用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果直資收了 , 但最後決定 參加 大抽獎 , 那麼日後 吃 ...
go

如果直資收了 , 但最後決定 參加 大抽獎 , 那麼日後 吃回頭? [複製鏈接]

如果直資收了 , 但最後決定 參加 大抽獎 ,
拒絕簽那張 放棄 參加 大抽獎的form
那麼日後 如果 派得唔好
那可否 回去那 直資 學校 扣門
會收番的機會大嗎 ?
   0    0    0    0

估很微,因自尊心重....,要咁不如之前不報佢直資,到時去叩門機會更大,但位少競争相對大,

回復 lucia6119 的帖子

如果係一男一女拍拖,今日你拋棄人去搵第二個,到你第日比人拋棄,你想返轉頭就會好難。因為內裡夾雜左七情六慾、恩怨情仇。
但係一間學校跟你無端端有咁大仇口為乜。要不就今天簽下盟約,要不就米洗返轉頭!

可能我地真係諗多左,到時學校要唔要你,係視乎學校還有沒有位剩,有沒有比你更好的學生在等。你有沒有想過當你放棄學位時,學校已循後補的途徑積極找替補了,好的學校不是得你一個人有興趣的,除非你揀的是不受歡迎的學校!
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章 王國長老

回覆:如果直資收了 , 但最後決定 參加 大抽獎 , 那麼日後 吃回頭?

間間直資私校都多人揀,你吾要,下位即刻補上,仲邊有位等你啊

回覆:lucia6119 的帖子

其實情況係相對嘅。如果你係間學好想收嘅果種學生, 就算再叩門佢都唔會介意, 但如果學校已經有後備頂上, 就要睇叩門時你係唔係比其它競爭者優勝, 總之係好現實嘅選擇, 如果條件好, 無須太憂慮學校介意。個人經歷, 希望你有用啦。

lucia6119 發表於 12-11-2 16:52
如果直資收了 , 但最後決定 參加 大抽獎 ,
拒絕簽那張 放棄 參加 大抽獎的form
那麼日後 如果 派得唔好
那可否 回去那 直資 學校 扣門
會收番的機會大嗎 ?

將心比己,如果你是校長,你會收這學生嗎?

回復 ohnono 的帖子

如果係一男一女拍拖,今日你拋棄人去搵第二個,到你第日比人拋棄,你想返轉頭就會好難。因為內裡夾雜左七情六慾、恩怨情仇。===> 呢個比喻 : 我like

樓主, 如你孩子好叻又有special talent, 其他人無你咁叻, 佢一定收你, 如不, 後補已即時fill up 左你個位.想多無謂. 個人愚見,先接DSS' offer, 放榜後去扣官津門.(如你對孩子Qualification有信心的話). 

like_travel 發表於 12-11-2 19:49
回復 ohnono 的帖子
...樓主, 如你孩子好叻又有special talent, 其他人無你咁叻, 佢一定收你, 如不, 後補已即時fill up 左你個位.想多無謂. 個人愚見,先接DSS' offer, 放榜後去扣官津門.(如你對孩子Qualification有信心的話). 

但今年為了不想不受歡迎的中學收不夠學生,不知仲有冇叩門位,尤其是官校。

回復 like_travel 的帖子

我也知道個別學校也接收一D回頭草!只限個別例子!你會搏鬥!都是專一D好些!

cellon 發表於 12-11-2 20:12
但今年為了不想不受歡迎的中學收不夠學生,不知仲有冇叩門位,尤其是官校。

...
己經confirmed 不是Proposed ? 上年都係建議,有幾間名校跟從指引

回覆:vincher 的帖子

除非識人,叩門難度高,又要考試,太多不明朗的因素,如果二頭唔到岸就煩。但是如果有自信和好學生又唔怕。

like_travel  打錯字>>>就”係”叩倒門  發表於 12-11-2 20:58
like_travel  我上年就你2頭唔到岸,放棄直資..好彩叩倒門  發表於 12-11-2 20:57

vincher 發表於 12-11-2 20:16

我也知道個別學校也接收一D回頭草!只限個別例子!你會搏鬥!都是專一D好些! ...

專一即係試自行..放棄DSS' offer? 定係接直資offer就唔去扣官津? 如果今年官津真係cut 所有扣門位,那真是要的心肝想清楚,直資將會爭得更激烈.真係要有special talent 先有機會吃回頭草了,個人認為直資學校唔會為你當日唔收offer就記恨唔收你,但你必須要好有料,再者位一定唔多,可能留1個半個buffer位比呢類優質學生.

longfung  totally agree!!  發表於 12-11-2 21:04

回覆:ohnono 的帖子

很好的比喻!

我認為直資收了,專一D入讀!(除非你後來發覺自己當時報直資是錯誤決定,根本心屬津中)
‹ 上一主題|下一主題