用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你會一心二用嗎?
go

你會一心二用嗎? [複製鏈接]

侄兒一面追看YouTube 的搞笑卡通,一面做算術作業,我看到即時告誡他應該關掉電腦,專心做功課。但話一出口,腦中即時浮現出當年自己會考時四處尋找靜處溫書的窘態。

「也許你這樣一心二用更好,」我一副覺悟前非的模樣對小謙說:「從前家裡教導讀書一定要專心,不可同時看電視聽收音機,所以我溫書時不習慣附近有雜聲。我的同學就不同了,他們可以一面看書一面聽收音機看電視,考試成績也不錯。這種一心二用的本領令我十分羨慕。相反我就到現在做任何事也要高度集中精神,不能略有分心,才能做出心中的標準,十分苦惱。你就用你自己的方法吧,不用理會伯伯先前所說的了。」

不過因為實在有「教壞細路」之嫌,所以我還是第一時間向謙爸自首了,把教仔的責任交回他。

0    0    0    0
如得其情,則哀矜而勿喜。

隨著社會進步. 如電腦一般, 雙核心是基本, 現在, 進入四核心時代一段時間了!Multi-tasks working.....是學習, 生活和工作的進化.

另一個講法, 現在小朋友的智能確實有進步.
按個別小朋友, 大腦有不同運行方式.

就我細囝, 我見他上堂, 讀書, 測驗, 考試, 都不太專心. 有時, 真係唔知佢做咩. 但係, 佢真係明白先生講課內容, 考試測驗都OK.  既然係沒問題, 我就唔理佢.

最攪笑, 9歲教佢打麻將. (玩耍). 佢可以一心四用:
一邊打麻將, 一邊聽歌, 一邊打遊戲機, 一邊睇電視 (仲一邊講嘢)
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

係噪雜的環境,例如地鐵,我會更易集中看書。但一面看電視,一面睇書,我就冇可能做到了。

回復 小謙伯伯 的帖子

所識朋友及孩子,自己家裡.....好兩極化。
阿仔跟我是multi-tasking,太太要好靜及專心才可以做好件事,她羨慕我們。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

一心二用, 好似金庸筆下的周伯通.
左右手同時做不同動作.

科學家都話: 人只發揮了人腦少部份功能.

所以, 如電腦般, 存處量要快和大, 運算速度高, 可同時多工, 可超頻 (壓力大)
.....唔好hang機

不要忘記up-grade OS (Operation system)
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回復 Stillgood2 的帖子

Also fix the bugs and install the anti-virus and spy wares.     
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我是一個可以multi tasking 的人,有一次參加一個測試,是左右手同時寫自己的中文名,發現原來兩個名都寫得差不多一樣,嚇了所有人一跳。我讀書時,是一邊寫功課一邊聽收音機,或一邊煲電話粥一邊玩砌圖。我相玩音樂的人某程度上是可以右左腦一起用。

我可以(以前是一路聽收音機一路做功課/溫書),我大仔可以(一路唱歌一路做功課而唔會因為咁做錯),但細佬就唔可以

我一面用兩支筆畫畫,一面聽足球,一面跟爸爸討論政治及時事。

ANChan59 發表於 12-11-6 21:17
我一面用兩支筆畫畫,一面聽足球,一面跟爸爸討論政治及時事。
莫非你真的可左手畫圓,右手畫方

samuel89 發表於 12-11-7 10:27
這個不難做到.

回復 小謙伯伯 的帖子

侄兒一面追看YouTube 的搞笑卡通,一面做算術作業
其实这类生活态度非常实际, 脑筋一边松弛,(笑骑骑),  一边又认真地做紧算術作業. 简直是生物进化论.  

吓? 会否做得慢D?  长辈那评估得甘多?  总之是大部分算術作業做到, 证明佢有能力,有心肝! What if 唔准追看YouTube 的搞笑卡通, 只准做算術作業, 成绩系咪好D?  边位做过测评的家长, 唔该分享!

请员工都是要求人家交足货,  而非努力严谨的得个做字而无货交,  总之佢有 货交, 还时常笑骑骑, 我肯定likey.  

samuel89 發表於 12-11-7 10:27
可能要作少少解說。
我指是工筆花鳥或人物,我要一隻手揸兩支筆,一支有顔色,另一支為清水筆,作洗染之用。比左手畫圓,右手畫方,複雜多了。

Yanamami  可唔可以收阿女為徒?  發表於 12-11-7 18:13

咁兩隻手兩隻腳各控制不同的儀器、機器,算唔算一心四用?再加埋同隔離同事溝通,又叫唔叫一心五用?有時仲聽埋歌⋯

A-Mum 發表於 12-11-7 17:31
咁兩隻手兩隻腳各控制不同的儀器、機器,算唔算一心四用?再加埋同隔離同事溝通,又叫唔叫一心五用?有時仲 ...
我覺得算㗎,如果唔發生工業意外。
如有意外則變一心害人。

Annie123 發表於 12-11-7 17:35
以前我讀大學時,沒有 youtube,但就邊聽唱機邊做功課,那時聽得最多 alan tam。
我見女兒現在有聽 youtube ...
我都是MBO。

回復 ANChan59 的帖子

厲害! 心要靜, 手要靈!

回復 ANChan59 的帖子

唔係玩架,真係咁做嘢架。受訓時,導師話有彈開鋼琴嘅,會易上手啲,因為慣咗手腳分工,再唔係,有揸車都好啲。所以就算鋼琴對升學無幫助,我都想啲細路學,希望手腳運用、協調都會好。

回復 A-Mum 的帖子

開車是一心多用的手腳協調的例子。
我只是開玩笑。
‹ 上一主題|下一主題