用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100%升聖母小學呢? ...
go

請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100%升聖母小學呢? [複製鏈接]

謝謝!

0    0    0    0

回覆:請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100��母小學呢?

我都想知

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

回覆:請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100��母小學呢?

我都好想知:;pppp:

兩年前就係, 去年開始唔係了.

this year around 20%~30%

回覆 世賢 的帖子

Any tips for the P1 interview of OLPS, as my girl is now studying K1 at OLK...so worry that she can't go to the primary school directly...

Only 20~30% go back to their primary school? Others are not eligible? Do the kg kids need to go for p1 interview? Or base on their teacher ongoing assessment?

聖母小學,其實考的是學生品行多於學術,而且位少過幼稚園生,因為小學得90人,另外,佢幼稚園收好多本區學生,未必會考慮私校,只是唔知真正幼稚園有幾多人投考小學。

但幼稚園確是一間好的幼稚園,修女同老師都很愛錫小朋友,運動日修女會借一些大型吹氣設施俾小朋友玩,而且老師流失率低,有經驗,亦唔會因為要PLEASE家長而改變方針。

回覆:rosebb 的帖子

聽返來的今年好似收四成到

回覆:boniyeung 的帖子

而家聖小收小左聖幼學生, 聖小鐘意收其他區既私幼學生啦!

聽講, 第一輪收4成, 好多WAITING LIST. 不過, 阿女好多同學仔係第一輪收到OFFER的, 都選擇他校. 當有人放棄學位的, 小學那邊都會優先收返聖幼.

我女剛上聖小, 見到當時好多第一輪唔收的同學仔.

係呀,今年我朋友個囡都係聖幼,但只入WAITING LIST,好唔開心,而聖母小學,其實考的是學生品行多於學術.....是真的.

回覆:請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100�母小學呢?

今年in聖母已出了信嗎?

回覆:請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100�母小學呢?

我意思係result. tks!

回覆:treema101 的帖子

有冇人同校長提出過升聖小問題?如果唔收番,根本聖幼學生好難考外面直資/私小。

請問升唔番聖小的, 多數會去邊?

有人考到外面的直資/私小嗎? 或者派得好嗎?

引用:我女剛上聖小,+見到當時好多第一輪唔收的同

原帖由 世賢 於 14-09-03 發表
我女剛上聖小, 見到當時好多第一輪唔收的同學仔.
咁其實照妳估計最呢聖幼究竟有幾多可以升返上聖小呢?

回覆:請問聖母幼稚園畢業女生是否都可以100%升聖母小學呢?

我家姐個女讀呢間,佢話開頭係得一半話可上聖小,但因為有d媽媽唔想讀私校會放棄,又有d係男仔關係,去到call waiting完後大部份想升聖小d私稚園同學仔都升到,放心

引用:我家姐個女讀呢間,佢話開頭係得一半話可上

原帖由 creama 於 14-12-26 發表
我家姐個女讀呢間,佢話開頭係得一半話可上聖小,但因為有d媽媽唔想讀私校會放棄,又有d係男仔關係,去到ca ...
希望如此!Thx

‹ 上一主題|下一主題