用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園
樓主: Antheatai
go

根德園 [複製鏈接]

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

我仲慘我細仔兩歲一個月明明識講自己名幾多歲鐘意食咩a-g 1-5英文等等,竟然去到面試咩都唔講整係坐係到玩玩具:;pppp::;pppp:唉..佢唔喊已經偷笑因為佢係一個大喊包!黎緊11月頭in根德園我都唔知點算:;pppp:因為我係勁愛呢間學校

引用:Quote:原帖由+cat8141210+於+12-10-29+發表

原帖由 j947 於 12-10-29 發表
信唔信由你,我都同70後朋友傾過,其實小朋友都未讀書點解會識a-z。但係佢話都問過自己阿爸,阿爸的答案話 ...
係架,現實生活中教比任何教材都有用。好像我大B,e家搭lift,佢會講,"握扶手,企定定。"見到"小心地滑"個牌,佢會提醒我,"媽咪,小心點,有水啊。"一樣嘢講多左,佢自然就會吸收。
依家成日都會問,"哩個咩來架?""做乜嘢架?""點解嘅?"開始對周圍嘅嘢感興趣,父母就要好有耐性去解答。有時一樣問題可能要問幾次,之後佢就會答到。
有一次見到賣偉哥廣告,仔仔問,"哩個廣告係賣咩藥啊?邊度病啊?"係地鐵度好多人,瞬時之間都唔知點答。

引用:Quote:原帖由+cat8141210+於+12-10-29+發表

原帖由 FerreDeng 於 12-10-29 發表
我大仔係大B,10年1月嘅,我無同佢返過playgroup,係自己教,幾個月就開始同佢玩字卡,玩D益智玩具,小朋友 ...
幾個月就開始玩?請問你點教?你點樣令佢明?你覺得佢幾大開始就明呢?

引用:Quote:原帖由+FerreDeng+於+12-10-29+發表

原帖由 DonaldTsang 於 12-10-30 發表
幾個月就開始玩?請問你點教?你點樣令佢明?你覺得佢幾大開始就明呢?

...
細細個臨訓前就講故事,得閒就玩下字卡。吃飯前會指住講碗,羹,粥。沖涼會指住講鴨子黃色,青蛙綠色等等。就好似我細B,e家十個月,識羅住遙控器對住電視(未識開),哥哥唱歌會跟住做動作。今日分別叫佢指出手表同手機,佢都好快指啱。每樣嘢可能要教十次,百次。講得多,做得多,其實已經吸收左,有一日佢會自己做返出來。

引用:Quote:Antheatai+發表於+12-10-29+13:43+請

原帖由 cat8141210 於 12-10-29 發表
你太早想了...
平常心啦...
但我見我親戚既小朋友都入到,
一點都吾出奇,我個仔一歲半就認識並講出a to z, 1 to 10, 我自己教。其實小朋友好聰明嘎

係呀, 只要用心教小朋友, 佢地有無限潛能!!!

我女女25個月, 但佢已經識講好多嘢, 又經常唱歌!好多我估唔到佢識嘅嘢, 佢都識!無特別train佢, 同佢傾多d計就得!
‹ 上一主題|下一主題