用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 針灸
go

[聽/語障] 針灸 [複製鏈接]

請問有無媽媽都有排左浸大中醫部針灸呢?之前聽人講要排成年,但我排左一個月就可以有得針了,但唔知係咪因為我無指定醫師,所以咁快有得睇呢?

仲有我個仔成兩歲都好成日流口水,係咪真係針下好D呢?因我仲未敢帶佢去做針灸,原因係怕佢周身郁,怕唔小心醫師針錯位,請問有無媽媽可以分享下?
   0    0    0    0

回復 wilyun 的帖子

我細仔第一次針灸約在2歲半. 針灸位置包括頭頂, 眉心, 耳, 下巴, 有時會針埋手&腳.

佢當然唔會坐定定比人針, 佢好大力反抗.
所以每次我要好似抱bb咁, 先把佢右手臂夾在我的左邊腋下 (等佢右手冇得郁), 跟住因為唔想比佢個頭郁來郁去, 所以再抱佢同我面貼面, 另外姑娘會幫手捉住佢左手&腳仔.

拮左針後, 頭幾次我地比佢瞓響床, 後來拮多幾次, 佢習慣左就直情坐響梳化度拮 (當然都會反抗).
拮左針要等約20分鐘, 我地就會比糖, 比玩具, 手機, 等佢分散注意力, 20分鐘就好快過.

回復 ada_fung 的帖子

請問你是否在浸大針的??因我唔知浸大的設施係咪好D. 如係咪有位置專比D咁細個的細路針灸的坐位固定佢.

我響廣華針.
我諗唔到會有乜野設施係令個小朋友可以唔郁,
‹ 上一主題|下一主題