用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 各位家長可否給點意見,謝謝!(綠楊 VS 荊冕堂) ...
go

各位家長可否給點意見,謝謝!(綠楊 VS 荊冕堂)

我仔仔出年K1,現有綠楊AM 同 荊冕堂PM OFFER, 各位家長覺得入邊間好D? 俾D意見啦唔該!

以下係我的小小分析:

綠楊:
1. 個名好响(聽過好多C9都話好);
2. 谷小朋友勁(聽聞佢d學生上小學無接駁課程問題);
3. 校舍唔大
4. 貴(平均每月預六千,有燒銀紙的感覺)
5. 無教會背景
6. 無開放日簡介會,所以唔係好知教學模式,理念及教學水平,淨係知佢好多外籍教師,同知佢無咁活動教學;
7. 荃灣區(想入伍季或浸聯)

荊冕堂:
1. 個名都幾响;
2. 個校舍勁大,小朋友實有玩得好開心;
3. 活動教學;
4. OK平(平均每月千幾兩千蚊);
5. 教會學校
6. 簡介會老師校長表現勁討好,講解內容又詳盡,對佢地好有信心;
7. 葵青區(唔知對日後選小學有無影響)

非常同意你的分析, 好難選擇

回覆:各位家長可否給點意見,謝謝!(綠楊 VS 荊冕堂)

幼稚園在那區對選小一學校是沒影响的,校網只base on你家住址,兩所學校是完全不同性質和教學的,你要自己諗諗邊種模式較適合你和你的小朋友哦

多謝各位的回覆,
我真係唔知點選擇好
講真我真係唔係咁想谷得個小朋友咁勁
但係又怕我小朋友一開始"HEA"過頭
之後追唔上功課
你知啦宜家由幼稚園開始
各家長以經部署到選中學
我唔谷真係怕等時追唔到人
宜家唯有IN 埋聖母再諗

我都係收綠楊AM同荊冕堂PM, 但我會揀荊冕堂,因為面試當日令我覺得綠楊唔好!

引用:我都係收綠楊AM同荊冕堂PM,+但我會揀荊冕堂

原帖由 orangelsf 於 12-11-01 發表
我都係收綠楊AM同荊冕堂PM, 但我會揀荊冕堂,因為面試當日令我覺得綠楊唔好!

...
同意!

引用:我都係收綠楊AM同荊冕堂PM,+但我會揀荊冕堂

原帖由 orangelsf 於 12-11-01 發表

...
為什麼唔好?

in梗個時, 我覺得d老師無愛心; 個日我in完走, 校長企門口, 我地第一個出去, 我同校長有eye contact同點頭, 但佢好似當見你唔到咁, 無打招呼.
加上無學券, 所以我會揀荊冕堂...

綠楊間野好似係招積D,不過我之前PLAYGROUP個先生講咗句:
「佢巴閉得起」
綠楊D教學係咪真係咁勁,谷到D學生成積好D先?

我都對綠楊有點反感...
但若以英文來講, 係唔係完全無得比?

請問有無人知荊冕堂係唔係一星期只得一日有外籍老師授課? thanks...

引用:我都對綠楊有點反感...但若以英文來講,+係

原帖由 waiwaiyin 於 12-11-05 發表
我都對綠楊有點反感...
但若以英文來講, 係唔係完全無得比?
士德日日都有外藉老師教英文。

mic2006  5係every week先有go through英文書咩?平日好似5係net 教....  發表於 12-11-10 10:05

Yukki 發表於 12-11-5 14:27
士德日日都有外藉老師教英文。
謝謝回答~ 我放心了 ^^

回覆:waiwaiyin 的帖子

荃浸就係一星期得一次。

我本人讀綠楊n班.....老c比我想像中好...5係傳聞中貢冇愛心.....if我5係多個小朋友要choose d 有voucher 幼稚園.....我都好大chance留在綠楊升k1.....但 $ problem, 我有埋荊免堂offer就冇交留位費......

回復 mic2006 的帖子

你會讀荊冕堂? 我都係讀緊N班綠楊, 又有荊冕堂OFFER. 不過兩個我都比留位費. 到時再諗.

mic2006  我NOW 係考慮荊冕堂同祟真英普班.......好煩....2者都LIKE!!!  綠楊冇留AR.   我係N1D PM 班  發表於 12-11-10 23:47

引用:回復+mic2006+的帖子 你會讀荊冕堂?+我都

原帖由 topshop 於 12-11-10 發表
回復 mic2006 的帖子

你會讀荊冕堂? 我都係讀緊N班綠楊, 又有荊冕堂OFFER. 不過兩個我都比留位費. 到時再 ...
我都係俾住先,再諗。

請問 荊冕堂有冇N班?派位多數入邊幾間小學??

我地同樓主面對同一難題!好想小朋友開心返學無壓力,但又驚吾谷佢到小學又追得吃力。其實最怕大抽獎抽吾中心儀小學,萬一要叩門,又係慘!點決擇好呢?

回覆:iammolulu 的帖子

我仔今年升小一,佢係荊冕堂畢業,佢派第一志願,其他同學亦派得很好,派得不好的同學亦成功向心儀學校扣門。荃灣和葵青名小學都喜歡收士德的學生,所以不用擔心。