用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑2nd in 情況
樓主: 四隻貓
go

培僑2nd in 情況 [複製鏈接]

回復 COE1205 的帖子

What is the room no of principal and vice-principal's rooms?

醒目開學勳章

MCLIAN 發表於 12-11-10 17:52

What is the room no of principal and vice-principal's rooms?
我仔話佢入果間房門度寫住“福“校長室

oic, but I think there is the room no. on their name labels.

回覆:培僑2nd in 情況

其實大家唔洗擔心,如今年,統一派位後(6月中後),我跟朋友的小朋友walkin 叩門,即叩即入。不過最後都無讀。其實仲有好多而家爭崩頭的私/直小,都係極容易於統一派位後即叩即入。跟本大家就係一窩蜂去報學校,好的一班學生通常連中幾個offer , end-up 不是最好的私/直小變晒呢班高才生既水泡,呢d小學最後反而收唔夠人。

winnie@pooh 發表於 12-11-11 01:44
其實大家唔洗擔心,如今年,統一派位後(6月中後),我跟朋友的小朋友walkin 叩門,即叩即入。不過最後都無 ...
培僑收左吾係要放棄派位的嗎?點解等到六月仲有位放?
是那些學生再去津校叩門嗎?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:其實大家唔洗擔心,如今年,統一派位後(6

引用:Quote:原帖由+winnie@pooh+於+12-11-11+發

原帖由 ailimama 於 12-11-11 發表
請問你指大抽獎過後的直資、私小叩門是會在各學校的網站公佈申請?還是要自己自行到心儀學校求位?

吾好意 ...

統一派位後,包括資,直,私小,學校網頁通常會有叩門申請表。我發現好些二線私/直小,由於太多人最後會放棄學位(如我所說,2000個報學校A的,2000個亦會去報學校B,結果,班高才生就通常連中幾個offer, 如邊hold 私小民生,一邊hold 直資培橋,再於六月自行叩入津小LS或其他名校)

這班二線的私/直小,最後就算用埋waiting都收唔夠人,所以,我眼見很多朋友(包括我自己)都可以即叩即入,無難度。

你亦唔好以為個萬幾蚊留位費好重要,好多高才生家長根本唔care。

這是個人感受, 如果大家仲係15/16, 亦有心儀津小, 真是不要為一些二線私/直小放棄統一派位機會。

引用:這是個人感受,+如果大家仲係15/16,+亦有心

前後30分鐘

Thanks for sharing.
‹ 上一主題|下一主題