用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學珠算
go

學珠算 [複製鏈接]

丫女K3開始學珠算,今年升小一,由於小一功課比較忙,本來想停學珠算,但屋企人話學左咁耐,依加停,好浪費!學校說學多一年度就會完成珠算課程,咁我應該繼續落去嘛?

0    0    0    1

回覆:學珠算

我今年都有繼續學!時間配合到我覺得可以繼續。

引用:我今年都有繼續學!時間配合到我覺得可以繼

原帖由 Kalongmama 於 12-11-06 發表
我今年都有繼續學!時間配合到我覺得可以繼續。
咁你個間珠算學校係咪都係要學咁耐至完成珠算課程咖?

回復 SophieYan 的帖子

如你小朋友鐘意, 又學得不錯, 為何不斷續呢 ??
我小兒一樣k3開始學, 直至現在小一. 未停過. 亦唔打算cut. 因佢學了珠算後, 啟發了很多. 故在校內數學成績很好.
所以我找不到理由要放棄.

引用:回復+SophieYan+的帖子 如你小朋友鐘意,+

原帖由 mandy304 於 12-11-06 發表

就係佢吾鐘意,每次叫佢做練習都係度嘈之巴閉!

引用:Quote:原帖由+Kalongmama+於+12-11-06+發表

原帖由 SophieYan 於 12-11-06 發表
咁你個間珠算學校係咪都係要學咁耐至完成珠算課程咖?
我學果間進步每個好唔同,無特定期限,當初全部小朋友一齊學,有能力既快D,我仔做緊3級心算,6級珠算功課,黎緊一月考六級!  
初上小一要做校內功課加心算真係有D吃力,宜家習慣了。有同班小朋友將心算功課減半,進度會慢,但好過放棄。

引用:Quote:原帖由+mandy304+於+12-11-06+發表回

原帖由 SophieYan 於 12-11-06 發表
就係佢吾鐘意,每次叫佢做練習都係度嘈之巴閉!
好多小朋友都會,又話要學,但做功課又唔合作。
之前我仔都唔合怍,又話難但又啱哂,我都係比佢做下玩下,但一定要每天完成,宜家慣左,好快做完。

引用:Quote:原帖由+SophieYan+於+12-11-06+發表

原帖由 Kalongmama 於 12-11-07 發表
我學果間進步每個好唔同,無特定期限,當初全部小朋友一齊學,有能力既快D,我仔做緊3級心算,6級珠算功課 ...
咦!但係我個間冇得考試!佢係規定左學幾耐就幾耐咖!你個小朋友學左乘數咪丫?

學到咩程度? 完成所有口訣 or 乘數?

引用:回復+SophieYan+的帖子 學到咩程度?+完成

原帖由 仔仔錫錫你 於 12-11-07 發表

學到咩程度? 完成所有口訣 or 乘數?
啱啱開始背乘數。

即已完成所有口訣, 咁你可以視乎學校程度, 功課量去決定是否繼續.  如學校p.2 先教乘數, 可以停一停, 比小朋友休息下, x'mas or 暑假再繼續學乘數.

鼓勵同氹下小朋友係唔少得ga.   一定要有獎賞, 咁佢會開心d. 願意d.   
試問叫你去學, 成日要計數, 學校又有功課, 有邊個會鐘意呀.....大人都係咁話啦, 不如打機, 出下街好過啦...

買份禮份也好, 去玩也好, 賞勵下..

引用:回復+SophieYan+的帖子 鼓勵同氹下小朋友

原帖由 mandy304 於 12-11-07 發表

鼓勵同氹下小朋友係唔少得ga.   一定要有獎賞, 咁佢會開心d. 願意d.   
認同,我以前都係氹氹下,宜家已成習慣!

引用:Quote:原帖由+Kalongmama+於+12-11-07+發表

原帖由 SophieYan 於 12-11-07 發表
咦!但係我個間冇得考試!佢係規定左學幾耐就幾耐咖!你個小朋友學左乘數咪丫?

...
乘除都識了

引用:Quote:原帖由+SophieYan+於+12-11-07+發表

原帖由 Kalongmama 於 12-11-07 發表
乘除都識了
但丫女未識計乘數,只係開始背"3"ge乘數表

除數未學. 估明年初.

引用:回復+Kalongmama+的帖子 點解學珠心算無特

原帖由 Shylong 於 12-11-07 發表
回復 Kalongmama 的帖子

點解學珠心算無特定限期???一直咁學落去?間機構冇進度話比家長知,小朋友現時學 ...
我個小朋友心算到3級,最高應該1級!每個小朋友進度不同,同班有個學到2級,有D仲係5級,但大家都係K2果時開始!

引用:回復+SophieYan+的帖子 如你小朋友鐘意,+

原帖由 mandy304 於 12-11-06 發表

請問珠算定公文數好?有何分別?

回復 Apple_Orange_T 的帖子

完全唔同, 珠算用算盤為基礎. 但後期發展心中有算盤, 要用心中去計.

公文式用圖去記去計算.  

看看小朋友比較適合邊種. 兩種目的都希望小朋友有計算的概念
‹ 上一主題|下一主題