用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幾個offer問人邊間好
go

幾個offer問人邊間好

我覺得到了真的有offer,就不必在此問人,可參考,但應自己去間學校睇下人地啲小朋友,觀察下啲老師等。今日HK人只生1、2個,答到你都係用自己個B既經驗,咁點幫你做比較?有啲人亦會特登亂噏,等你放棄甲校,原來佢就係甲校既waiting,,你走佢自然有機會,所以想幫小朋友,真係要做多啲嘢。

回覆:幾個offer問人邊間好

絶對認同!只有父母本身先了解自己的孩子適合邊間學校!

仲有些家長問埋一些只需google 一下就知的問題,例如Xxx有冇學卷,其實全部在網頁找到,尤其問去年面試形式嗰D,找去年post快過問人啦,實在太懶!

唔係嘛,問下都唔得?咁討論區要來做咩?
好多野的確以前d post都有,咁以前post係邊度來,咪就係有人問先有嘛。
何況年年d野唔同,新post比大家可以討論下咪幾好。

問下當然得啦,但以個人為例去年in 左5間K,in 完都有上來分享過程,熱烈詳細好多,但一年過後記得幾多成?而且寫過就唔想再寫了,所以較合乎效益的做法係先找去年的post作基礎囉!

其實有咩好批評人地問咩啫。你覺得人地問係低b係懶,咪唔好答人囉。你覺得既,有人唔覺得係咁,仲要好熱心咁回答。

引用:唔係嘛,問下都唔得?咁討論區要來做咩?好

原帖由 oooasis 於 12-11-09 發表
唔係嘛,問下都唔得?咁討論區要來做咩?
好多野的確以前d post都有,咁以前post係邊度來,咪就係有人問先 ...

引用:其實有咩好批評人地問咩啫。你覺得人地問係

原帖由 cycream 於 12-11-10 發表
其實有咩好批評人地問咩啫。你覺得人地問係低b係懶,咪唔好答人囉。你覺得既,有人唔覺得係咁,仲要好熱心 ...

唔好意思,我係路過。
最搞笑係呢度贊成d人係自己都有開post 問人邊間好先搞笑

我一開版已表示, 係可以參考, 可以睇下人點講, 但唔係作final decision, 唔好誤會人地。

係填表前上黎睇, 的確好方便, 大約知果間學校咩作風、咩情況, 但到了最後一刻, 就冇得靠人, 而係要自己做多d野。我既意思係咁。

醒目開學勳章 貢獻勳章

點解一定要陰謀論?
大家成年人,收集完資料,再衡量是否適合自己
同一間學校,大家嘅感覺同遇過嘅事都唔同
我鍾意細校你鍾意大校,自由社會,自由討論及選擇,無話對與錯架!
最緊要啱你屋企同小朋友!

relax!
(sorry,嘮叨多咗,呢期講完嘢又俾人話我抹黑名校..)

恐龍家

回覆:cycream 的帖子

認同    大家都係為小朋友    有時睇資料都亂哂     問下野     我唔覺有咩問題

樓主既想法有一定道理,但乜野叫做討論區,我念即係咩都可以討論、發問同分享一番,信唔信,採唔採納由各位家長自己裁定。但就算幾白癡既問題都好,都應該welcome人地問,有d真係新媽咪,本地有,新移民有,外國回流有,後兩者俾我地本地媽咪所知更有限,通過教育王國哩個論壇討論所需所想,人地真係有甘既需要咯!

回覆:C-Mermaid 的帖子

講得好好

我相信家長又唔會單憑人地話A校好過B校就即刻走去讀既,問吓人意見都唔錯吖!而且當有選擇時,有時真係唔知點揀架,上網既資料較官方,實際用家就比較清楚,而且身邊又未必有人讀過,就算俾你企喺學校門口都未必見到d咩啦!大家都明白係用嚟參考,唔需要太認真呀!

反而係大家發表時唔好用太激既詞語,尤其批評人地間學校用詞太激,就會惹嚟讀緊既家長反感,就會好易引起罵戰!而且有時見到d post熟口熟面,因為有d問題啱啱先有人問完,轉頭又有人再問過,我覺得有心問既家長都應該睇清楚有冇相關問題先囉!

C-Mermaid 發表於 12-11-10 19:38
樓主既想法有一定道理,但乜野叫做討論區,我念即係咩都可以討論、發問同分享一番,信唔信,採唔採納由各位 ...
完全同意,有時上返學校網都未必知道間學校深定唔深,好定唔好。參考多啲冇錯Bo~如果你覺得問人冇用,咁點解來討論區睇人吔啲Post呢!

引用:其實有咩好批評人地問咩啫。你覺得人地問係

引用:唔好意思,我係路過。 最搞笑係呢度贊成d人

lutang 發表於 12-11-10 21:33
我相信家長又唔會單憑人地話A校好過B校就即刻走去讀既,問吓人意見都唔錯吖!而且當有選擇時,有時真係唔知 ...

非常認同.

引用:我覺得到了真的有offer,就不必在此問人,可

原帖由 b笑 於 12-11-09 發表
我覺得到了真的有offer,就不必在此問人,可參考,但應自己去間學校睇下人地啲小朋友,觀察下啲老師等。今日 ...
完全同意!如果間間都讀過/深入了解過,就話比較到啫!其實我都覺得呢種問題好奇怪 不如了解吓每間學校有咩好有咩唔好,咪知道啱唔啱自己小朋友囉!