用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 脊骨有問題
go

脊骨有問題 [複製鏈接]

女女八歲,懷疑書包太重,脊骨有些彎,是否帶她看骨科醫生,有冇媽媽有這個經驗? 如有請PM醫生的名字給我, 謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我都覺得佢地嘅書包真係太重 你囡囡係明顯彎 or 佢話你知唔舒服
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

可先去健康院做個簡單檢查,看看是否脊柱側彎,如果真係有問題,佢哋會安排follow up

可先睇普通科, 如有需要轉介到政府兒科

學童保健可以check, 每年都有一次,多數跟學校去, 你可以同小朋友一起去, 同姑娘講, 佢地會同你評估, 或者你想快就直接打電話去健康院學童保健組自己booking.

Thanks all yr suggestion

小女去年验出15度,经健康院转介去打口环,医生说没什么可做,只能“观察住”。

后来在这里看到其他家长的建议:http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=3,找中医脊医、做运动。

前几个月再去大口环跟进,已经变回零度,但我还是要女儿继续做强化背脊运动,定期(几个月一次)去中医脊医检查顺便推拿。

女儿喜欢骑马,但我想怎样也要等到13岁发育后才再说了......毕竟是剧烈兼危险运动。

醒目開學勳章

回復 evatsoihk 的帖子

請問你係點樣發現小朋友有脊骨問題架 因為我帶佢睇脊醫話仔仔有 S 型 但我問過西醫又話冇事 都唔知信邊個好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我觉得她跑步的时候有点侧着身子跑,去儿童院检查时,特意麻烦护士检查有没有恻弯,护士说有一点,但不明显。于是我就叫他们写纸去看专科。
‹ 上一主題|下一主題