用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生溫書溫通頂,請問你的子女有沒有這樣做呢? ...
樓主: 日常
go

中一生溫書溫通頂,請問你的子女有沒有這樣做呢?   [複製鏈接]

引用:S.1就溫通宵,+好似有點誇張+不正常,+試問將

回覆:angelababy2011 的帖子

升到中一後,阿仔星期日真係無得去玩。
連運動都無做。

smallfoothk  which school?比小學更辛苦  發表於 12-11-2 13:41
日常  矣!真係大家咁話啦,有苦自己知!  發表於 12-11-1 23:57

聽見大家孩子的功課壓力,真是十分大,但是結果是否值得呢?

我反而有興趣知道,因為功課多,課程深,小測多而密,所以公開試成績優異,入大學率又高,應該一早知道因果關係。如果值得,就無所謂!

Yanamami  食得咸魚抵得渴.  發表於 12-11-1 07:52
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我同我仔都唔適合讀多功課測考既學校,所以我仔永遠都唔會係最TOP個批,但我覺得咁已經好足夠.................人生仲有好多野可以做,書就80歲都可以讀

樓主話女兒温書到一點多, 咁其他同學通宵的意思是到幾點?  未過三,四點都不算通頂吧...
我覺得剛升中一, 科目及老師要求跟小學不同, 學生努力學習,適應. 偶然一兩天較夜, 只要唔係大部分時間係咁,是OK的. 樓主應該為女兒主動溫習而高興.

smallfoothk  agree  發表於 12-11-2 13:42

我有一個問題,放學後小朋友做甚麼,甚麼時候開始做功課?下午5時跟9時開始有很大不同!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-10-31 11:43
我有一個問題,放學後小朋友做甚麼,甚麼時候開始做功課?下午5時跟9時開始有很大不同! ...

就以我小朋友為例, 星期三 5:15 PM 放學, 星期四 6:15PM 放學.
星期1,2 & 5 放4:00 PM,

5:00PM - 7:00 PM 功課班.

8-11:00  PM 做功課+HEA / 溫 DICTATION

P.S. Typing test failed, 罰抄好無意思的 tested paper.
        LS 一定要用了草. (抄寫時間可以係幾個鐘的)

日常  你係話typing test 肥咗就要罰抄?  發表於 12-11-2 01:02
heiB  咁咪好多功課做,功課班時可否完成。不識的功課有沒有人教。我仔唔識的功課常常問同學,有時佢會抄的,我比佢激死。  發表於 12-11-1 09:57

ANChan59 發表於 12-10-31 09:21
聽見大家孩子的功課壓力,真是十分大,但是結果是否值得呢?

我反而有興趣知道,因為功課多,課程深,小測 ...
ANChan59,

sorry, 請問你第二段的意思是什麼?  

ANChan59  正確!  發表於 12-11-1 08:22
Yanamami  食得咸魚抵得渴o羅.....  發表於 12-11-1 08:00

ANChan59 發表於 12-10-31 11:43
我有一個問題,放學後小朋友做甚麼,甚麼時候開始做功課?下午5時跟9時開始有很大不同! ...

係大不同. 女1520放學, 有時有d活動就1630走, 1700番到屋企, 禁做功課+dinner, 到2000就練笛、睇課外書/ 報紙/ TV....2230先去沖涼訓教. Hea.....

日常  我個女嗰排成日都差不多成6pm走,返到屋企都已經6:45pm,所以咪做功課做到好夜囉,晚晚都做到11點幾!  發表於 12-11-2 01:09

回復 hw1115 的帖子

多謝分享,功課班2小時,加自己做3小時,應該無時間溫習了。
罸抄跟抄寫有不同,如果多罸抄,問題在孩子。因為小兒學校好少抄抄寫寫,不過會罸抄校規。

ANChan59 發表於 12-11-1 08:28

多謝分享,功課班2小時,加自己做3小時,應該無時間溫習了。

多罸抄,問題在孩子. >>>>>>>>>>> Yes, I am agree.
無時間練習, 結果係罰抄. >>>>>>>>> 我有一點保留, 我寧願留堂練習打字.

向學校反映,你第二點合情合理。

日常  這個當然啦,而且仲比個壞印象老師。  發表於 12-11-2 01:17
hw1115  阿仔唔想呀 ! 可能要阿媽出面沒有 face.  發表於 12-11-1 10:14

咁咪好多功課做,功課班時可否完成。>>>>>>>>>>>> 有時只可完成明天要交的功課.

不識的功課有沒有人教。
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 功課班係一定有人教的.

我仔唔識的功課常常問同學,有時佢會抄的,我比佢激死。  發表於 5 分鐘前

>>>>>>>>>>>>>> 佢地個班都好多人抄. (有些同學係忘記做, 所以啦啦聲抄囉)

hw1115
阿仔唔想呀 ! 可能要阿媽出面沒有 face.

教他有禮貌地自己爭取,練習幾次先去見老師。

hw1115  Thanks a lot! Hope he will.  發表於 12-11-1 10:24

"Wishsss 發表於 12-10-30 01:32
好好的讀書氣氛!!!但中一應不用通頂也可認乎啊!"

我在想可能是那些孩子實在太害怕不合格吧,因為聽女兒説有些同學考得差回家會給父母罵

"angelababy2011 發表於 12-10-31 00:18
一d都唔誇張!阿仔晚晚都做功課做到好夜,仲邊有時間温書,只可以係星期六、日温咋!一星期七日都坐係度,唔肥就奇喇!小學時都有時間去打下波,行下街,升咗中學後出過一次街咋!點算好?"

原來你個小朋友又係咁辛苦,我個女因為成日都要放學後要去練習cheering,攪到很遲放學,而且仲好累添,功課又唔小喎,同你哋一樣跟本冇時間溫書。

"KK07 發表於 12-10-31 09:58
樓主話女兒温書到一點多, 咁其他同學通宵的意思是到幾點?  未過三,四點都不算通頂吧.."
.        
>>>>>>通宵的意思是整夜都沒有睡,我在你出這一段的前一天,再去問清楚女兒是否真的説通宵,因為出貼的那天發覺大家返應都很大,擔心是自己聽錯或誤解咗,不問還好,問完佢仲同我講,其實小學時已有一位同學由小五開始就這樣做,不過相信這位同學只是過度緊張學業,因為那時我女兒每晚都不會過10:30pm睡,而大多數是9:30pm上床,她是那種很快就能入睡的人。

"我覺得剛升中一, 科目及老師要求跟小學不同, 學生努力學習,適應. 偶然一兩天較夜, 只要唔係大部分時間係咁,是OK的. 樓主應該為女兒主動溫習而高興."

>>>>>這樣我都同意小學跟中學真的很不同,但剛升上中一我覺得是否比番多小小適應期d學生會好些呢? 至於你說的偶然一兩天是指幾點先?通宵?3,4點?或是1點幾? 對我來說一個只有12歲,而又正在發育的孩子,只為了應付考試,而要這樣夜睡是不可以接受的,我不希望女兒睇學業成績過重,學業只是人生的一部分,當然每個人的想法都很不同。

Yanamami    發表於 12-11-2 07:57

我仔就算個日有學會遲放,坐一小時車返屋企 ,都仲有時間打機   

回覆:中一生溫書溫通頂,請問你的子女有沒有這樣做呢

唔會俾初中生温通頂
影響發育!
中一就咁辛苦,考公開試咁點

日常 發表於 12-11-1 23:56
"angelababy2011 發表於 12-10-31 00:18
一d都唔誇張!阿仔晚晚都做功課做到好夜,仲邊有時間温書,只可 ...
可唔可以weekend先大溫啊? 阿女都成日放學搞呢搞路, 好彩少功課, 但都只會每個weekend溫番之前果星期教果d野, 無禁勤力日日溫.
‹ 上一主題|下一主題