用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港學校朗誦節
樓主: 颖颖B
go

香港學校朗誦節   [複製鏈接]

引用:請問網上有冇以往參賽片段?++阿女第一年參

原帖由 lestat 於 12-11-02 發表
請問網上有冇以往參賽片段?  阿女第一年參加, 想俾佢睇下上台係點, 等佢冇咁驚.    ...
因為唔可以錄影,所以冇得睇。但你可去香港電台既網站重溫得獎者演出,佢地每年都會選啲特別優異既得獎者表演多次。

lestat  THX~  發表於 12-11-3 00:21

回覆:joyce919 的帖子

我一句普通話都唔識但小兒一年級都試過亞冠,但我都覺得係國語人天下,所以我二年班開始轉玩英詩同廣東話,三樣裏面我覺得廣東話係最難

醒目開學勳章 王國長老

引用:我一句普通話都唔識但小兒一年級都試過亞冠

原帖由 joetsang 於 12-11-02 發表
我一句普通話都唔識但小兒一年級都試過亞冠,但我都覺得係國語人天下,所以我二年班開始轉玩英詩同廣東話, ...
我今曰至知,原來女女今年有參加@@ (之前出左trip咩都理吾到,今年佢又升中d學校admin吾同晒,原來我女自己同學校報左名

叫佢盡左力就夠,媽咪欣賞你嘅努力

貢獻勳章

回覆:joetsang 的帖子

我就覺得廣東話最易,因老師教完可以自己跟下!我個仔由一年級開始廣東話都欏獎!拿了幾年啦!

回復 Charlotte_mom 的帖子

你好! 我有事請教,請給點意見我好嗎?謝謝!!
我兒子11歲,六年級,老師建議他參加了中交獨誦,已佈名。
下個月比賽,他很擔憂,,因他是第一次,而他個人比較沒自信心,亦很害怕站在台上,
有人陪的話免強還可以,但要他一個人他就怕的要死,比賽日期迫近,他擔心得晚晚睡不著覺!
他想不出席比賽,而我就不知道怎麼幫他,我好矛盾,本來以為他已長大一點會應付的來,誰知他說
自己過不了自己果關,面對吾到!

Charlotte_mom 發表於 12-11-3 12:25
我今曰至知,原來女女今年有參加@@ (之前出左trip咩都理吾到,今年佢又升中d學校admin吾同晒,原來我女自 ...
呀女自己比報名費? 定係學校肯比?

Charlotte_mom  我估係我老公自己俾左咩都唔知.....今年九唔搭八去左散文組, 未試過TIM  發表於 12-11-9 10:46

cccolin 發表於 12-11-8 23:08

一個人擔心, 有咩辦法可以減低壓力呢? 就係"準備充足"。對未知既野, 大人細路都會驚, 但你可以好好同佢傾下, 話佢知你個仔都係第一次去比賽, 呀媽都唔知點協助佢, 驚就兩份, 互相扶持啦!

當日冇同學, 咩人都唔識你, 抱住盡力既心態, 忘記得失, 只為挑戰自己自信的一步。傾多d, 聆聽多d。加油!

cccolin  多謝你呀:)我會再同傾下!!  發表於 12-11-10 21:21

醒目開學勳章 王國長老

cccolin 發表於 12-11-8 23:08

試下無壞丫, 老師叫得佢去, 就係覺得佢有potential嘛, 唔一定要得獎, 贏到自己已經係贏左
其實而家仲早姐, 我女連份稿都未正式睇(個仔下星期考試, 我唔得閒理個女), 仲係等運到...........仲有好多時間預備啊, 正正經經完成賽事, 無人會笑佢既(老實講丫, 個個家長都係緊張自己果個架姐, 其他果D如果無咩特別出色/攪笑, 都聽到眼訓啦, 叫你個仔唔駛驚WOR)

cccolin  多謝你呀:)  發表於 12-11-10 21:20

我想問吓現場有冇咪架? 如果冇咪, 學生同訐判相距幾遠呀, 要幾大聲先至聽得到架.

另外我報到時間係 1025, 而比賽時間係 1040.  我排第 52 出場, 咁呢個 1040 係指真係我的時間, 還是我的一組的第一個出場時間呀.

醒目開學勳章 王國長老

朗誦比賽係唔會有咪架, 個場都夠靜, 不過一定要夠大聲lor
照計如果太多人, 一場會分2個時間報到(係同一個比賽), 第一批先入, 跟住1040第一批出, 第2批入, 去到最後二批人一齊返去, 等結果(即只有工作人員會睇晒上下半場, 其他人都只係去上半或者去下半)

Charlotte_mom 發表於 12-11-9 14:42
朗誦比賽係唔會有咪架, 個場都夠靜, 不過一定要夠大聲lor
照計如果太多人, 一場會分2個時間報到(係同一個比 ...
咁係咪即係 1040 係第二批人的開始比賽時間, 如果我排 52, 就起碼要一個鐘先輪到我?

回覆:香港學校朗誦節

近來學校攪了一次預演,在全校同學前,我看過女兒的普朗後,都覺機會什微,學前頁家長所說,都是普通話人較大機會!

喵媽  比佢參與下, 會越來越進步的!  發表於 12-11-9 17:54

啊仔的比賽地點在青年廣場,有家長知個地址嗎

Charlotte_mom  柴灣地鐵站隔離就係, 不過上面成個迷宮咁, 早多5分鐘去搵好D  發表於 12-11-15 17:01

引用:啊仔的比賽地點在青年廣場,有家長知個地址

原帖由 颖颖B 於 12-11-10 發表
啊仔的比賽地點在青年廣場,有家長知個地址嗎
青年廣場好似係柴灣架,你張粉紅色紙應該有埋地址架。或者你上佢個網,揾返小朋友參賽果group,就睇到地址同地圖架啦。

我仔出場序係(2),,係咪好快到佢!吾洗等咁耐,,會緊張d,,還是會冇時間比佢緊張呢?

請問參賽者同返自己家長坐還是另外有參賽者的位置的?自己睇實個編號上臺還是有司儀叫的?

醒目開學勳章

himuimui 發表於 12-11-15 09:30
May I know this is for what age ??
Thanks.

最少要今年足5歲先可以參加, 如今屆就一定要2007年出世既小朋友喇!

颖颖B 發表於 12-11-15 08:34

請問參賽者同返自己家長坐還是另外有參賽者的位置的?自己睇實個編號上臺還是 ...
分開坐架, 會有人叫幾多號。如果叫左3次都唔出現, 就當佢棄權。
‹ 上一主題|下一主題