用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學重推家政課救港孩 哭訴不懂吃橙 洗衫不知用洗粉 ...
樓主: elbar
go

中學重推家政課救港孩 哭訴不懂吃橙 洗衫不知用洗粉

我囡比我有天份做家頭細務,佢好細個已經好中意去參加啲甜品班,烹飪班,仲次次都整好拎返嚟屋企請我食。依家中學都有家政班,佢好enjoy煮嘢食。因為屋企冇工人,只得個part-time嚟煮晚餐,佢好多時都係自己喺屋企煮公仔麵食。食生果剥橙皮,削梨皮呢啲佢熟手過我,依家都係佢切埋比我食。屋企吸塵抹地洗衫晾衫佢都識,我成日話佢雖然讀書唔係幾叻,但自理能力真係唔錯。

Yanamami  呢d女仔而家好少有啦.......  發表於 12-11-5 14:58

回復 Yanamami 的帖子

Yes, 完全同意, 我仔5年級已懂得煮公仔面煎旦,而家中一識得煮意粉炒菜,我不在家都唔怕餓親.

日常  Haha!快d叫你個女mark住佢啦!  發表於 12-11-5 15:01
Yanamami  筍盤.  發表於 12-11-5 14:57

Yanamami  呢d女仔而家好少有啦.......  發表於 15 分鐘前

唔到佢唔做,因為屋企冇工人,我唔擅長做,亦唔會幫佢做,焗住佢要自己做。

記得早幾年前在教會聽女拔(中學)校長講talk時,她當時曾經講過話帶些學生出外國時,發覺到她們有些連煲水(用電嗰隻)都不會,當時我就想我的女兒一定不可以這樣。我現在成日同佢兩個講,連最基本嘢都不懂做讀書再叻都冇用,你估請個工人返嚟就可以攪掂!都仲要自己識得做然後仲要用好多心機去教識佢,仲勞氣過教女幾十倍!

Yanamami   勞氣過自己做仲快過教佢(工人)做.  發表於 12-11-5 15:58

看完以上家長報導, 我囡....  真係汗顏, , 我常問佢係咪想做溥儀 ! 因為佢只肯花時間讀書, 游水, 戶外活動, 家務 既野要叫 先肯做, 無主動性 ! 有時間佢會爭住做Project, 一個人做晒佢都ok, 所以幾受team mate 歡迎. dessert, bakery 玩吓佢就ok, 要佢煮飯一家人食, 好難 !
眼見佢 又真係咁忙, 都唔想煩佢 ! 真係矛盾!

celiamum  每個人嘅性格都有唔同...起碼妳個女肯努力讀書同運動呀...我個女咩都好慢...唔係太積極果種..有時仲會問我點解成日講野都咁急....慢慢來唔得咩...   發表於 12-11-5 15:56

celiamum  每個人嘅性格都有唔同...起碼妳個女肯努力讀書同運動呀...我個女咩都好慢...唔係太積極果種..有時仲會問我點解成日講野都咁急....慢慢來唔得咩...   發表於 51 秒前

Celiamum, 我囡又係, 成日話我心急 ! 叫佢收拾自己野要叫好幾次, 叫到口都臭, 最後我自己做啦 !

其實我個大女咪又係好似你個女咁like_travel,只喜歡讀書,而香港讀書又忙喎,真係有時都唔想叫佢做,所以我會利用長假期教d教d,佢得閒時就會叫佢做些,不過佢買嘢都幾叻,比我老公及以前啲工人好好多,懂得睇質數及價錢,如有問題就會打個電話回來問清楚,很小買錯嘢,總之數口好精,所以我好多時都會叫佢幫我買嘢返嚟,而我又係最唔鐘意出街買嘢啲人,所以佢都幫到我手。

like_travel    發表於 12-11-5 19:22

我囝佢小學已經識做家務,講得出o既家務都會做,都好幫得手,
現在讀中二仍然都好很做家務,大家都係家庭一份子,大家都應該為屋企出一分力。

hw1115  您就好啦! 您阿仔做功課又自動波, 家務又得.勁呀 !  發表於 12-11-5 17:05

like_travel 發表於 12-11-5 16:01
celiamum  每個人嘅性格都有唔同...起碼妳個女肯努力讀書同運動呀...我個女咩都好慢...唔係太積極果種..有 ...

叫佢收拾自己野要叫好幾次, 叫到口都臭, 最後我自己做啦 ! >>>>> 同我仔一樣.

hw1115:佢曳同發脾氣時都好難頂架!哈哈~

回復 kilykilyk 的帖子

算啦! 已經係此囝只應天上有,好perfect ga la

kilykilyk  暫時咋..聽不小家長講話青少年會特然性情大變,個心都驚到時唔知點應付  發表於 12-11-6 00:17

醒目開學勳章 王國長老

回覆:中學重推家政課救港孩 哭訴不懂吃橙 洗衫不知用洗粉

我仔女早知家政係我要既家庭必修科,煮野喂飽自己係自理一部分

日常 發表於 12-11-5 15:20
記得早幾年前在教會聽女拔(中學)校長講talk時,她當時曾經講過話帶些學生出外國時,發覺到她們有些連煲水( ...
而家新一代的父母是將孩子連工人一同寄居在祖父母家,難為祖母做管家,教工人,睇住小孩及阿仔阿女的起居。

我個仔好為食,所以十歲就學識炒滑蛋、蛋炒飯,佢鍾意食就學law!依家學木工,下學期學家政,佢見到D女同學依家學緊刺繡,佢好怕學!唉!到時咪又係亞媽出手!
希望到時只學煮飯就好了!

Meikin  我當年的家政功課都是要阿媽出手相救, 否則一定fail.  發表於 12-11-6 13:17

聽阿女講, 家政課係幾危險既堂,上堂時有同學整爛大型玻璃mixing bowl, 切嘢時加埋手指去切, 拿着刀揾同學或老師問嘢, 開煤氣無火又唔知, 煮豬肉唔熟食落肚, .....我咁如實報告, 會唔會有家長要求學校取消家政課?

Yanamami  係家政課安全意識低o者. 上實驗課一樣危險, 但就嚴謹得多. 唔應該砍腳趾避沙蟲.  發表於 12-11-6 10:22

醒目開學勳章 王國長老

KK07 發表於 12-11-6 09:50
聽阿女講, 家政課係幾危險既堂,上堂時有同學整爛大型玻璃mixing bowl, 切嘢時加埋手指去切, 拿着刀揾同學或 ...

我幾廿年前, 中學已經有家政課, 必上tim, 咪又個個無穿無爛, 家長唔肯放手, 細路永遠都學唔識

Yanamami 發表於 12-11-5 10:59
搞禁多做乜呢? 係屋企幫手做書咪識o羅. 我朋友仔, P4/5已識炒飯俾阿媽食. 做乜都係要的起心肝. ...
阿仔識洗衣服,煲水,煮麵及意大利粉..... 暑假會學煮送.... 不論在那裡升學都無問題。

MacMa  你的公子喺超級荀盤...極品和牛A5級數  發表於 12-11-7 15:45
like_travel  sorry 出多了一個k 字  發表於 12-11-7 12:44
like_travel   你公子咁大,唔K算數  發表於 12-11-7 12:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

係而家D家長過份緊張, 驚小孩子入廚房就有危險, 根本不給他們機會去試去接觸.  其實最安全的方法, 就是教導孩子們正確使用各種廚房煮食用具/爐具的方法, 並俾機會他們去試 家務也是一樣.

我們當年又係初中要上家務課 -- 煮餸, 針織, 車衫......大家都唔知幾enjoy, 我的同學個個都好掂, 係我最渣.  在學校的家政課是學Advance東西, 基本的東西大家都識, 其實都唔洗特別教, 在屋企多幫手 或 有留心家人/工人點做, 就自然會識做, 只差在做得好好定一般.

話時話, 好彩我嗰個係仔, D&T可以問爸爸, 如果係女要交針織功課, 我就出醜了!

Charlotte_mom 發表於 12-11-6 12:25
我幾廿年前, 中學已經有家政課, 必上tim, 咪又個個無穿無爛, 家長唔肯放手, 細路永遠都學唔識 ...
其實我超贊成家政課架, 我到而家仲記得幾廿年前家政課好好玩, Victoria sandwich, apple pie 仲記憶猶新, 我都係烹飪好差既人, 但看到而家女仔既厨房障礙症, 都嚇了一跳