用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 打算係海外定香港升讀大學?
go

打算係海外定香港升讀大學? [複製鏈接]

請問讀SMC的家長,可以分享一下你們的想法嗎?謝謝

1    0    0    0

回復 NetB 的帖子

香港考到就香港讀, 考不到去外國讀.
其實係一家四口子

除非考到獎學金,否則在港讀!

請問學校中學考試成績好嗎?入大學人數多嗎?聽說中學部不及小學部好。中學部是band 1嗎?

引用:請問學校中學考試成績好嗎?入大學人數多嗎

原帖由 channgaki 於 12-11-09 發表
請問學校中學考試成績好嗎?入大學人數多嗎?聽說中學部不及小學部好。中學部是band 1嗎? ...
中學應該唔係band 1

channgaki 發表於 12-11-9 18:04
請問學校中學考試成績好嗎?入大學人數多嗎?聽說中學部不及小學部好。中學部是band 1嗎? ...
中學部有3班, 其中2班由小學部直上. 小學是全英語(及外語)環境, 不知這些小學生上了中學後, 中文會否較弱, 影響到DSE 中文考試成績而考不到本港大學呢. 情況就如 DBS 一樣.  

引用:Quote:channgaki+發表於+12-11-9+18:04+請

原帖由 hadwinboy 於 12-11-15 發表
中學部有3班, 其中2班由小學部直上. 小學是全英語(及外語)環境, 不知這些小學生上了中學後, 中文會否較弱,  ...
我亞女睇到既情況係,G4中文班(比較好的一班),不少黎自原校生。

hadwinboy  Thanks Kittymummy.  發表於 12-11-21 14:46

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+12-11-15+發表

原帖由 Kittymummy 於 12-11-21 發表
我亞女睇到既情況係,G4中文班(比較好的一班),不少黎自原校生。
除出國升讀外,本港升學的情況如何?thanks

NetB 發表於 12-11-21 01:51
除出國升讀外,本港升學的情況如何?thanks

我所知只本地升大學唔多, 現時果班全部係派位, 外校生. 要真正睇smc 既實力應該係兩年後既DSE 左右. 因為由一條龍升上黎到S6 既學生係由2003年開始讀小一, 依家應該係讀緊S5. 我相信佢地到時公開成績有唔少improvement.

hadwinboy  你意思是指第一屆DSE 全部是派位的嗎?  發表於 12-11-21 14:49

NetB 發表於 12-11-10 19:25
中學應該唔係band 1

中學唔係band 1, 今年有兩班原校生, 兩班外校生. total: 4 班.
外校大部份係band 2生, 亦有band 1 生去讀 (少數). 但用除左英文書之外, 其他如IS, Maths....etc 用本地band 1英津用既書一樣. 而英文用澳洲出版社既書.  佢地s1, s2 比津校讀少幾科, 如 geo, history, chin history. 但用3 rd language 補上. 到s3 果年就全部讀晒, 之後s4 決定選科.  變左s1, s2 無咁辛苦, 可以打好個chin, eng, maths, is 個底.
亦唔好諗住2線直資容易讀, 要合格亦有一定既難度........總之改左3,3,4 syllabus 之後, 其實係深左好多, 我當年F3 讀既is, 依家佢地已經學緊... eg: cell structure.

即係出國讀大學機會好大

引用:Quote:NetB+發表於+12-11-10+19:25+中學應

原帖由 Kittymummy 於 12-11-21 發表
中學唔係band 1, 今年有兩班原校生, 兩班外校生. total: 4 班.
外校大部份係band 2生, 亦有band 1 生去讀  ...
同學有在出面補習嗎?

中四中五後,老師會催谷成績嗎?

相對英文,中文可能會比較弱?請問你們如何改善呢?

謝謝回答

引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+12-11-21+發表

原帖由 NetB 於 12-11-29 發表
同學有在出面補習嗎?

中四中五後,老師會催谷成績嗎?
咁我又吾知其他同學有冇補習,我個女就冇。中文用普通話教,分5班分程度上,所以吾會差得去邊。都係用返大圍既出版社。

回覆:打算係海外定香港升讀大學?

應該咁講,我亞女係外校生,剛剛出左成績表。除左個人成績外,有list 到全級既平均數。可以參考一下。中文,Maths 係平均數以上,英文,IS, LS 係平均數以下。但全部我都對亞女滿意既。我個人想法係,eng, IS, LS 原校生強, 呢個絕對可以理解。而中文,Maths 大部分係外校生強。因為中文小學既Maths, 係深過英文小學既, 特別係文字體理解上。中小除左英文科,其他全部用中文text book, 中文作答。但呢個吾係學校問題, 而係只係英小,中小既分別。每樣野都有佢好處,壞處。相反讀開中小既,對英中好吃力,因為全部科目用英文,科科都有好多新字,好難去適應,同小學係兩個世界。所以學校收外校生係有必要既,咁樣可以互補不足, 吾會偏向某些科目(整體)特別好,特別差。當然個人努力係好重要既。S1係一個新開始,大家同一學校到S6, 不論原校,外校生係另一個開始。 都要加緊溫習。

醒目開學勳章

Kittymummy, thanks a lot for you sharing and glad to know that you are satisfied with your daughter's result.  It's just first term, so there should be a lot of room for improvement.  I think 外校生 also have an advantage. . they all went through P.5 and P.6 呈分試的洗禮, this is something that SMC students would not have.

一家三口 發表於 12-11-8 14:44
回復 NetB 的帖子

香港考到就香港讀, 考不到去外國讀.

我都係咁話, 英文底打好左, 其實未必一定要出國讀書, 係香港考到我都prefer佢係香港讀, 最好中間exchange出去一年體驗下留學生活, 咁就最perfect!!

Hi G-Ma / Kitty Mummy,

Tks for yr sharing. If you can let us update regularly about the Secondary information that would be great.

G-Ma 發表於 13-2-21 16:10
我都係咁話, 英文底打好左, 其實未必一定要出國讀書, 係香港考到我都prefer佢係香港讀, 最好中間exchange ...

G-Ma,

好奈沒見妳上bk 啦! 囡囡升上中學讀書情況怎樣呀? 可以分享一下嗎?
其實係一家四口子

真的謝謝你們這幾位熱心的媽媽(爸爸)!

一家三口 發表於 13-2-21 18:13
G-Ma,

hello 一家三口,

係呀, 好耐無見! 因為bk呢到已經有你地接棒, 所以我真係好耐無上bk啦!! 不過最近見到大家對中學部有d疑問, 所以又入嚟分享下 !! 希望提供到d資料比大家參考.

我係about smc 個topic 其實都已經講左大部份我自己同聽返嚟既資訊, 大家可以參考下.

其實升上中一同係小五小六分別唔係好大, 最大既分別係唔洗再接送返學放學 , 呢個對家長嚟講真係幾開心!!!  新生同原校生相處亦無咩問題, 新生都係學校挑選過, 操行都係比較好既小朋友, 所以大家相處融洽.  我囡囡都識左好多新生既朋友仔.

中學既課外活動比較多, 所以每日都幾遲放學, 另外加左兩堂 ATEC, 每星期都要去樂富上堂, 木工, 家政男女都要學, 都幾有用架!!

整體中一既生活仍然係幾愉快, 功課壓力唔算大, 但知道中三開始會壓力大d, 要作好準備!!
‹ 上一主題|下一主題