用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁2nd vs SFA 2nd 如何選擇???
樓主: 小豆豬
go

陳守仁2nd vs SFA 2nd 如何選擇??? [複製鏈接]

回覆:陳守仁2nd vs SFA 2nd 如何選擇???

I will choose TSL

bryan_csy 的帖子

I will choose TSL too.

兩間差不多,我會選地點, 近屋企較好!
為小朋友爭取休息時間 , 以免日後把時間也浪費在乘校車上o

我都最後決定去TSL

回覆:brima 的帖子

兩間其實類型不太同:

TSL
- 語境、活動、設備較優,
- 五百人選百幾人,但六月有第二輪申請。

SFA
- 傳統天主教,品德較嚴,學術水平高;
- 八百人選百幾人,但無第二輪。

選適合小朋友和合符你期望的吧!估計兩間的面試都只在上午進行,如兩間都心儀,即使早到遲到,都可試試搏一搏,學校可能都會網開一面吧!

引用:我女讀個間都勁谷,所以可以分享一下。讀SF

原帖由 polarbearlee 於 12-11-01 發表
我女讀個間都勁谷,所以可以分享一下。讀SFA 最重要係仔女谷唔谷得,即仔女能不能坐定定做功課1-2小時,另 ...
冇咁嘅事

阿女讀SFA,小一時考第一個同學係唔聽書嘅,因佢已識哂。一位中游同學,每曰係學校做哂功課,考試時都曰日落街玩。朋友個仔TSL,課後阿媽勁谷,考入st paul boy。其實谷唔谷最主要睇家長,阿女冇考TSL,因我鍾意傳統教學。若家長有困難去決定,俾細路揀係更唔負責任嘅做法,佢地多數揀校舍又大又靚,老師滿臉笑容個間。

引用:阿女讀SFA,小一時考第一個同學係唔聽書嘅

原帖由 momama 於 12-11-02 發表
阿女讀SFA,小一時考第一個同學係唔聽書嘅,因佢已識哂。一位中游同學,每曰係學校做哂功課,考試時都曰日 ...
It's a good sharing platform! I will go Tsl first and then try to rush to SFA straight and see if they allow la!

TSL!
However, if your kid is good at written test, SFA would have more chances

引用:TSL!+However,+if+your+kid+is+good+at+wri

原帖由 cpcog 於 12-11-02 發表
TSL!
However, if your kid is good at written test, SFA would have more chances
根據阿女講,係老師讀份卷上嘅問題及可選擇答案,然後佢圈答案。

cpcog  It is very different from most other school interview (group interview or need to speak more)  發表於 12-11-2 13:27

引用:兩間其實類型不太同: TSL -+語境、活動、

原帖由 FloliMom 於 12-11-02 發表
兩間其實類型不太同:

TSL
網開一面似乎是一廂情願的想法。SFA 和 TSL 清楚寫明不接受遲到的參考者

兩間十分不同的學校,小心不要錯配。朋友的仔女都讀SFA。哥哥乜都自動波,放學自己做功課、溫習,資優,年年全級頭三名。妹妹今年小一,剛評估完(第一次)(唔記得測驗定考試),有85分,差不多包尾。結果放假時媽媽要加操,哥哥陪爸爸去洗車避風頭。

回覆:mandor 的帖子

你可以這樣說,不過確實有很多例子是遲到都畀入。都喺嗰句,如果真係心儀此校,一試無妨,你唔試就一定冇了。

引用:你可以這樣說,不過確實有很多例子是遲到都

原帖由 FloliMom 於 12-11-03 發表
你可以這樣說,不過確實有很多例子是遲到都畀入。都喺嗰句,如果真係心儀此校,一試無妨,你唔試就一定冇了 ...
守時是應有的基本禮貌,會對校方有不尊重之餘,又會對準時來的考生有點不公平。而且如果每個人都是這樣,學校行政上會釀成混亂。

回覆:marwai_1030 的帖子

非常認同守時係非常重要,但掉轉係自己會否放棄機會.我有遲到但有認真解釋比小朋友知點解會遟,學校亦非常體諒我地呢班家長。最後我地有盡左力。小朋友亦盡左努力完成左2間面試。

kamtsk 發表於 12-11-3 05:04
兩間十分不同的學校,小心不要錯配。朋友的仔女都讀SFA。哥哥乜都自動波,放學自己做功課、溫習,資優,年 ...

其實85分都唔算差, 六十幾, 七十幾都有, 只係個媽媽太緊張名次啫.  

如果讀得名校,家長緊係有要求。。。
六七十分考第尾喇

回覆:happystar 的帖子

Dont care choice of others... Later you will have more complication thought...Focus your mind at your kid would be better

回復 happystar 的帖子

yes ! I am one of those who chose SFA finally
‹ 上一主題|下一主題