用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文作文唔合格
樓主: kamusc
go

中文作文唔合格   [複製鏈接]

花仔媽咪 發表於 12-11-10 14:06
因為依家學校覺得個個學生都會補習
而家D補習社,唔跟作文.

好老師真是可遇不可求。

簽名被屏蔽

引用:我都覺得學校好奇怪,明明一路冇講有問題,

原帖由 jollyma 於 12-11-10 發表
我都覺得學校好奇怪,明明一路冇講有問題,升咗班就要佢識啲從未教過既嘢,尤其係中文科,唔同英文,英文會 ...
可唔可以解釋點樣冇系統去教中文?冇書?因為課文之間就係教緊中文,例如有教用為甚麼,誰,誰的,那裏,同英文一樣喎。

回覆:中文作文唔合格

喺另一版講作文,阿女讀SFA,小二嘅作文其實係作句,呢個階段係複句,“剛…就…“。同老公講起喺BK睇到其它學校已經去到100字,佢就話:“d細路連講句似樣嘅說話都未做到,仲作乜文!“  如果大家認同,就試吓從基本做起。大家都話SFA又深又谷,但我越嚟越明白佢可取之處。鼓勵大量閱讀,但開學至今只做過兩次閱讀報告。

又講吓又深又谷嘅SFA,小二冇正式英作,但用問答及仿句引導小朋友寫一個主題。評估時有五例句:i like swimming. I swim with my family.……之後試卷提供字關於jogging,你就照寫五句,連串字都唔考!當然有時深d,l like xmas. 你就要寫sandy likes CNY,考埋你文法。其實冇一間學校係完全啱自己心水,唯有多d交流,揾方法。

回復 ponysee 的帖子

小部份補專科的有教寫作,但好少。良師難求。

我細個時係内地讀書的,所以唔知係未有偏見,我總覺得香港中文教得好亂,無重點又跳得好快,學完就係䛊咗幾個字家長真係有排执手尾⋯

BBTWIN  十分認同, 而事實而家都係甘, 我地家長真係唔知點幫小朋友溫書.  發表於 12-12-19 15:24
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

簽名被屏蔽

momama 發表於 12-11-13 07:09
可唔可以解釋點樣冇系統去教中文?冇書?因為課文之間就係教緊中文,例如有教用為甚麼,誰,誰的,那裏,同 ...

有書, 有練習唔代表有系統, 你所指教法同英文一樣, 呢個就係問題所在, 中文自古冇文法呢樣嘢, 佢既所謂文法從來都係根據英文抄過來, 舉例英文有"形容詞" , 中文就指出"美麗"其實是形容詞, 好喇! 當你知道呢個係形容詞既時候, 又唔能夠好似英文咁相同用法, 又要加個"的"字喎, 另外, 中文同音字有很多, 但又冇人有系統去教小朋友, 一心諗住佢未用到, 但其實, 可以同小朋友去分析用法, 所以成日會出現好多用錯同音字既情況, 普通話/廣東話都有拼音啦, 呢啲即使唔教, 我覺得都應該比小朋友知, 所以真係應該要有一套中文所屬系統, 而唔係一味東拉西扯, 其實同老師質素當然有關, 因為老師都冇學過, 即使有, 佢都未必明白, 你叫佢點教小朋友呢,  最近看見阿女本成語書, 嘩!用啲好深既例子去解釋一個好簡單既成語, 我問阿女你明唔明, 佢話唔明, 結果我要用佢日常生活既例子, 從新教過佢, 佢先明, 我覺得出本成語書, 除咗係想賺錢之外,就諗唔到其他原因, 查字典不是一樣嗎?

回復 jollyma 的帖子

I don't even understand, how could I explain to my kid.  Honestly, the syllabus nowadays is mega difficult...

我小學果時作文比小學老師讚,到中學都仲有攞作文獎等等
練中文最好就比小朋友從小接觸多d圖書,漸漸轉變為純文字書本,咁睇得多就可以練成速讀
速讀對閱讀理解好緊要,我會速讀就比人快好多睇完文章,開始答問題

我中四五入選作文精英班,由校外老師教,讀完真係獲益不少,結果會考作文A左
所以真係要教得有技巧

mandy304  好厲害呀, 從來無諗過攞A.  可以分享下心得嗎 ?教教下一代.  發表於 12-12-19 16:51

作文是要教要學才會好的,首先要教詞語(即要識字),然後要小朋友識看題目(即主旨重點),然後才鋪起乖轉合等細節,最後文章修飾,而家好多學生讀到高中都取不到主旨,如題目是「一個傷心的经驗」,主旨是傷心的情绪,不是如何撞車,如何趕不到上堂,

引用:+本帖最後由+呀芝+於+12-11-14+00:27+編輯+

原帖由 呀芝 於 12-11-14 發表

我小學果時作文比小學老師讚,到中學都仲有攞作文獎等等
有沒有哪類型中文書較適合小三,四學生?中文書同英文唔同,少有系列作品

睇左好多討論,聽左好多朋友的意見,我決定俾囝囝半年時間,專注基礎,睇下有咩成效。當然,我也會同佢一齊努力。

初小,簡單的作文結構即係三段,開段時地人事、中段過段、尾段要有感受。另外,我同阿仔講五感:看、聽、見、吃同感覺,其實寫足以上部份,老師都俾合格。

小四,文章中要多有(高層次的更好)形容詞、運用到四字成語更好;老師堂上亦提及,最好寫多一段重點段,但我發覺考試中那50分鐘要寫短文一篇加長文一篇,時間上寫4段係好困難,我勸佢晤好搏。

另外,我認同捉到主旨是很重要的,平時和小朋友看文章時,可以順帶講下。我果個小五,我都係邊學邊做,一齊努力吧!

請問初小, 是否一定要由句子結構打好基礎才可以作段落/作文? 例如熟悉重組句子, 擴張句子, 仿作, 排句成段, 標點等等先? 我發現不少學校只教同做很少以上的訓練, 已經跳到要學生小一要作50字以上. 他們生字/詞語又不懂太多. 句子結構又不懂太多, 錯就被老師改, 根本不知明不明白.......

自從發帖後,收到不少私人短訊。感謝各位補習老師的留言。
但已為小兒找到一位中文專科老師,因為會給小兒半年的時間看看成效,暫時不需要各位的幫忙。
謝謝!

jollyma 發表於 12-11-14 23:31
有沒有哪類型中文書較適合小三,四學生?中文書同英文唔同,少有系列作品

...
sorry,咁遲先睇到回覆

我覺得睇課外書咩類型唔緊要,最緊要小朋友鍾意睇,有興趣先會繼續讀落去,帶佢去圖書館自己揀岩睇既書仲好。
我係中一先開始接觸大量課外書,鍾意睇可以兩個月睇二百本書,每本約五萬字,慢慢程度就會提高。
同埋睇書係會越黎越揀擇,要求文筆越黎越好,文意越黎越深,所以開頭唔一定要好難好深既書,最緊要有興趣。

作文一定要由底做起,唔可以叫小朋友一作就作幾百字
由造句開始一步一步上
我有個補習學生之前作文得六十分,之後教左佢D披技巧同方法之後,佢今次考試有七十九分
同埋養成一星期同小朋友去圖書館睇書既習慣,睇多D,俾佢自己揀書,佢自己又鐘意睇既話,咁佢慢慢就會學識多D句式同字
試問小朋友識太少字的話又點可以作幾百字呢?
希望你小朋友作文會有進步啦!加油!!
‹ 上一主題|下一主題