友 in 得唔錯, 老師都係問左2.3條簡單問題.
就 bye bye 啦.... 老師仲笑住同我們講 88 架.... 咁真係同之前大家講既好大出入.... 可以係某些老師問題, 算不上全體問題.

我都見到有老師黑口黑面。。不過in我囡個老師就好有笑容!但係課室等嗰兩位就不過都好同情佢地,幾千人in真係唔講得小,佢地唔單止要幫我地面試,仲有自己都有好多野做例如設計課程同活動,所以我都會睇涼佢地!!!

我上個星期六下晝in, 個個老師都好nice, 冇黑面喎,我個女in 英粵班,中文老師in, 都問咗幾多問題, 我個女答0岩都有讚佢叻,而且流程順利,唔使等到發睥氣,所以in完我都好鍾意呢間學校。