用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dbspd 和英華如何選擇?
樓主: Jackyc12345
go

Dbspd 和英華如何選擇?   [複製鏈接]

dlmcdlcl 發表於 12-11-6 13:33
IF 收的話, DBS for sure, 因為一條龍, 中學都係好TOP, YW 的中學好似唔係太好 (不知是否正確, 有錯就唔好 ...

請問兩間的師資又如何呢?

引用:我小朋友都係兩間都有2nd+in+,還有St+franc

原帖由 蔚蔚媽咪 於 12-11-05 發表
我小朋友都係兩間都有2nd in ,還有St francis, 但我覺得都係收左先算, 實在太難入了!!!:surpris ...
介意透露你小朋友是否讀九龍塘名幼,學業比較谷的?

引用:YW師資真未夠班,廁所也差!佢校長近年懂宣

原帖由 extra369 於 12-11-06 發表
YW師資真未夠班,廁所也差!佢校長近年懂宣傳招生而已,真有食力的点会不揀DB呢!

...
的確很多家長和學生都非常喜歡林校長,不過我識啲英華家長都很理性,唔會單純因廣告而放個囝入去。其實英華的優點之前已有很多講過了,只要留意其他討論便知道,但我唔認同師資有什麼未夠班。我見到英華啲老師都好專業,唔覺得有問題。

ic07 發表於 12-11-6 22:09
介意透露你小朋友是否讀九龍塘名幼,學業比較谷的?
學校有訓練面試技巧, 但不是九龍塘幼稚園

LMCK  :我知邊間KG, 你好似晌SFA的post都講過funny:  發表於 12-11-7 23:05

回復 extra369 的帖子

你怎麼知道英華師資差?你的小朋友讀過?

回覆:Jackyc12345 的帖子

朋友说的,但信不信由你。

引用:朋友说的,但信不信由你。 +

原帖由 extra369 於 12-11-07 發表
朋友说的,但信不信由你。
多謝澄清,但希望批評要有事實根據。

引用:Quote:原帖由+LisaL+於+12-11-05+發表路過:

原帖由 ASamSam 於 12-11-05 發表
英華是一條龍的。
請問英華中學是否會收哂全部小學的學生?

Jackyc12345 發表於 12-11-7 19:32
回復 extra369 的帖子

你怎麼知道英華師資差?你的小朋友讀過?
如沒有具體說明,難以下此结論。

醒目開學勳章

XYZABC 發表於 12-11-7 22:28
請問英華中學是否會收哂全部小學的學生?

好似唔係, 我朋友仔仔今年升中一, 晌五年級下學期, 老師話佢仔仔Maths未達標, 如要直升中一, 要多操練.  

引用:Quote:XYZABC+發表於+12-11-7+22:28+請問英

原帖由 LMCK 於 12-11-07 發表
好似唔係, 我朋友仔仔今年升中一, 晌五年級下學期, 老師話佢仔仔Maths未達標, 如要直升中一, 要多操練.   ...
咁請問會收番幾多%英華小學的學生呢?

引用:Quote:XYZABC+發表於+12-11-7+22:28+請問英

原帖由 LMCK 於 12-11-07 發表
好似唔係, 我朋友仔仔今年升中一, 晌五年級下學期, 老師話佢仔仔Maths未達標, 如要直升中一, 要多操練.   ...
其實一條龍學校的中學部對小學升中的學生有很基本的要求(例如中英數常要pass及操行要B)是很平常的。

小學由津貼轉做直資才大約四年,今年升中一的學生當年是派位入去,所以學生能力差異是比較大,故不能與今天的英華小學比較。

Jackyc12345 發表於 12-11-4 15:51
Dbspd 和英華如何選擇?
well, 論學術應該係Dbs同半山那間英華女校比;英華男校同九龍塘那間小拔比。Dbspd同英華男校冇乜好比較,覺得適合英華既唔會去DB;覺得DB適合既唔會入英華。

回覆:lawsonmoon 的帖子

Ying Wa Girl does not have primary school. If we just compare public exam results among these high school, pretty similar in past couple years.  Be remembered both YWC and DBS have number of students recruited for sports and music, their public exam results may probably dragged down the average.
Regarding teaching staff quality, I mentioned in previous reply I was surprised all those famous schools (not just these two) have some under par teachers, but sure not many (again, it is the system made them difficult to hire good teachers, budget is one thing.)

回覆:ASamSam 的帖子

True! The DSS system has made all these Christian schools hottest.

引用:Quote:Jackyc12345+發表於+12-11-4+15:51+D

原帖由 lawsonmoon 於 12-11-08 發表
well, 論學術應該係Dbs同半山那間英華女校比;英華男校同九龍塘那間小拔比。Dbspd同英華男校冇乜好比較,覺 ...
我覺得小朋友與學校是否matched是緊要的。

Jackieson  agree  發表於 12-11-9 09:46
小曳人    發表於 12-11-8 12:06

引用:Quote:原帖由+lawsonmoon+於+12-11-08+發表

回復 XYZABC 的帖子

去年英華書院招收約50個外來生, 超過1千人申請, 今年都係50個, 即是留咗非常多位給英小, 亦即是英小的b2學生都好大機會入英華書院, 而英華書院近年公開試成績又幾好,對於英小學生係好事. http://www.yingwa.edu.hk/upload/application_form_p_0_p_1.pdf

而DBS&英華, 各有各好, 最緊要選一間適合小朋友的學校.

‹ 上一主題|下一主題