用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正interview
go

培正interview

今日in咗培正, 見到大部份家長都帶小朋友的portfoilo及功課簿去, 我唔記得學校有話要帶呢d野, 以為d家長太緊張啫, 點知呀仔in完話老師問佢點解唔帶功課簿去, 我個心即刻一沉, 我係唔係做漏咗d野我自己都唔知呢?

回覆:Silverhawk 的帖子

有張約見通知寫住要帶中英數功課或工作紙各一帶去給老師看的。

引用:今日in咗培正,+見到大部份家長都帶小朋友的

原帖由 Silverhawk 於 12-11-04 發表
今日in咗培正, 見到大部份家長都帶小朋友的portfoilo及功課簿去, 我唔記得學校有話要帶呢d野, 以為d家長太 ...
我個仔話老師都無睇,不過唔知係咪老師睇咗佢都唔知!

引用:今日in咗培正,+見到大部份家長都帶小朋友的

應該有睇的, D次序調轉了放回入FOLDER.

醒目開學勳章

回覆:培正interview

只跟考生須知要求帶功課簿,亞仔話入到課室老師有睇佢功課簿~

回覆:well1975 的帖子

亞囝話老師有睇功課,我見D萬字夾無晒,應該全部都有睇!

睇黎做咩?功課又吾代表小朋友能力.請問有冇叫小朋友讀書?

請問面試內容是什麼?

我覺得安排差,全世界用一個公廁,又多強國人,kts好佢十倍,我地都係障跑:)

Sorry 係陪跑

報名當日老師剩係比咗張收據我, 上面有interview 時間及日期, 其他咩都無比過我, 唉, 又無咗一個機會啦.

回覆:培正interview

要拎功課的。。
我問個女老師有無睇,佢話無
我問佢面試係咪有普通話同英文,佢又話無
我再問佢咁你識唔識,佢話識。。。有無人知考咩?

chrischeung 發表於 12-11-4 12:56
睇黎做咩?功課又吾代表小朋友能力.請問有冇叫小朋友讀書?
On the other hand, can a "15 to 30 minute" interview represent a kid's ability if the kid is a shy,introverted typed ?

我囡囡話老師俾幅圖睇,然後收回並叫小朋友講出有關圖片上的30樣野。她只有答出3樣。

有冇2nd interview, 定話一次知結果?

Winnie0615  無2nd in架, 得一次, 到14/1/2013有消息!~  發表於 12-11-5 10:34

無2nd in. 2013/1/14有面试结果

簽名被屏蔽

我個女話有看圖考記憶,問住址,父母名字

Eunicecat 發表於 12-11-4 18:55
我囡囡話老師俾幅圖睇,然後收回並叫小朋友講出有關圖片上的30樣野。她只有答出3樣。 ...
30樣野?? 對於一個5歲幾人仔, 會唔會有d過份呀! 要佢自己講返30樣出黎都唔得啦! 唉...
我個仔話, 老師比左10幅圖佢記, 佢話佢只記到8幅! 我問佢有無用普通話問問題, 佢話無! 有check佢d功課!

不過當日嘅安排真係唔掂, 廁所得d暫時流動嘅, 之後先開放1樓比我哋去, 又over run, 又多強國人, 究竟呢度係香港定大陸呀! 好討厭~

真係真係對香港嘅教育制度好失望!

carolchow88  agree  發表於 12-11-5 10:59