用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學重推家政課救港孩 哭訴不懂吃橙 洗衫不知用洗粉 ...
go

中學重推家政課救港孩 哭訴不懂吃橙 洗衫不知用洗粉

http://news.mingpao.com/20121105/gfa1h.htm

「港孩」問題仍見於中學,有人不懂處理水果,參加童軍露營時哭訴要吃家中「已搣好一片片」的橙,使用洗衣機洗衫時又不知道要添加洗衣粉。為培養學生自理能力,近年不少中學重推家政課,其中前身為工業學校的廠商會中學,去年更豪擲170萬改建家政室,新增家政課助學生踢走港孩問題。

開辦家政課學校數目回升

學生主要來自基層的廠商會中學,其校長麥耀光坦言,去年新增家政課其中一個原因,是為改善時下的港孩問題。因不少父母均為雙職家長,長時間在外工作,無法親授子女日常生活技能,「肚餓時煮個麵畀自己食都唔識」,故去年通過家教會及校董會成功開科,並籌集了170萬元將校內的木工室改建成全新的家政室。

家政室採用新式的設計,以淺棕色及白色為主色,簡潔光猛,並且摒棄了舊式的煤氣爐,改用電磁爐煮食。麥耀光表示,現時不少中學生未必懂得開啟煤氣爐,對於甚少入廚經驗的學生來說,電磁爐較為安全。他希望學生透過簡單烹調技巧、家事技能及針黹技巧,提升自理能力外,校本設計的課程(見另稿)亦教學生關懷身邊人,戒除港孩陋習。

家中有女傭 更要教自理

全港不少中學近年亦再推家政課,根據教育局資料顯示,初中開辦家政課的學校數目,曾於2009/10學年由340間減少至325間,但2011/12學年回升至341間,部分中學以「科技與生活」取代家政為科目名稱。

迦密中學同樣於去年進行家政室翻新工程,為位於校園頂層的家政室添置了冷氣設備,又購入不少新用具。校長龔錦添表示,時下中學生比從前更需要上家政課,因多數家庭均有聘請家傭,學生連基本的生活技能也未必有機會學,故該課有絕對的實用價值。他透露,試過有中一學生參加童軍露營活動,接過領隊教師遞上一個橙時,竟然哭起來,經教師細問,該學生說﹕「我唔係要這一種橙,而是搣好一片片可即時放進口的橙。」

家長花錢讓子女學掃地

龔錦添又指出,聽聞有家長不惜大花金錢,專程安排子女暑假時到酒店學掃地、執房等生活技能,屬「奇怪現象」,質疑應該從日常生活中學習。他表示,現時海外升學學生增加,擔心他們欠缺自理能力,「連吃水果都慣性有人服侍,莫講煮餐簡單的飯食飽自己」,故學校有責任教授有關技能。

基督教協基會屯門綜合青少年服務中心註冊社工李美英表示,中學生的自理問題一直需留意,主要為初中生。她解釋,現時很多雙職家長,「不少家庭都請家傭,難教子女生活知識」,加上科技發達令生活日趨便利,他們會認為無必要學,故近年青少年自理問題有惡化象,她舉例,有學生因長期使用八達通,不知道乘搭巴士原來可用輔幣。

自編課程與時並進 教餐桌禮儀襯衣服

http://news.mingpao.com/20121105/gfa2.htm

開辦全新家政課的廠商會中學,由新聘任的家政課教師盧美霞為學生度身訂做校本課程,原因是該科的課程指引是1994年時編訂,不少學習範疇都過時,包括於現時家庭中已消失的衣車,於是校方另加入貼近日常生活的元素如餐桌禮儀、服飾配搭等。

盧美霞表示,該校家政課的內容設計,基本參考課程發展議會於1994年編訂、當時教育署建議採用的課程指引,經校本設計的課程已不限於「實物生產」,「唔再係單單煮一碟、織一條頸巾」,而是加入了不少實戰理論,例如出外用膳時應有的餐桌禮儀、面試時的服飾配搭等。

期末考設計一頓飯

另外,沙田崇真中學則將音樂、視藝及家政三科結合為生活藝術科,校長張文偉表示,課堂會將三科的特色及內容結合,活用於日常生活中,而學生於完成全年的課堂後,須設計一頓飯,「由食物配搭、地方佈置、進食時的配樂,都要一手包辦」,目的使有關科目更貼近生活,增加學生學習興趣。

亞女好想有家政科,
但學校冇開  

搞禁多做乜呢? 係屋企幫手做呢做路咪識o羅. 我朋友仔, P4/5已識炒飯俾阿媽食. 做乜都係要的起心肝.

MacMa  我亞仔都識煮公仔麵自己食,煲飯後再加煮熱的instant咖哩分比爸色食。  發表於 12-11-7 15:31
vincher  我兒低層次D,切橙給我吃  發表於 12-11-6 17:59

引用:亞女好想有家政科,但學校冇開++

原帖由 VV媽 於 12-11-05 發表
亞女好想有家政科,
但學校冇開
家庭有教就無須倚賴學校,就不會有所謂“港孩”

唉!咁普通的事又交學校教????
現在的家長想點呀????
家教是甚麼????
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我個人很欣賞這一科,我囡既驚又喜,第一堂教煲水,第二堂教煎蛋,之後有肉丸菜湯。過程全部由學生親手製作。平時我囡忙操水、温書、做project , 以前可以幫我做家務而家都無時間,學校比機會佢地學煮飯都好!

有家政科,但佢連公仔面都不懂烹

smallfoothk 發表於 12-11-5 12:52
有家政科,但佢連公仔面都不懂烹
我囡好多同學都不懂煮食,唯一那位高手是單親家庭獨女,經常獨留在家。

smallfoothk  佢喜食M記  發表於 12-11-5 13:25

咁我個乖乖算唔錯啦...識煮公仔麵.....仲會搽埋麵包比個妹食.....會幫妹妹沖涼...跟手洗埋條底底....仲會間中會幫手吸塵、拖地....

vincher  叻媽  發表於 12-11-6 18:00
like_travel  真無得頂 !   發表於 12-11-5 15:16
日常  嘩,你真是教兒有方!比個叻你!  發表於 12-11-5 14:39
Meikin  第時有機會介紹俾我阿仔咯!  發表於 12-11-5 14:02
Meikin    好有手尾, 好有責任感啊呀!  發表於 12-11-5 14:00

咁我仔都算 ok掛,佢宜家都會幫我落野開機洗衫,晒衫,摺衫。童軍都教識佢用針線聯野 & 煎野。

應該唔算港孩掛。

Yanamami    發表於 12-11-5 14:47
日常  你個仲係仔添,叻叻媽咪!  發表於 12-11-5 14:41
celiamum    發表於 12-11-5 13:43

阿囡P5時我教晒佢洗/燙衫, 煮麵6菜煲飯削蘿蔔薯仔.....同佢講笑話讀書不成都做到家務助理呀~~~~

vincher  你都好叻!.  發表於 12-11-6 18:01
日常  嘩!真係好乖呀!我鐘意  發表於 12-11-5 14:43
celiamum  今年9月中就無再用工人姐姐..佢都好生性...都主動叫我教佢做家務..分擔我工作..算係咁啦..  發表於 12-11-5 13:45

有梗係好過無啦,當年我都學下車衫,織頸巾.炒菜整西餅..(家務欠奉)..而家阿囡有呢科,佢入廚房整野食我會放心好多.佢每日放學返來都煮定飯等我炒菜,細囡9歲都幫我切菜,我好忙佢地會入來幫我手..熨衫就差D啦,可能形狀太多啦...熨到吾應該有骨既地方起晒骨..

等我下年底工人約滿後, 我就要積極訓練阿仔分擔家務, 第時老娑唔識煮飯唔燙衫, 自己都識做嘛, 求人不如求己.

日常  對對對!  發表於 12-11-5 14:44

話時話男仔識做家務識煮飯有著數㗎, 都會是女生考慮之條件之一.  我當年都是討厭煮野, 所以揾咗而家這位愛煮食的老公, 唔洗煩.

celiamum  唉...如果當年好似妳咁識諗就好啦..我一唔得閒..個C6 只係識得同佢地去M 記...話極都唔聽  發表於 12-11-5 15:49

今年9月中就無再用工人姐姐..佢都好生性...都主動叫我教佢做家務..分擔我工作..算係咁啦..  
無工人係易辦事好多.

想自己的仔女唔做港孩好容易,父母要下放權力和責任,同時唔好做「百彈齋主」。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

我前天仲想開一個類似咁嘅topic,但偏偏隻右手整親痛咗兩日今日才好些,就比elbar搶先一步,下次手痛都照寫先至得!
我以前係學校又係好鐘意home economics,一上就成個下午不用"上堂",又可以整嘢食真係好開心,整完又可以攞番屋企,最記得是學整pizza,scone同埋swiss roll,因為學識後時時都在家中整。

我女學校都好似有家政,不過好似分開兩team人,整嘢食都仲未輪到佢team人,佢都識做小小家務,洗碗,煎omelet早餐那些,不過佢一D都唔鐘意做,只喜歡整cakes,因為是她的至愛,佢亦很喜歡做needle work,我這兩天手痛就叫佢幫手洗碗,佢都有d用!
我覺得小朋友一定要學識做一些日常的基本家務,如果唔係第二時都唔知算。

日常 發表於 12-11-5 14:35
我前天仲想開一個類似咁嘅topic,但偏偏隻右手整親痛咗兩日今日才好些,就比elbar搶先一步,下次手痛都照寫 ...
係架. 點都要識做d. 以前我有工人時, 佢都幾忌我. 事關佢知我無左佢都得. 我唔會俾佢吊起踢晒腳. 識做唔洗做, 同完全唔識做係兩回事. 如果有機會出國讀書, 更應識照顧自己.

日常  和我的想法一模一樣,很認同,試問出去外國讀書乜都唔識做點攪,到時先知慘!  發表於 12-11-5 14:53