用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 新一代家長 – 幼稚園篇 (不喜勿進及勿插) ...
樓主: bobo101^*^
go

新一代家長 – 幼稚園篇 (不喜勿進及勿插) [複製鏈接]

咩都投訢.........考小學果邊都係0甘, 連學校面試時問既問題都話要投訢.
又話計分自行分配唔公平, 宗教分唔公平, 連考直資都話要政府規管....
考時唔俾人討論面試題目都算啦, 連考完晒都話唔應該分享面試題目, 如果係0甘, 要個討論區0黎有咩用?
不過好在仲有一班前輩係度, 有時睇返d高水平討論, 舒服晒.

回復 marcuscyrus 的帖子

我個女今年小一,都只係報咗一間幼稚園,三間小學。膽博膽!

回覆:A-Mum 的帖子

勁!我大仔都係小一,k1時報左八間,細佬依家k2,就報四間,以為已經夠少,唔夠你黎xddddd

A-Mum    發表於 12-11-6 19:44

回覆:bobo101^*^ 的帖子

報多少間學校是個人選擇,自己喜歡,又享受個過程就好。

我就不願這般陪玩,怕孩子太累,太早剝奪他們的玩耍權利。

可能自己要求不高,幼稚園只報一間,升小一只報官津校,自行第一搞掂,省去不少煩惱。

-----------------------------------------------------------------------------------
No, 15分咋。自行第一報間官校,齊齊冇宗教分。另外她不是區內最hit的。

Yanamami  禁你實係25分la....  發表於 12-11-6 23:01

回覆:新一代家長 – 幼稚園篇 (不喜勿進及勿插)

回覆:wootaitai 的帖子

發人心省!!!

wootaitai 發表於 12-11-6 23:26
咁幾年前情況真係唔同,就港島而然,蘇淅,玫瑰崗,嶺南等冇乜聽過唔收。我大既只係報一間,從來冇驚過。

...
我同事個女讀緊啟思小學三年班, 佢同我講: "啟思全年都招生, 係人都收的.我女當時都係開左學先報, 都即收."
但現在情況是, 啟思今年竟然都出左唔少reject letter.  
維小現在要買債卷, 而且已經唔係俾錢就收.

沙士之後出生率一年比一年升.
三年前同三年後已經唔同晒. 就好似d樓價0甘.

Well said!!

樓主,很有同感 !

可能依家樣樣野都要競爭,所以先有咁多人有情緒病......呢個問題,可能延至新一代的小朋友.....真可憐!

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

關於第20點十分認同,仔女的能力,大B細B只是其中一個因素,後天培養的重要性不容忽視,以前中學同學有一個是12月細仔,會考都可以攞8A,個人覺得刻意留班是剝奪了仔女足足一年學習和發揮的機會,對孩子很不公平。

我覺得乜人都有,但如果決定咗要行邊條路,就應該要遵守應有嘅遊戲規則,玩唔起咪捨難取易囉,真係有乜好鬧 好似之前有個家長話樂基信封要廿蚊個,其實佢可以唔報,第一人地根本唔係廿蚊個,第二學校無話叫你一定要幫佢買,咁唔鐘意呢間學校,但又要去報,係咪有精神分裂呢 身教真係好重要,太過無理取鬧,其實會影響小朋友

看見其他B含住眼淚面試好慘

‹ 上一主題|下一主題