用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無邊間小學,程度深(例如教深半年至一年)但功課適中 ...
樓主: atirw
go

有無邊間小學,程度深(例如教深半年至一年)但功課適中,即日最多六七樣,不是十二樣那種。 0/1 [複製鏈接]

回覆:朱寶 的帖子

第二間指邊間?

引用:KTS++.唔多功課,抄寫,默書.+但升中派位好理

原帖由 ivyko 於 12-10-30 發表
KTS  .
唔多功課,抄寫,默書. 但升中派位好理想. 英文教快一年,數半年.
這是結果,其實有個先決條件:孩子資質都不錯。我聽過有case,資質唔夠,要狂補習,結果都要自己quit。其實我都很喜歡KTS,但真要有心理準備。

Yanamami  True.  發表於 12-10-30 19:24

KTS?? 全名係??

kerkermui  kowloon tong school  發表於 12-10-31 09:26

回覆:mylittletabo 的帖子

九龍塘學校

Yanamami  (小學部)  發表於 12-10-31 23:36

回復 onepiece 的帖子

相對區內另一間出名小學(好著重音樂個間)kts真係唔算辛苦.見到大伯個仔真係讀得好辛苦,但派位只係好kts少少.

醒目開學勳章 貢獻勳章

ivyko 發表於 12-10-31 23:12
回復 onepiece 的帖子

相對區內另一間出名小學(好著重音樂個間)kts真係唔算辛苦.見到大伯個仔真係讀得好辛 ...

奇怪~
有剛小一家長比較過呢兩間小一功課,APS較KTS輕鬆!
恐龍家

程度以初小計KTS深過APS,但上到P5~6,APS要在學校返多2hour學架,APS啲功課量都系漸進式( 越來越多 ),樂器固然之係must have item , KTS既高小我就不大清楚,只知P1英文要學perposition,P2要識晒go went gone

如果APS功課再多d,你諗吓他們点應付d樂器重有個樂理試,曾经有人講過,無一科目重難過學樂器,我同意架 !      PS:個個想法唔同

回覆:有無邊間小學,程度深(例如教深半年至一年)但功課適中,即日最多六七樣,不是十二樣那種。 0/1

九龍塘小學部,深到扒街功課又多

Yanamami  何出此言?  發表於 12-11-2 08:24

小曳人 發表於 12-11-1 10:29
奇怪~
有剛小一家長比較過呢兩間小一功課,APS較KTS輕鬆!
可能這是今年小一的情況,我的姨甥們都是kts畢業生,全部都好輕鬆,還說小一不用默書。但今年跟其他朋友比較下就發現確實我仔(aps)輕鬆好多
不過我估計去到高年班,應該大都差不多
樓上有家長提到,我估計是在比較aps/kts,我覺得這樣的比較不太合適,因為冇人能比較到同一個孩子在aps/kts 的升中情況如何,而且他在aps辛苦也不代表在kts 一定輕鬆
利申雖然我仔讀aps,但我都覺得kts 是一間好學校

ivyko  APS 升中成績係會好過KTS, 無意冒犯!!  發表於 12-11-1 23:50

樓主是要程度深,但功課適中的小學.KTS確實是深但也未到X街的狀態吧.其實APS/KTS/SFA都是符合樓主的要求.SFA換了校長後是少了功課的.而且3家一線的私小各有特色,升中結果亦很好,自然有其獨特之處.而且,比較功課量是否適中,並不可以單比較初小的功課量(幾多份),因有深度的功課才能有學習效能,3家學生的功課其實都很少抄寫,但注重思考的.

ivyko  SFA 唔多功課? 當年覺得佢太谷,唔敢報.  發表於 12-11-1 23:48

其實有時辛唔辛苦都好睇家長的期望,我的姨甥們除了應付學校的課程,就冇乜額外的課外活動/課程,現在都升讀到理想的中學(當然不是最好那些)。自己亦有一位在aps畢業的學生,他也說就算5-6年班也不是太辛苦,不過有些同學本身有好多課外活動,佢地會忙些,他說自己從不補習,成績在全級中間落少少

回復 小曳人 的帖子

我仔讀KTS 初小一D都唔多功課, 高小係會多D, 但唔會8,9樣.
見親大伯個仔都係做做做,又多PROJECT拎番家做, 問個小朋友佢話好多功課,默書範圍又大
所以我覺得我仔輕鬆好多(兩個小朋友都係同年,今年P.6).

PS 無意冒犯其他學校

小曳人  明白,多謝資料!  發表於 12-11-2 10:06

回覆:有無邊間小學,程度深(例如教深半年至一年)但功課適中,即日最多六七樣,不是十二樣那種。 0/1

多謝大家的意見,我都布左aps,但聽聞aps小五好甘?

回復 ivyko 的帖子

不是這意思,大家理性討論^_^我估kts 是從今年的小一開始加重了workload
因聽今年小一說的,跟我的姨甥們所說的好像有d出入(我的姨甥分別大專/中二/中一)

王國長老

atirw 發表於 12-10-29 00:42
我小朋友的是男孩。
優才

APS 小五repeat 同quit 年年有幾個,
KTS有否這情形。

Yanamami  要問下何女, 但唔多覺.  發表於 12-11-2 08:21

marcuscyrus 發表於 12-11-2 00:54
回復 ivyko 的帖子

不是這意思,大家理性討論^_^我估kts 是從今年的小一開始加重了workload
Workload應差不多, 但又難了點. E.g. 以前考試不考作文, 而家要.

引用:Quote:atirw+發表於+12-10-29+00:42+我小朋

原帖由 edea 於 12-11-02 發表
優才
優才不收我個仔,我們也不喜歡他

回復 朱寶 的帖子

恭喜你找到理想小學, 我囡囡都有兩間私小offer, 兩間好似, 我諗我都要去視察下才選擇.

Shirley Chan
‹ 上一主題|下一主題