用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生重應唔應該哂時間讀phonic?
go

初中生重應唔應該哂時間讀phonic?

其實曾經讀過,但唔係太深入;如而家才去讀,還有幫助嗎?值唔值得放時間落去?

回覆:cy.muimui 的帖子

我都想知?

囡囡有同樣問題,串字係死穴,人地串1次佢可能串10次,仲要好快唔記得。而家英中科科都有生字要記
但已中學,那裡有得學? 通常都是幼兒課程

redkoni  囡囡係咪睇得書少,睇多啲不同嘅課外書,好過去讀乜乜課程喇。  發表於 12-11-9 02:37

回覆:mielmiel 的帖子

個人意見,其實phonics不一定要讀的,最重要是孩子留意讀音音節,自己嘗試拆解音節再拼音,例如apple可拆開ap/ple發音,便可輕鬆串字了。

回復 longlokma 的帖子

我都係教她這樣串字,比起初小時已改善了很多,但仍是死穴。細佬溫1個鐘已溫完英默,她可能要溫上3-4個鐘。現在中學,科科都要串生字,亦幫唔到佢咁多,但好唔抵明明識答,只是串錯字都照樣扣分

回覆:mielmiel 的帖子

是啊,就算只是少了s, 也當錯的. 不過中學默書範圍和小學相差好遠,溫書速度好難比較的.

mielmiel  不,是當年同一程度時比較   發表於 12-10-29 12:54

唉我就係見佢錯親都係生字,而家果d又主要係生字,唔抵吖嘛,試過用拆字去記,但係一碰到長d既生字就……真係想睇吓有無高人指點吓

回復 cy.muimui 的帖子

值得.現在學比小時更易明白,因為字庫多了,同埋當係温習。其實phonic 是一個 on going learning. 遇到不識讀的字,就套用番 phonic 的併音出來併,好有用。

有冇好介紹

絕對值得,本人當年也是初中才讀,咁大個可以學埋國際音標,發音標準好多,自己查字典可以拼到正確讀音,串字快好多,終身受用(包括現在用來教自己小朋友)。

咁係咪應該讀國際音標好d?

如果本身英文底子不太好,個人意見,建議先學phonics,較容易上手(試想像小朋友都學到,可想而知),串字會易記得d。

但長遠而言,正確讀音要靠國際音標,字典全部都用緊。好多字及字母組合,一個串法,幾個讀音,識左,自己查字典就識讀,仲知道幾時應該用邊個讀音。

中學好難陪讀,訓練孩子自學,才更容易讀上去。我父母唔多識英文,當年都係自己搵個暑假讀個phonics course,讀完學英文輕鬆左,心諗早d讀之前就唔使咁辛苦。

回復 cy.muimui 的帖子

http://www.ipa.edu.hk/pepp.php

這間學國際音標好出名,如有興趣值得上的!!!

cy.muimui  Thanks  發表於 12-11-7 17:25

回覆:初中生重應唔應該哂時間讀phonic?

中學生都學得!好快識哂!我一個中一一個中二學生,學左大約二十堂就OK了,溫書快好多!

cy.muimui  真係?等我即刻做野先,唔該哂  發表於 12-11-9 09:10
多多指教

問題分析
1 初中生
2 重應唔應該
3 哂時間
4 讀phonics

嘗試解答
1 就我記憶, 若依家屬初中生,
   好可能在小學,
   甚至幼稚園階段已接觸phonics
   問題係重味學識,
   對唔對?
2 學唔識, 重應唔應該繼續試?
   要睇學的人佢點解學唔識?
   係教得唔好?
   方法問題?
   定係無用心學?
   態度問題?
   要針對問題解決.
3 這個部份已假設重學phonics係哂時間的,
   聽來有點消極,
   不過, 又似心有不甘,
   有食之無味, 棄之可惜之意.
4 好多家長都解釋佢的好處,
   主要對串生字有幫助.
   你的小朋友若串字有問題,
   要針對性地教,
   化繁為簡,
   把長的生字拆細為little word.
   若問題在讀音方面,
   有老師話過學phonetics比較有用,
   學咗會識睇字典的音標.
   加上網上有發聲字典
   學習更得心應手.

希望幫到你!

AhLing :wink:

school has already