用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dbspd 和英華如何選擇?
go

Dbspd 和英華如何選擇?  

Dbspd 和英華如何選擇?

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁快要揀喇?!
恐龍家

想聽聽大家的看法

我諗DBS好似好小小,英華全因林校長先咁多人喜歡,未來是否可保持水準,要時間見證,不過英華都巳是神级水平,入到先.

Dbs 和英華都有過百年歷史,論"貴族"feel 和名氣一定係DBS,但若論教育看似英華能給孩子穩健根基,是一間對教育充滿熱誠的學校。

回覆:Dbspd 和英華如何選擇?

學術+名氣一定係DBS,冇得比!
但如果本身家底冇番咁上下, 怕小朋友入到去可能會自卑~

至於英華就平較平民化啲。

引用:學術+名氣一定係DBS,冇得比! 但如果本身

原帖由 babybear 於 12-11-04 發表
學術+名氣一定係DBS,冇得比!
但如果本身家底冇番咁上下, 怕小朋友入到去可能會自卑~
點解會自卑?

你是拔小家長?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Jackyc12345 的帖子

你心中已有答案,可必要問呢?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

我並不是小拔家長,但兒子幸運地取得兩間學校的2nd in,所以想聽聽各位的意見。謝謝!

係呢, 點解要自卑呢??

2nd in有無撞期? 無. 唔洗禁早問, 收左先諗.

引用:回復+ANChan59+的帖子 我並不是小拔家長,

原帖由 Jackyc12345 於 12-11-04 發表

我並不是小拔家長,但兒子幸運地取得兩間學校的2nd in,所以想聽聽各位的意見。謝謝 ...
如果真係咁幸運兩間都收,真係咁難選擇?我覺得除非有特別原因,否則答案顯然易見!

引用:想聽聽大家的看法

收咗先唸,yw 成千人入2nd in, 入到3rd in 先出post 都未遲

cmamum 發表於 12-11-4 17:06
如果真係咁幸運兩間都收,真係咁難選擇?我覺得除非有特別原因,否則答案顯然易見!

...
可能繼排隊及去廁所的另一力作。

MacMa    發表於 12-11-6 15:05

引用:Quote:cmamum+發表於+12-11-4+17:06+如果真

原帖由 ANChan59 於 12-11-04 發表
可能繼排隊及去廁所的另一力作。
我都聞到味

你好!我再次表明我只想聽聽大家對兩間學校的看法,你真的抬擧了我,並不是甚麼"力作",謝謝!

回復 koala_choco 的帖子

同意,謝謝!

入2nd=入硬嫁?咁早問既

引用:回復+ANChan59+的帖子 我並不是小拔家長,

原帖由 Jackyc12345 於 12-11-04 發表

我並不是小拔家長,但兒子幸運地取得兩間學校的2nd in,所以想聽聽各位的意見。謝謝 ...
當你取得DBS嘅offer,你已經accept咗而唔想再繼續玩呢個小一入學戰了!

這個小一入學學位爭奪戰實在太折騰人了!

carolmum  agreed!!!  發表於 12-11-5 00:53

好勁!同時兩間有2nd in

308  我知道有個小男孩仲勁, 除了這兩間有2nd in之外, 還有陳守仁, 聖芳濟, 並且已有一間有offer在手, 佢讀九龍塘名幼  發表於 12-11-6 16:40