用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫 ??? 又一村 ??? 頭痛緊點選擇好 !!!!!!! ...
樓主: kelly~kelly
go

金巴倫 ??? 又一村 ??? 頭痛緊點選擇好 !!!!!!!

回覆:leiseefung 的帖子

你意思果幾個家長都話又一村k1 開心過n, 定係又一村程度太淺?

我自己鍾意又一村。happy school life=浪費三年,聽到有d諷刺,不喜勿插,小朋友頭幾年死讀書,無品行,唔開心,大壓力,讀得書多又如何?最重要自己對子女期望係咩?自己子女係咪受得谷先考慮名校。

回覆:金巴倫

happy school life=浪費三年,真係好難理解……難怪呢個社會出現咁多高分低能,只係要高分高分同高分,課程最緊要深深深

回覆:kelly~kelly 的帖子

又一村 仲要full day, 正!

引用:我自己鍾意又一村。happy+school+life=浪費

原帖由 mm1003 於 12-11-11 發表
我自己鍾意又一村。happy school life=浪費三年,聽到有d諷刺,不喜勿插,小朋友頭幾年死讀書,無品行,唔 ...
咁又唔好咁講 又一邨係開心幼稚園係啱 但金巴倫雖然比又一邨係深d谷d 但唔代表無愛心同唔愉快 我見到sn嗰日包括嬸嬸都好有愛心 我啱啱都聽到我auntie個仔今年讀又一邨 番左學之後好乖同以前係兩個人黎 我相信兩間都會係好學校
其實例如熱門嘅sc同kv 用家都話雖然學野深同谷 但小朋友番學都開心嘅 唔好覺得谷同深小朋友就會唔開心
有d小朋友其實好受谷嗰一套 所以每個家庭都會有自己嘅target school知道小朋友邊d適合

又一村full day 好好,因為:
1. full day 對小朋友規律生活建立很有幫助
2. 有學劵
3. 校舍大,空氣好,非常舒服
4. 幼兒時期身體要多活動才有助腦部智力發展,又一村既設施便可提供足夠體能肌肉訓練
5. 全日班除左每日上晝既外籍老師課堂外,下午還有外籍老師講故事
6. 老師很有愛心,耐心,很熱誠

7. 有朋友家長跟幾間九龍塘幼稚園作過功課比較,程度一樣
8. 德育教育做得出色
9. 見so called 名校家長其實係要放好多時間心機,才見到唔同效果
10. 又一村有完善自己學校車隊服務,較安心

引用:又一村full+day+好好,因為:1.+full+day+對

原帖由 chucimama 於 12-11-11 發表
又一村full day 好好,因為:
1. full day 對小朋友規律生活建立很有幫助
2. 有學劵
謝謝!相當詳盡,又一村收左我女女上午班,已經決定會讀又一村。之前一直覺得又一村全日班好貴,但睇完你的講解覺得物有所值,令我好想轉全日班,唔知道機會大不大

chucimama  雖然全日班只有三班,但可先寫信去嘗試  發表於 12-11-11 13:55

我係今年的k1mama 我可同你地講 程度一定不太深,,但一定唔會太淺.......日日做功課,下學期開始寫字....校長講到明一定會比之前教得深,因為收d學生唔同左,所以一定要轉.......

我係今年的k1mama 我可同你地講 程度一定不太深,,但一定唔會太淺.......日日做功課,下學期開始寫字....校長講到明一定會比之前教得深,因為收d學生唔同左,所以一定要轉.......

hihi tsangmichelle,

我仔仔取錄了k1 am, 想問一下, "收D學生唔同左", 即係?

引用:hihi+tsangmichelle,我仔仔取錄了k1+am,+想

原帖由 CHIHIMNAM 於 12-11-13 發表
hihi tsangmichelle,

我仔仔取錄了k1 am, 想問一下, "收D學生唔同左", 即係?

剛add 又一村fb..有講話收生5同左是未入學的小朋友都已經好叻,再5係咩都5識bb..所以要加深課程

bearwhat 發表於 12-11-13 09:54
剛add 又一村fd..有講話收生5同左是未入學的小朋友都已經好叻,再5係咩都5識bb..所以要加深課程

...

Thanks for update, bearwhat

you got offer too? I think I will let my son go YYC~~

引用:Quote:bearwhat+發表於+12-11-13+09:54+剛a

原帖由 CHIHIMNAM 於 12-11-13 發表
Thanks for update, bearwhat

you got offer too? I think I will let my son go YYC~~

my son got am offer...u add fb 又一村,了解多d,真係好正咁…如無其他更好,應該都會讀又一村

回復 bearwhat 的帖子

Hi bearwhat,

would you send me FB link?

My son will study in YYC too....  

Dear Bearwhat,
can you share the fb link? Thanks!!

yellowtiger 發表於 12-11-13 11:22

Dear Bearwhat,

Hello,

I get the pm offer, can you share to me too?

個人覺得其實讀邊間真係要父母自己再衡量:

快樂校園 不等於 過淺課程
力谷校園  亦不等於 無愛心,不快樂校園

個個家長都緊張仔女既啦,深信讀那一間,都會到時跟進仔女既進度,學得快,自己可多教些生字/詞語,
因應仔女既資質去調較.....

而我自己亦係想仔女响開心既環境下成長,若有更佳的先再作考慮!!!

又一村來年學費希望唔好加咁多就好喇

bee918  舊年(2011) 加得多D因幾年無加. 2012年加很少  發表於 12-11-13 13:05

路過....

其實都唔係好明, 依家點解D 幼稚園唔一開始要教數1...2..3...
而唔一開始教微積分!!

哈哈哈......
笑下啦....放鬆D 啦! HK人!