用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田田家炳幼稚園一問?
樓主: 積奇百事
go

沙田田家炳幼稚園一問?

大家好呀~ 我囝都收左上午班啊~

回復 lovingkitty0416 的帖子

Hello:) 恭喜晒。想問問媽媽們知唔知道學校有無課外活動?喺校網到又見唔到。

回覆:wing.2bb 的帖子

學校接納左調上午班喇!

回復 szewaixx 的帖子

恭喜呀~~ hehe~ 咁我地小朋友咪做到同學仔囉~

回復 wing.2bb 的帖子

k2開始先有課外活動,好多人參加的,所以要抽籤

回復 2隻臭豬 的帖子

多謝回覆,不過會放棄呢間唔讀喇!

回覆:wing.2bb 的帖子

你更好既offer所以放棄左?

回覆:eva06241980 的帖子

我小朋友收左上午班,但要坐差不多一小時校巴返學,另外有間屋企樓下幼稚院既offer, 唔知點取捨好呢?

引用:回復+wing.2bb+的帖子 k2開始先有課外活動

原帖由 2隻臭豬 於 12-12-01 發表
回復 wing.2bb 的帖子

k2開始先有課外活動,好多人參加的,所以要抽籤
有D什麼課外活動?

回復 eva06241980 的帖子

係呀。唔可以話更好offer嘅,只可以話更適合小兒嘅學校。救世軍嘅教育課程一定唔錯,讀佢都一定唔差。

我覺得坐校車唔係問題,反而我覺得學校課程、師資同老師有無愛心更重要。

eva06241980 發表於 12-12-1 14:56
我小朋友收左上午班,但要坐差不多一小時校巴返學,另外有間屋企樓下幼稚院既offer, 唔知點取捨好呢?

...

小朋友咁細個車勞頓唔係咁好... 請問你家附近的幼園offer係邊間?

英語班, 普通話, 手工藝, K3有珠心算, 唔係太多種類的課外活動

其實如果唔介意有太多B6人的話, 救世軍都係一間好好的學校, 老師好好有愛心,阿仔讀佐3年真係每日都好開心,我想佢有一個愉快的幼稚園生活, 揀佐呢間比佢讀,  佢地中文底子好好, 但英文係淺D, 上小一未必接得到, 今年小一測驗成績, 我地有幾個同班同學(都係救世軍畢業的)考得最差係英文, 因為而家小一D野深佐好多, 所以最好自己打定個英文底子, 中文數學無問題

引用:Quote:eva06241980+發表於+12-12-1+14:56+

原帖由 蝦米豬 於 12-12-01 發表
小朋友咁細個車勞頓唔係咁好... 請問你家附近的幼園offer係邊間?
係馬鞍山既保良局馮梁結,論師資一定沒有田家炳好,但勝在係屋企樓下 ,方便照顧,所以都唔知 點揀好

回覆:沙田田家炳幼稚園一問?

有沒有小朋友跨區返田家炳?家長可否分享可原因?

其實我細囝明年我都要由MOS跨區返沙田,而我大囝更要由MOS跨區返九龍, 我大囝k2一直跨區要坐校車, 唔覺小朋友好辛苦。當然如果屋企附近有好學校最好, 但如果心儀嘅跨區坐一小時內嘅校車我接受到囉。

引用:其實我細囝明年我都要由MOS跨區返沙田,而

原帖由 wing.2bb 於 12-12-03 發表
其實我細囝明年我都要由MOS跨區返沙田,而我大囝更要由MOS跨區返九龍, 我大囝k2一直跨區要坐校車, 唔覺小朋 ...
想問你小朋友係上午班定下午班?
但去到小學,一樣要返mos 既小學,or 讀完田家炳對升讀 mos 小學有沒有幫助?

大囝下午,細囝上午。小一係自行計分同大抽獎, 讀邊間幼稚園無乜關係。但如果預要叩門同考直資,要同小朋友"進寶"。

引用:回復+eva06241980+的帖子 大囝下午,細囝

原帖由 wing.2bb 於 12-12-03 發表

大囝下午,細囝上午。小一係自行計分同大抽獎, 讀邊間幼稚園無乜關係。但如果預 ...
咁我小朋友 咪有機會同你細囝做同學仔,good !