用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果學生唔乖, 補習老師應唔應該鬧學生? ...
go

如果學生唔乖, 補習老師應唔應該鬧學生? [複製鏈接]

我果日家教會同個家長傾開計, 佢話要轉補習, 因為個補習老師鬧佢個仔。我問佢無端端做乜會鬧, 原來佢個仔懶, 老師俾功課佢次次都唔做, 但係個家長又心痛亞仔俾人鬧。
我都明做家長個個都好錫子女, 但自己唔做功課, 俾人鬧好正常。無錯, 補習老師係收左錢教佢, 但小朋友唔鬧點個驚。

我個仔補習果度, D 老師都會鬧架, 如果成日唔做功課, 又唔溫書, 個老師會同家長講, 叫佢停補一個月, 做哂D功課先再黎上堂, 唔想浪費時間同錢,要家長督促返自己仔女。所以係佢度補既學生都好乖, 唔敢唔溫書。

longfung  有D教樂器的老師, 學生時常唔練習, 直情唔敎, 費時浪費時間, 這個家長的小朋友又点會有長進呀?  發表於 12-11-13 13:11
   0    0    0    0

真係有好多家長唔like個仔比人鬧!  如果係合理, 我會接受.

回覆:如果學生唔乖, 補習老師應唔應該鬧學生?

如果不做功課,學校老師都會鬧啦,咁唔通轉校呀

回覆:如果學生唔乖, 補習老師應唔應該鬧學生?

這才是盡責的行為。子女真的是外人教的。俾錢就唔鬧得嗎?! 這位家長後果自負。

合理責罵我會接受.
除非字眼帶有侮辱成份.

依家D小朋友, 就係唔鬧得, 俾家長縱慣哂, 我從來都唔縱佢地, 由得佢嘗試, 錯左就自己承擔, 做錯野就要俾人鬧。如果唔係日後出黎做野點算?

ANChan59  合情合理!  發表於 13-1-3 23:59

sure....the fact

我認為補習老師合理的鬧沒有問題, 這證明老師緊張學生, 唔係Hea做收錢, 想教好小朋友. 如果老師唔緊張, 唔上心的話, 鬧都唔會鬧, 無謂令自己怒氣兼傷身!
但鬧唔係最有效的方法, 我們應該要俾機會小朋友解釋沒有做功課的原因. 例如: 父母在家成日爭吵, 和同學相處有問題, 和男/女 朋友分手, 不喜歡某個老師等等. 好讓我們 為師/為家長的能夠去了解小朋友的真正難處, 不會鬧錯他們, 與學生建立互信. 當然如果有學生經常以 "我唔識做!" 為藉口, 想胡混過去. 我們有責任勸勉他們.

本人係中學接觸好多學生, 自己都有私人補習. 前幾年都做過家教會 老師代表, 明白家長的擔憂和教小朋友時的難處.
老師最終的目的是要教小朋友明白對自己的事要負責任, Assign的功課要盡力完成, 不可馬虎了事. 在遇到沒有完成家課的學生時要先去了解事情的因由, 再以合適的方法去勉勵學生, (每一位學生的接受能力和處理方法不同, 有的要鬧, 有的要傾, 有的要鼓勵) 從而培養出學生的責任心!

woodgreener

同意.有愛心的責罵提醒是好的.

‹ 上一主題|下一主題