用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無邊間小學,程度深(例如教深半年至一年)但功課適中 ...
go

有無邊間小學,程度深(例如教深半年至一年)但功課適中,即日最多六七樣,不是十二樣那種。 0/1 [複製鏈接]

我小朋友的是男孩。

3    0    0    0

你去睇下嶺南大學香港同學會直資小學, 呢間既英文用新加坡pop up, 校長話佢地小五學生既英文程度, 大約等於中一二, 我識小朋友讀呢間,真係好輕鬆, 至少其他同齡小朋友日日無得玩之時, 佢都可以係度玩緊 .......
我個仔都考到呢間, 但唯一弱點係無直屬中學, 升中要派位或自己再考直資私小, 深水埗區內brand 1英中, 女校較多,男孩子相對升中形勢不佳

回覆:有無邊間小學,程度深(例如教深半年至一年)但功課適中,即日最多六七樣,不是十二樣那種。 0/1

你可否再說多小小這間小學的資料?謝謝!

聖約瑟英文小學校長話該校教深一年至二年,會否超出你的要求?

我覺得呢間係"好正"既小學, 小校小一收50人(收到最新消息, 是11月仍有第二輪收生, 學校現正向教署申請開多一至兩班, 但未知成事與否, 不成事的話, 剩餘的學位不多, 應該只有十多個之數。),
設兩班, 雙班主任制, 某些科目更會將兩班拆成三組上課, 真的是小班教學,  只要孩子願意, 提出要求, 就可以受訓, 代表學校出外比賽, 不像其他學校, 只會揀選精英做代表, 小孩子見得人多, 經歷得多, 成敗不是問題, 慢慢建立自信, 有自信就什麼事都易辦.

學校每年都會出一至兩本刊物, 每個小朋友都可以揀選一篇自己最喜歡(未必是最好的)的作品, 刊於當中, 這個做法對小孩子而言, 是受重視的表現, 人人都有機會將自己的作品呈現, 大家互相支持欣賞, 不是惡性競爭, 小校小班, 師生關係融和, 中英文程度不熟於"品牌"小學, 中文是博士級老師主理, 英文用上新加坡的pop up, 程度不淺, 透過活動教學, 令小朋友自主學習, 功課量不多, 不主張催谷, 不設國教科,去年升中派位, 六成小朋友去到band 1英中, 學校透明度高, 升邊間中學可去學校網站睇
學校是陳舊細小些, 眼見的硬件及不上一般千禧新校, 最大的弱點, 要數不是一條龍,
膳食非常貼心, 學校有自家廚房, 大廚每日煮飯供應師生享用, 飯菜水果以外, 日日都有住家老火湯!
希望幫到你喇!

係邊架????

回覆:有無邊間小學,程度深(例如教深半年至一年)但功課適中,即日最多六七樣,不是十二樣那種。 0/1

謝謝朱寶的回覆,因為找了好耐都無咩人提及此校的資料,我11月也會來考;但學位比較小,不知難吾難考上!

http://www.luaaps.edu.hk/
學校網站, 有埋升中結果

鄰居三位孩子在讀, 大讚. 有自家廚房, 小班小校, 每一個孩子也受到關注.
重母語教學.每年都有開放日讓公眾參觀.
不過唔係我杯茶. 因為我喜歡普通話教中文的學校, 個人感覺此校學術不是重點.

回復 mosquito_chu 的帖子

難唔難考到呢, 我真係唔識答, 基本上第一輪有考既, 我識既都收晒, 當時應該大約有300-400人考, 唔係學校數字, 係以當日面試既時段及每段人數推論既

我個仔唔係尖子,無乜特別技能, cert亦唔多張, 但我地都ok左, 我諗家長對學校既認知都幾重要, 呢間本來係我第一志願, 因為我覺得佢真係好重視重個學生, 好適合我個慢熱又要老師關注既仔, 又真係好好彩比阿仔考到, 因為位真係唔多 ............. 只係佢真係無中學

與此同時, 我個仔又收到第二個offer, 基本上我地報左七間, 除左第一間真係試既之外, 其他六間都係適合我個仔, 而阿仔同我地都鍾意既, 所以邊間收佢我地都好開心, 我都係諗住佢好大機會係得一個offer或者係冇, 點知最終係有兩個, 超出我地既預算, 於是又要作選擇, 有時無得揀反而唔駛諗太多, 家下我地仲考慮中, 怕揀錯 ......

另一個offer都好難得, 間學校又係我地好鍾意既, 仲要係一條龍, 但相對嶺小就會谷d, 問過身邊既親朋,校長, 老師, 主任, 全部都叫揀龍校, 因為谷唔谷, 都係先苦後甜, 或者係先甜後苦既次序問題, 而我既目標係升brand one 英中, 嶺小無保證, 另一間就一定直升上去.......

我同老公及阿仔, 會係嚟緊幾個月去兩個offers學校度進一步觀察, 希望盡快有決定, 唔好hold住個位太耐喇!

KTS

我無你甘好彩了!都考7間,3間衰了,2間未知,我唸机会都不大;只剩2間,我住34網,搅珠我寄望不大,都是D大熱門学校,我得15分点輪到我!所以直資收我就吾搅珠!

little_yolky  攪珠唔講分數, 係講彩數。試吓無壞, 唔駛錢。  發表於 12-10-29 16:24

回復 mosquito_chu 的帖子

除左彩數, 我諗我地揀校報考策略都有d幫助, 我地只係揀一兩間係一線又適合阿仔既, 其他都係二線既學校, 相對機會大d!因為我無特別鍾情既官津校, 所以一早已經決定讀直資, 一收就會放棄自行及抽獎, 結果嶺子九月尾已經通知我地, 當時已經放下心頭大石, 連自行既表都無填到

統一派位!

回覆:朱寶 的帖子

謝謝你,我都會去考,嶺小是基督教學校?真好。

Attention for the deadline

atirw 發表於 12-10-29 18:20
謝謝你,我都會去考,嶺小是基督教學校?真好。

係基督教但冇聖經堂, 如果係教徒可能覺得宗教氣氛唔夠, 但對非教徒就應該好 ok 的.  佢地朝朝有早禱, 飯前會祈禱.

佢個位不太方便,未曾轉直資前,幾乎被殺.ssp 男仔中學B1得銘賢長天黃珊匯基揀,但無間是Band 1 A,ssp band 1A是上智,但是女校。

考得直資的多數來自四方八面!到時中學可以吾用深水埗網!用返自己住的区咪可以囉!我本身已經吾是住本區的!

KTS  .
唔多功課,抄寫,默書. 但升中派位好理想. 英文教快一年,數半年.
‹ 上一主題|下一主題