用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真second in 有結果嗎?
樓主: matchy
go

九真second in 有結果嗎?

回復 golfer504 的帖子

仲有明天, 你果區好似係遲人一日收到, 上次面試信都好似遲一日。

回復 little_yolky 的帖子

心水咁清! 希望係啦!
Good luck to you too!

回覆:九真second in 有結果嗎?

No letter! No hope?

回覆:little_yolky 的帖子

回覆:九真second in 有結果嗎?

我都就癲,無信

請問2nd-in 是否父母必須一同出席?面試內容是什麼?有冇人可以給予意見.謝謝!

回復 bb1225 的帖子

是的,sec in會邀請父母和貴子弟一同出席。會先邀請貴子弟進入傾談,再邀請父母進入…其實所問都係一d面試既普通問題。上年有兩間房,一間有校長,另一間唔知副校定主任…唔好以為唔係見校長就唔得,我上年唔係校長間房都收左…

回復 ms.bead 的帖子

請問收不到信是否被拒絕機會大?去年不需第二次面試而直入人數多嗎?

little_yolky  我估計當然是被拒絕的機會大過直入的機會吧!  發表於 12-10-30 10:06

回復 bbb330 的帖子

咁我就唔清楚,你試下去九真專區,有位資深家長很樂意解答有關九真問題…不過我估上年全部人都要2nd in…

謝謝您的回復。可否告知談話內容是有關學校?還是子女呢?方便pm上年的面談內容嗎?謝謝!

其實,真係我仲緊張過阿女。小朋友都未懂事,都唔知咩叫面試。

回復 bb1225 的帖子

唔駛pm咁神秘,如果唔係我驚會收到好多pm…之前我都講過係面試最基本既問題,所以學校、家長、子女都是不可分割的…唔駛擔心,傾下計啫…

學校說有部份考生會直入而無需2nd in, 佢應該直入就出封信通知家長佢小朋友已經得左, 唔係就更加折磨D家長, 因為收唔到叫2nd in信的家長都唔知係certified 左定得左直入, 學校這種做法好像驚D家長死得唔夠快.

請問有沒有人知道究竟校方會否不論2nd in or 直入都有信?

little_yolky  學校話直入無信,可能係避免家長响依家咁忙0既時間不斷打電話到學校問。  發表於 12-10-30 10:08

咁有冇咩學術問題再考阿女呢?1st in時冇用英文問問題,會唔會2nd in時問返?阿女只是一般屋村幼稚園生,英文水平真係好一般。好緊張呀!怕講錯野影響左阿女嘅機會

回覆:小乖豬 的帖子

你講得無錯,無2nd in無論結果係收或唔收都好,應該早點寄信通知家長!做父母永遠最緊張仔女前途所以攪到好大壓力,早點有結果起碼個心安樂d唔洗曰日等郵差,一收唔到信就成個人好失落跟晚上又等希望!日日如事真係好辛苦!

回覆:Amy092 的帖子

我今日好似傻佐咁,放工小跑返屋企樓下看信箱,好失望,連廣告都無張!平時勁多廣告信。折磨得好辛苦!壓力超大。

calvin1688 發表於 12-10-30 00:09
我今日好似傻佐咁,放工小跑返屋企樓下看信箱,好失望,連廣告都無張!平時勁多廣告信。折磨得好辛苦!壓力 ...

Same Here!

整個十月,十一月都係折磨. 由開始好輕鬆好平常心去面對,都整整下變得傻傻地. 加上一次又一次的interview後, 一次又一次的期待, 一次又一次的冇消息.

如果呢次又唔得, 11月26日自行又唔得, 呢個精神病,仲有7個月維持!

回覆:golfer504 的帖子

到時候可能家長都要爭青山病床位啊

回復 calvin1688 的帖子

Haha,

我地咁多家長, 唔知洗唔洗搵埋老爺奶奶/外父外母 2nd in, 再搵阿仔/阿女 3rd in.

人氣醫院要見院長, 幾萬家長爭百幾個床位, 更瘋癲了!

以上內容大家笑了便算了!

只是給大家輕鬆下吧!!