用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 新一代家長 – 幼稚園篇 (不喜勿進及勿插) ...
go

新一代家長 – 幼稚園篇 (不喜勿進及勿插) [複製鏈接]

在物質富裕的這一代, 現今家長都非常緊張子女讀書, 希望他們能望子成龍! 擁有此心態是正常的。可惜香港教育制度不好, 規劃不完善,令我們無所適從! 在教育王國流連看到不少POST, 常看見家長批評或投訴學校不是。我明白在這裡可以抒發個人感受,但我真的有感而發:

1) 家長報幼兒園/幼稚園閒閒地都報十間以上(叫最少), 其餘個個不理港九新界, 係名校都報左先。報十幾間或廿間以上, 攪到籌號超過1000以上, 又鬧! 話咁多人, 點同人爭!

2) 因為有上述家長報N咁多間學校, 超出學校預期人數, 在交申請表時, 等了兩三個小時, 又鬧! 話學校處理不當, 攪到他們或者老人家要白等兩至三小時才能完成! 又話學校想造氣勢!

3) 學校要排隊取入學申請表, 又鬧! 話學校唔先進, 可以上網download 表格架麻! 做咩又要人通宵或等候幾小時排隊只是取一張表格,又話學校想造氣勢!

4) 知道面試撞了期,打去學校改時間, 學校無得改, 又鬧! 話間間學校做乜野要撞埋同一日? 攪到家長只可選擇一間面試, 又或者辛苦地抱住小孩走幾場學校IN

5) 報讀幼兒班的家長, 去到學校如見傳統interview,老師循例地問小朋友叫咩名? 同小朋友傾計? 又鬧! 話得一歲人仔, 點識答你, 仲乜要問咁多野!

6) 如見group interview, 好多幼兒同家長group 埋一起, 又鬧! 話學校安排差, 又話垃圾”interview! 咁多家長窒埋一起, 話小孩根本唔識做動作, 又話老師眼神唔留意他, 點可以作評分, 又質疑評分準則!

7) 如見interview時,學校安排砌圖, 唱歌, 又鬧! 話學校做咩安排咁深既比小朋友作面試。

8) 如學校以排隊收生,不用interview,又鬧! 話學校收生無基準,為什麼不用面試! 就咁收生。

9) 面試完畢後,質疑學校點樣收生? 又鬧! 作為一所學校,校內有校長及資深老師,他們收生點都有準則。為什麼家長們要質疑他們呢?

10) 學校課程淺,又鬧! 話太容易,咁樣難承接小學課程。

11) 學校課程深,又鬧! 話幾歲人仔要讀咁深,失去童年。

12) 學校如有新移民或南亞學生, 又鬧! 話怕他們的口音說英文不好,影響自己小朋友說英文。

13) 學校不安排校車服務給幼兒班,又鬧! 話要家長四周找保母車, 保母車費用又貴。

14) 家長接獲收生通知信後,hold 多間幼兒園或幼稚園,要左揀右揀, 甚至等到某些學校8月份開學後,試堂後覺得不適合才急急退學。令到部份沒有 offer 家長等待很久。

15) 部份家長更安排小朋友上午讀一間幼稚園, 下午又讀另一間幼稚園, 係怕自己的輸蝕, 所以唔理小朋友, 一於讀左先算!

16) 學校講到明面試入課室,只可以一位家長陪同,但往往總有部份家長扮聽唔到,希望跟埋個小朋友一起入去。令到老師常用大聲公同家長說,只可以一位。

17) 家長收到offer 後,要預留兩間幼兒園/幼稚園,乃是正常! 但無需要問人要預留幾多錢去hold住個學位。你hold 住咁多間學校,無offer的家長真係好無奈的!

18) 總喜歡問 xxx VS xxx 學校,兩間的教學不同,大家都是一所好的學校。為什麼要作比較? 答左你某間學校的好處,另一間學校的家長又會回覆你果間的不是! 倒頭來又是鬧鬧鬧!

19) 點解要出post問幼稚園排位? 如果你心中有排位,是沒問題的! 但唔需要出post 去問人。幼兒年紀尚小,咁快就要幫他們的學校排位! 天啊! 幾時排到小學, 中學及大學啊!

20) 點解現今社會細b就要repeat一年博做大b? 明明係該年度出生的,點解要延遲或重讀一年讀書? 又係怕輸蝕咯! 所以學校都要迎口家長口味,某些學校安排10-12月出生的學生延遲一年入學。

為何現今家長會變成了這樣? 為何幼稚園面試要變得考高材生的模樣? 是否真的需要報那麼多幼稚園? 是否需要四周密地面試呢? 是否應要停一停,想一想?

在這裡是希望分享幼兒園/幼稚園教學,但近年好像變了發洩怨言平台。我明白每個人追求理想的是不一樣,個別家長的用詞,真係好過火! 希望我們作為家長

我們要好好反思! 要有身教,我們要尊重學校的規則,尊重每位教學工作者! 他們付出了好多努力,為你們服務,包括: 預備入學文件、辦理申請入學、面試、面試結果、預備開學等工作! 卻在這裡換來無數的家長惡性批評! 如果家長不滿意,用詞可以平和一點在這裡說,甚至可以不選擇該校的。

小朋友剛開始人生中的第一個求學階段,可否讓他們及你們可開開心心地愉快學習呢!

(不喜勿進,不喜勿插,謝謝!)

2    0    6    0

其實厚度的人係存在的, 而且為數不少.

我們的大多數都係默默耕耘的大群, 過多十年八年, 我們會暗笑著收割.

bobo101
我比10 x Good你!
這個情況, 可有很多背景和原因.
總是, 大家都心想贏在起跑線.

反而, 我想講嘅, 父母的態度, 會直接影響小朋友!

現在, 在學校裡, 老師經常要面對學生的投訴, 不像以往, 老師好像沒有了地位!

bobo101^*^  Thank you  發表於 12-11-6 10:11
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

我年報了三間,當第一間吾收(我心中的first priority)、第二間收作後備時(second priority),我都有d驚,好彩第三間收,而囡囡讀得好開心,話想日日返學。原來囡囡會自己揀學校!
明年要報小學,我都不敢報3間咁少!

觀察入微.

bobo101^*^  Thank you  發表於 12-11-6 10:11

我唔反對某些面試可以安排得更好,但在責怪學校的同時,又有冇在校方立場想過?以往我都有在仔的幼稚園面試幫手,我發現一個小朋友去面試,背後有一隊團隊陪住,父母公婆爺麻仲有工人,有時連手抱o個個b都帶埋黎,學校請你背後團隊離開又會被話不近人情,比你入去又搞到學校迫滿人,安排一個面試咁大的人流量其實真係唔容易

DucklingYau  Agree!  發表於 12-11-25 22:24

回復 bobo101^*^ 的帖子

Support your view and wish we can read less post abt XXX kinder vs XXX kinder, please comments in future...

bobo101^*^  Thank  you  發表於 12-11-6 10:12

bobo101^*^ 發表於 12-11-5 11:24

1) 家長報幼兒園/幼稚園閒閒地都報十間以上(叫最少), 其餘個個不理港九新界, 報十幾間或廿間以上, 攪到籌號超過1000以上, 又鬧! 話咁多人, 點同人爭!
報十間幼兒園/幼稚園以上的, 應該不多吧!

marcuscyrus  我睇幼稚園o個邊..都幾多wor  發表於 12-11-6 00:01

醒目開學勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

//marcuscyrus  我睇幼稚園o個邊..都幾多
又真係好多wor, 係"大家報了幾多間K1", 有4成話報佐10間或以上.

ANChan59  顛架, d家長。  發表於 12-11-25 00:31

係幼稚園同幼兒園個邊好多家長報左超過10間以上。
報10間樓下都算數啦! 10間以上真係好誇張啊!

可能我對選校較傳統,亦頗了解孩子的強弱項,撇開能力相差太遠,距離遠,宗教對口等因素,數目不會太多。

我們幼稚園報4間,小學4閒,中學連自行5間。

最重要心中有底,一中心水即放其他學位,其他家長很徬徨無助。

HY412  我幼稚園報了一間, 小學報了二間, 中學直資報了一間 ... 諗起都一額汗+感恩.  發表於 12-11-6 14:00
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

他們說時代不同

須則說: 贏在起跑線!!!!  事實真的如此????
小朋友, 一出生便面對, 比較,和競爭的壓力
從幼稚園, 小學, 中學,.....每一年級, 每一科目, 每一測驗考試, 每樣課外活動, 外表, 品德.......太多!!!
不是說不競爭, 不學習, 只是, 適可而止, 量力而為!
活得開心, 而有意義!

有時太刻意, 反而有反效果.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

marcuscyrus 發表於 12-11-6 11:00
他們說時代不同
他們自己製造惡性循環......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

marcuscyrus 發表於 12-11-5 19:09
我發現一個小朋友去面試,背後有一隊團隊陪住,父母公婆爺麻仲有工人,有時連手抱o個個b都帶埋黎,學校請你背後團隊離開又會被話不近人情,比你入去又搞到學校迫滿人,安排一個面試咁大的人流量其實真係唔容易

呢個情景我也見過. 所以最終幼稚園在面試信中提到只能有幾多位家長陪同.
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

樓主說得實在太好啦!

我女間幼稚園正係咁樣不停咁比人鬧,

我睇唔過眼都幫學校講返幾句公道話

http://www.baby-kingdom.com/foru ... tra=page%3D8&page=1

bobo101^*^  算啦! 人地有人地踏啦! 唔好咁嬲!  發表於 12-11-6 18:02

回復 bobo101^*^ 的帖子

利申, 我都報左幾間幼稚園俾小朋友.
不過, 預左要等, 要排隊, 我地亦唔會改時間. 學校亦唔會為左你一個而去改變. 反正學校就係社會既縮影
老實講, 好多野都唔係家長可以做到, 唯一做到既就係寄信, 之後就要跟個制度去玩. 但好可惜既人有太多家長唔想. 其實對於我地做左幾十年人, 有好多野都唔係我地可以預料得到, 呢個道理唔知點解到幼稚園申請時好多家長都忘記左.
你成日投訴, 他日就到小朋友識投訴... well眼見個日九龍塘羅福到某名幼稚園interview, 成條路泊哂靚車, 加埋可以full pay層樓...但泊哂係度唔走, 人地大巴過都過吾到. 叫都唔走. 將心比心第時你地仔女放學冇車接時睇下你地會點.

合理既叫段練, 吾合理既叫磨練. 唔單止小朋友要學, 可能我地呢代既父母都要學.
‹ 上一主題|下一主題