用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dbspd 和英華如何選擇?
樓主: Jackyc12345
go

Dbspd 和英華如何選擇?   [複製鏈接]

引用:身边朋友的例子給我的感覺是,DB學業好靠家

原帖由 MCLIAN 於 12-11-05 發表
身边朋友的例子給我的感覺是,DB學業好靠家長幫手跟,不多功課,但考的跟教的可以差很遠,除非孩子非常自動 ...
個人問題,只是家長不放手,G.3 起我已經是半放手狀態。

回覆:Dbspd 和英華如何選擇?

觀乎近日社會運動的參與,DBS 的學生沒有英華的去得咁盡。大概是校長的影響?大家今年有沒有去遊行和政總?然而,相信兩間學校都能給與學生很大的思想空間。

carolmum  男拔校長企出黎support反國教wor  發表於 12-11-6 00:59

路過: DBSPD有一條龍直屬中學,唔洗煩,甘YW係咪直上中學架?

引用:路過:+DBSPD有一條龍直屬中學,唔洗煩,甘Y

原帖由 LisaL 於 12-11-05 發表
路過: DBSPD有一條龍直屬中學,唔洗煩,甘YW係咪直上中學架?
英華是一條龍的。

我相信要睇父母想個小朋友在咩環境下成長。論老牌同名牌效應,一定DBS。論學校誠意度,純樸度,我想是英華!

我有朋友話英華功課好似緊張同多過男拔....... 所以真係要看父母可以用咩心態。 By the way, 你囝囝好叻,good luck!!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢個問題,其實未開始報P1,我地兩公婆已經有答案,經過一輪親戚朋友分享,我地都覺得可能YW比較適合,db太free喇!
恐龍家

如果DBS收你,你真係會去YW,我相信無多個最後會咁揀

dlmcdlcl  TOTALLY AGREE~ 點捨得放手.  發表於 12-11-6 13:34

cy664 發表於 12-11-6 12:53
如果DBS收你,你真係會去YW,我相信無多個最後會咁揀
所以一開始我都叫我另一半覺得唔岩就好報! 我話如果到時真的收了如何推!!! 神級學校!

回復 小曳人 的帖子

My boy applied for both YW and DBSPD last year and was accepted by one of these.  So, we didn't have the luxury trouble!  I guess if we got both offers, I would let my boy choose which one he likes.  It's his own 12 years!!  If this situation did happen, I am certain that he would choose the school that he is in now.  

It is very interesting that after the interview process and after he has read the publication / stories of this school, he had a lot of passion on this school.  Everytime he got an offer (he got many), he asked me whether this is [     ].  I can imagine that if we force (or convince) him to go to another school, he would be so disappointed and lost his passion.

siubear718  My boy keeps pointing to DBSPD and says it will be his school whenever we drive past it.  發表於 12-11-8 23:28
小曳人  and my boy keep saying.. he likes YW most!  發表於 12-11-6 13:54

其實有d....唉,唔通db收左你唔讀咩
收左至算啦,有2nd代表實收嫁咩

fion_yinyin 發表於 12-11-6 13:01
其實有d....唉,唔通db收左你唔讀咩
收左至算啦,有2nd代表實收嫁咩
梗係唔係代表實收啦. 同買六合彩一樣, 買個夢, 一家人傾下如果中了會買乜買乜呢, 多開心.

但連個夢個ans好明顯law

and..你仔仔好叻啊,好野﹗﹗好勁啊﹗﹗厲害啊﹗﹗勁到有咁多選擇~~

IF 收的話, DBS for sure, 因為一條龍, 中學都係好TOP, YW 的中學好似唔係太好 (不知是否正確, 有錯就唔好意思)

回覆:dlmcdlcl 的帖子

YW師資真未夠班,廁所也差!佢校長近年懂宣傳招生而已,真有食力的点会不揀DB呢!

fion_yinyin  廁所差都有錯?  發表於 12-11-6 14:03

回復 extra369 的帖子

你認為不錯便不錯.  我只係講維持基本衛生設施的情况. 見識過咁多小學大都企理的.

收左先再諗. 不過諗下都好開心
真係令人羨慕既選校煩惱呀. 如果我都有0甘既煩惱就好了, 可惜我無...
我識人同時有St paul co edu, DBSPD, YW 2nd in, 個小朋友真係好可愛同醒目0架.

我自己就好喜歡DBSPD. 果種傳統同校園文化, 仲有高水平既合唱團同樂團, 唔係一般學校可以有0架.
不過我都同意樓上所講, 必要時可以讓孩子自己選擇.

每個家庭有自己的籌算。事實有不少朋友,在去年喇沙、英華、男拔、SPCCPS 收了,但分別放棄而去了一些傾向活動教學的所謂二線學校或IB schools.  至於師資,如果大家認識這幾家的教職員,有不少的水平真的有待改善(莫說甚麼神級,但這是香港普遍的教育問題)由於有時差,如果男拔已收,就真的要考慮去不去見英華(不然又會捱駡奪去他人的機會:)

回復 Mayandrew 的帖子

But the usual case is you have finished all the interviews before you receive any offer.

引用:YW師資真未夠班,廁所也差!佢校長近年懂宣

‹ 上一主題|下一主題