用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正interview
樓主: Silverhawk
go

培正interview [複製鏈接]

回復 Winnie0615 的帖子

而家真系多強國人,私校有,政府又有,直資又有,無處不在

Silverhawk 發表於 12-11-4 18:03
報名當日老師剩係比咗張收據我, 上面有interview 時間及日期, 其他咩都無比過我, 唉, 又無咗一個機會啦.  ...
咁我覺得無帶功課比老師睇又唔一定無機會嘅, 唔好灰心住先!

Winnie0615 發表於 12-11-5 10:23
30樣野?? 對於一個5歲幾人仔, 會唔會有d過份呀! 要佢自己講返30樣出黎都唔得啦! 唉...
我個仔話, 老師比左1 ...

我仔話有20幅圖, 睇30秒, 之後要收走, 佢只講到6幅!

喵媽 發表於 12-11-5 17:14
我仔話有20幅圖, 睇30秒, 之後要收走, 佢只講到6幅!

我個仔一出黎就發脾氣,乜都唔肯講,仲好話我比佢考呢間.

梗係啦,咁細個人地在課室足足2個鐘

happyvv 發表於 12-11-5 17:22
我個仔一出黎就發脾氣,乜都唔肯講,仲好話我比佢考呢間.

梗係啦,咁細個人地在課室足足2個鐘

係呀, 超慢, 亞仔話只考記圖同找不同咋, 之後既時間都只係坐喺度睇書等, 2個老師又考咁少野, 都唔知點解慢成咁...SFA問咁多野都好準時吖! IN完仲要即刻搭的士趕上堂...辛苦...

引用:Quote:happyvv+發表於+12-11-5+17:22+我個

原帖由 喵媽 於 12-11-05 發表
係呀, 超慢, 亞仔話只考記圖同找不同咋, 之後既時間都只係坐喺度睇書等, 2個老師又考咁少野, 都唔知點解慢 ...
呢間野真係老土。

咪係,sfa問咁多野都準時啦

喵媽  仲有個廁所...攪到我唔敢去  發表於 12-11-5 17:52

引用:我覺得安排差,全世界用一個公廁,又多強國

原帖由 carolchow88 於 12-11-04 發表
我覺得安排差,全世界用一個公廁,又多強國人,kts好佢十倍,我地都係障跑:) ...
可能啱啱學校入面有工程先用流動廁所。

引用:我囡囡話老師俾幅圖睇,然後收回並叫小朋友

原帖由 Eunicecat 於 12-11-04 發表
我囡囡話老師俾幅圖睇,然後收回並叫小朋友講出有關圖片上的30樣野。她只有答出3樣。 ...
我個仔話,有幾幅圖俾佢排次序添!

引用:Quote:原帖由+carolchow88+於+12-11-04+發

四週附近有library 及大量餐廳,搵廁所不難。

培正(主要是校務處的職員)氣焰太大,完全不體會家長。我朋友的女是培幼學生,有一次她女兒在上課期間不舒服(頭疼發燒),班主任致電我朋友請她去接回家,當時是2:30,我朋友還在跟小的兒子在上playgroup,故她跟老師說了情況,但會儘快去的。大概3:45我朋友到校務處接女兒時,那裡的人即時用很不屑的語氣說:「唉.終於嚟啦.快啲走啦!」我朋友超谷氣,但無奈仍在它讀,不得不忍氣吞聲!但我朋友已幫女兒報了更好的小學,考到的話一定會走!她說從來培正只是作為一個保險而已,如它不是龍校,以它那固步自封,自以為是的態度,早就被淘汰了!

回覆:lott 的帖子

就是它的名氣, 造就它的固步自封,自以為是的態度,佢都唔希罕你讀唔讀, 大把人爭住讀, 2仟幾人收得二十幾個, 佢D職員都唔想做咁多嘢啦! 我哋只能嘆一聲"有求於人"

引用:四週附近有library+及大量餐廳,搵廁所不難

Freeb 發表於 12-11-6 08:19
就是它的名氣, 造就它的固步自封,自以為是的態度,佢都唔希罕你讀唔讀, 大把人爭住讀, 2仟幾人收得二十幾 ...

早知係咁我就唔鬼去

回覆:ilj 的帖子

培正根本無心去做好整個收生的行政工作,这个肯定和校長与整个团队有关。我唔否认培正以前出唔少勁人,不过,现在的培正从来只用作保险之用,考不上更好小学的培幼生,留在培小,考不上更好中学的培小生,留在培中。家長如何令就读的子女有自信和敢试敢闯?如果子女能在几千挑二三十中突围,肯定有过人之处,留在培小,肯定是浪费!

sheffield  每間學校都有其長處,能挨到咁多年都仍然有人爭住讀…你用浪費一詞,似乎…  發表於 12-11-12 11:35

回復 otter 的帖子

我覺得培正確實可以做好d,不過我相信真係唔係一朝一夕既事囉,好多呢類傳統學校都有自己一套做法,要改真係唔易,我都希望佢可以改得更好,只可以講,你揀得佢就要妥協,一味投訴都冇用,佢亦唔迫你揀佢,只係太多家長一邊又要保險,一邊又要要求,我相信冇一間學校係完美既,大家都係各取所需啫!咁呢間學校既優勢就係一條龍囉!你揀佢既一條龍,就唔好介意佢其他野喇!

如你所講,考唔到更好小學既培幼生就要留喺培小,有邊個考到更好既唔會走呢?從來都冇人話培正係一間最top既學校,走都好正常啫,個個都想讀拔x喇x啦,但係咪個個都有能力呢?除非你本身讀緊拔x喇x啫,如果唔係我諗你讀緊任何一間學校,如果喇x拔x收你,你都一定走啦,咁又係咪代表你讀緊嗰間學校好差呢?又未必!況且你考唔到亦代表能力唔夠,咁唔留低仲可以點呢?

回覆:lutang 的帖子

見到呢间学校这样糟质学生和家長,連基本对人的尊重都無,看不过眼。有人话唔报咪无事囉,但有时未报过,家長真係未必会知。

我就係報咗, 去咗, IN咗, 睇咗... 決定咗收都不入情願大抽獎...

回復 KHbaby 的帖子

讚!比10個叻!

我個仔都有IN, 可能我地第一場, 所以唔洗等太耐就有得入課室。我都覺培正行政和Interview安排上仍有改善空間, 但我都幾BUY佢既教育理念(因為我都有朋友的子女讀培正). 但知道今年太大競爭, 入到機會好渺茫, 但都比仔仔試下IN. 雖然呢間INTERVIEW最悶的一間, 但我個人認為呢間好學校.  
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)
‹ 上一主題|下一主題