用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收 reject 信嘅學校,係咪唔駛嘥時間再寫求情信呢? ...
go

收 reject 信嘅學校,係咪唔駛嘥時間再寫求情信呢?

如題, thx!

回覆:收 reject 信嘅學校,係咪唔駛嘥時間再寫求情信呢?

未必,睇下你鈡唔鈡意間學校,問心你真心鈡意就寫don't think too much.....never give up....try

raylovefa  多謝你這些我正需要的正能量,  發表於 12-11-22 10:04

如果我好中意間學校, 我會照寫. 寫左有個希望, 唔寫一定冇希望. 我知有些校長會好睇家長的誠意的. 不過那些神級學校, 可能就寫同唔寫都沒有分別了(競爭太大).  

看今年的戰況,真係覺得會寫佐都哂氣!往年就唔同。

If you try you'll have a chance no matters how low it is.  If you don't try you must have no chance.

回覆:收 reject 信嘅學校,係咪唔駛嘥時間再寫求情信呢?

多謝大家!

回復 calvin1688 的帖子

其實每一年的家長都會覺得自己是最差的一年, 都是往年較好, 因為我們是insider, 幾之, 唔理如何, 心儀的/機會較大的, 寫了無蝕底。Just try our best and never give up!

求情信係而家俾, 定係大抽奬後先俾呢 ?

醒目開學勳章

兩年或之前是有一些用的
但今年競爭太大了

引用:兩年或之前是有一些用的但今年競爭太大了

原帖由 ziyi 於 12-11-14 發表
兩年或之前是有一些用的
但今年競爭太大了
我都係咁諗。。。。
所以覺得,係咪慳番啲時間/腦汁/紙呢?

a_for_apple 發表於 12-11-14 17:44
我都係咁諗。。。。
所以覺得,係咪慳番啲時間/腦汁/紙呢?
How much do they mean to you?  Are they more important than finding a better school for your children?

又唔係咁講~
就好似坊間流傳某一間新派直資,呀校長先生好buy「誠意」!最緊要你有「誠意」,有「誠意」就有機~

babybear 發表於 12-11-14 19:56
又唔係咁講~
就好似坊間流傳某一間新派直資,呀校長先生好buy「誠意」!最緊要你有「誠意」,有「誠意」就 ...
點解要 ( ) 個誠意? 有沒有其他含意?
唔多明呀, 可否講明d? thanks

「誠意」~ 同$ 有關???

引用:「誠意」~+同$+有關???

原帖由 Inspectorshk 於 12-11-15 發表
唔好誤會~絶對唔係~

引用:Quote:babybear+發表於+12-11-14+19:56+又

原帖由 tung0409 於 12-11-15 發表
尤如小fans咁朝朝捕係學校門口為求見多校長幾面

不過唔係個個家長都接受到咁做~

我都G有d家長真係好有心,帶小朋友晨早等校長返工,又久不久送畫,送小手工比校長