用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dbspd 和英華如何選擇?
樓主: Jackyc12345
go

Dbspd 和英華如何選擇?   [複製鏈接]

涼粉虫自己YW 畢業, 個仔都唔去, 去左DB

ha8mo 發表於 12-11-9 10:41
有冇apply先?話唔定係rejected呢
我有個friend YW 畢業, 佢個小朋友明年報小學. 佢都把YW 當後備, 終極目標是南區神級學校 (將利用人事關係入). 我相信是人望高處吧.

引用:Quote:ha8mo+發表於+12-11-9+10:41+有冇app

原帖由 hadwinboy 於 12-11-09 發表
我有個friend YW 畢業, 佢個小朋友明年報小學. 佢都把YW 當後備, 終極目標是南區神級學校 (將利用人事關係 ...
Haha, I also got friends with good chance to go their mother school (S_C_) but opted for CKY, ISF and even HKUGA in last couple years. I did ask them why. Curriculum is one thing. Perhaps too tough to go for the oddie drilling approach.

引用:Quote:ha8mo+發表於+12-11-9+10:41+有冇app

原帖由 hadwinboy 於 12-11-09 發表
我有個friend YW 畢業, 佢個小朋友明年報小學. 佢都把YW 當後備, 終極目標是南區神級學校 (將利用人事關係 ...
有啲家長喜歡學校名氣、整體表現、人際網絡、地區富裕與否。
但亦有不少爸爸媽媽著重小朋友學唔學嘢,可唔可以快樂地上課、老師教得好唔好等。

hadwinboy  It's true. Obviously my friend belongs to the 1st group of person you descibed.  發表於 12-11-9 16:41
小曳人    發表於 12-11-9 15:40

如果小朋友會主動學習,求知慾強,鍾愛音樂 或運動,揀DBS 。
如果小朋友受谷,需要外人push一下,揀英華。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實填鴨大嘅我地,會唔會做填鴨家長容易d,叫我地放手俾小朋友自由發揮嘅學校,其實入到去家長都係唔願放手,繼續填鴨!

希望我唔駛揀!學某校長早兩個月嘅家長講座講,選擇多唔係件好事!自找煩惱!
恐龍家

引用:如果小朋友會主動學習,求知慾強,鍾愛音樂

原帖由 virgokaren 於 12-11-09 發表
如果小朋友會主動學習,求知慾強,鍾愛音樂 或運動,揀DBS 。
如果小朋友受谷,需要外人push一下,揀英華。 ...
絕對同意同學有不同適合的學校。不過,我覺得英華唔算push 或谷的,老師係用多種方法motivate個囝自己學,而且英華是很著重音樂和體育的。

講到尾,唔通dbspd收左你唔讀咩,問黎都有點兒......

引用:講到尾,唔通dbspd收左你唔讀咩,問黎都有

原帖由 fion_yinyin 於 12-11-10 發表
講到尾,唔通dbspd收左你唔讀咩,問黎都有點兒......
有很多家長或會這樣想,但亦有很多家長只係讀了一間。

引用:如果小朋友會主動學習,求知慾強,鍾愛音樂

原帖由 virgokaren 於 12-11-09 發表
如果小朋友受谷,需要外人push一下,揀英華。 ...
但英華其實唔谷,少功課㗎喎!(一些英華家長話我知)

thomasha  功課多少見仁見智,小弟經驗所得,比上不足,比下有餘,不算少也不算太多。  發表於 12-11-11 09:27

男拔功課少.  而且學習風氣自由. 家長唔介意及孩子自律比較好.  
英華比男拔功課多. 科科要求也再高一點. 科科也會排級名次.
谷與否. 亦是大家有不同標準. 如果計開心. 讀男拔整體會比較開心.
(以上也是兩校家長告訴我的, 每位家長接受程度及要求也不同. 總之如果"可以"不同其他人比較, 間間也可能可以讀得開心.)

回復 ASamSam 的帖子

只可以讀一間吧,唔通小學可以讀兩間?

引用:回復+ASamSam+的帖子 只可以讀一間吧,唔

回復 ASamSam 的帖子

只可以讀一間吧,唔通小學可以讀兩間?
我意思係報讀;其實每間學校都有自己啲Fans。

報得既都係鐘意嫁啦,唔通報d唔鐘意既學校咩

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+12-11-09+發表

原帖由 Irismammy 於 12-11-10 發表
但英華其實唔谷,少功課㗎喎!(一些英華家長話我知)
YW vs DBS, YW 谷過 DBS
DBS 真係好自由,尤其是中學。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:報得既都係鐘意嫁啦,唔通報d唔鐘意既學校

報得既都係鐘意嫁啦,唔通報d唔鐘意既學校咩
同意,所以總有人比較鍾意英華,亦同樣有很多人比較鍾意DBS。

我覺得家長「選擇」學校之前,都係睇小朋友適合與否最重要。因為嚴格來說,我哋是幫他揀,又唔係我們自己讀,最後選哪一間都唔等於這間學校比較好!

引用:Quote:原帖由+Irismammy+於+12-11-10+發表

原帖由 virgokaren 於 12-11-10 發表
YW vs DBS, YW 谷過 DBS
DBS 真係好自由,尤其是中學。
咁我又好奇一問, 既然 DBS 這麼自由, 但公開考試成績又這麼厲害, 原因何在? 是不是因為學生多是精英, 讀書已是自動波(由小學開始培養), 或是老師有特別 motivate 學生的方法呢?

小曳人  你唔知肥佬嘅一樣唔少啫~  發表於 12-11-11 15:14
喵媽  會唔會學校揀既小朋友真係好叻, 即係唔駛點溫書都識晒那些!  發表於 12-11-11 01:54

回復 hadwinboy 的帖子

你估家長會唔會比個仔咁自由?
‹ 上一主題|下一主題