用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文作文唔合格
樓主: kamusc
go

中文作文唔合格   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+shevachevy+於+13-1-23+16:54+

原帖由 shevachevy 於 13-01-23 發表

講起作文我都想分享下, 首先申報左自身先, 自己讀書果陣 ...
看完你的分享、我也很有同感、我也是中學才開始看書、最喜歡的作者是巴金、徐速、金庸和亦舒、他們的書幾乎全部看過、喜歡的話更会重覆又重覆看、中文和中文作文成績也是很好。但是我的小五大兒的中文和作文都不好。自小我己常借書给他看、又伴讀、又常教他技考、但我覺得他不是太喜歡閱讀、你叫他一星期要讀三本書、他一定有三本書、多本都無、問他內容、問深些都答不到!教他作文、要他多背成語、佳句、近年作文好些、但內容總是空泛、文章结構亦鬆散、有時看他作文真是有点火光!己经教過他怎樣铺排一片作文、但往往仍是強差人意。有時真是唔明他為什麼唔明!也曾經去過補習社學中文作文、但成效也不好、他們多数是给你一篇範文、說一些相关詞語、文章结構等、然後叫你作二百字、這些方法基本上我之前全部用過、所以這些補習社基本成效不大。他真是令我很頭痛!

回復 BLUEYELLOW 的帖子

我諗我同你一樣都算遲開始睇書, 但一開始左就一發不可收拾, 我睇得好雜, 你講果d我都有睇d, 除左 金庸係睇完又睇之外, 衛斯理, 瓊瑤, 亦舒, 張愛玲, 梁鳳儀, 梁羽生, 二月河, 林燕妮...都會睇 就算赤川次郎, 梁望峰都會睇, 不過睇完之後過水無痕... 另外都會睇d 詩詞賞析呀, 就算中醫學呀, 皇帝內經我都有興趣 我覺得咩文筆修辭都係咁樣build up, 同佢講一千次排比呀, 借喻, 隱喻都不及自己睇書時睇到咁深刻...
我覺得上咩作文班, 睇範文係最無用, 冇興趣閱讀的話呢d只係雞精, 頂唔得幾耐

講起興趣呢, 我諗你小朋友年紀仲細, 未去到自發睇書o既時候 ?
有d人係會因為睇左d 歷史劇而去追返d 書o黎睇, 好似睇三國就會想睇埋三國志, 睇雍正皇朝又會睇埋小說, 睇步步驚心又會追埋小說...
會唔會循阿仔o既興趣著手引導佢睇好d呢 ? 睇下佢鍾意d 咩人物介紹d 啱o既讀物比佢? 金庸小說佢有興趣睇嘛 ?

回覆:shevachevy 的帖子

真是謝謝你的分享。我自己也喜歡中國歷史、無論課本、歷史小說或野史的書、我都很喜歡看。我舊年買了一些兒童歷史書給他看、發覺他颇喜歡看三國和楚漢相争歷史的書、但一多字他就没趣看下去、叫他看金庸、實在難過登天。現在唯有多伴他看書、多迫他用腦、希望可以找到一個好的中文補習老師、双管齊下、在他上中學前能將他中文程度提高。

回復 BLUEYELLOW 的帖子

我發覺好多男仔都鍾意"三國"歷史, 係咪因為打機有三國志 ?? haha...
你仔仔有冇打機 ? 如果有打機我覺得比較難喜歡上閱讀, 打機o既人覺得打機先有樂趣, 閱讀為左交貨 (交貨做閱讀報告/交貨比媽媽睇), 我自己就由細到大都唔係好打機, 可能因為打得"渣", 所以平時冇o野做都係左做下手工, ,寫書法同埋睇下書~

雖然我而家都唔知阿女有冇興趣睇書, 不過我都儘量培養, 屋企我地好少開電視, tbb 劇我n 年冇追, 對上一套劇係宮心計了, 果時都未生b, 而家果套咩老表我都有d 興趣睇(因為王祖藍係我中學同學o黎咖, 不過為左阿女我都唔會o係佢面前睇), 我要返工的, 夜晚返到屋企只會做3樣o野, 食飯, 沖涼, 睇書, 我會o係佢面前睇書, 等佢覺得呢樣係好自然o既事~

回覆:shevachevy 的帖子

是的、我的兒子真是喜歡打电子遊戲机、但是只是不常打、他喜歡直接簡單東西和運動、所以要太用腦的功課就出亂子、他的英文和中文作文都不好、只是他讀的是普通小學、所以英文作文暫時仍可過關。我家從來都很少看电視、根本没時間、而且我也不喜歡看、有時間都看書啦!又不想常常迫他背成語、這樣學語文又太没趣、但讓他慢慢愛上閱讀、使語文有進步、又不知要等到何時?真是一個難题!

回復 kamusc 的帖子

我都很有同感.  我個仔一上小4後, 中文作文成績愈來愈差, 時常都觸不住題目的主旨, 要從作.  教完他如何作先貼題, 聽完好似無聽過, 完全入唔到腦.

去年9月已開始補習, 但至今仍然無好到.  而最慘的是今次EXAM(中文讀本)都急跌20分, 差些不合格, 聽到都心寒. 都唔知如何幫他.

各位媽媽, 請問有無好的補習社或老師介紹, 有沒有提升成績的好方法. 而出面有些試題操練班, 有無人試過, 有無用呀?  

回復 SheepMummy 的帖子

我都試緊個中文補習老師,但因為時間尚短,雖見一點成效,但未知長遠如何,暫不介紹給妳。但我覺得學習中文是一項長期抗戰,補習老師有作用,但家長和小朋友自已的努力更重要。
就如好多家長都說,帶小朋友去圖書館閱讀,我個人認為是個好方法,而我也正在這樣做。

回覆:中文作文唔合格

等我呢個中英皆A嘅都搭下咀我個年代唔睇英文課外書係可以A,因你知道考試規則係重文法,所以我有A但詞彙超弱。中文反為難搞,所以閱讀係基本動作,如衛斯理淺易文筆故事又吸引。

另外背詩背書係好有用,可借現代家長又話呢d叫死背書,不合時宜,細路仔學話到嘢喎

寫多個詞語又話功課多……

係“細路仔學唔到嘢喎 “

簽名被屏蔽

而家老師只睇成績, 成績唔好就叫你去補習, 人人如是

‹ 上一主題|下一主題