用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁2nd vs SFA 2nd 如何選擇???
go

陳守仁2nd vs SFA 2nd 如何選擇???

2間只能夠去到1間,你們有這困擾嗎??我到現在仍想,應該去那間才好呢!!!

簽名被屏蔽

回覆:陳守仁2nd vs SFA 2nd 如何選擇???

of course sfa, 升中好好多

你和你的小朋友都應該了解過和參觀過兩間學校,自己和小朋友覺得邊間適合便去那一間。

引用:2間只能夠去到1間,你們有這困擾嗎??我到

原帖由 小豆豬 於 12-10-28 發表
2間只能夠去到1間,你們有這困擾嗎??我到現在仍想,應該去那間才好呢!!!

...
I am struggling too!

好慘呀!難得兩間都有2nd in,,但卻同一時間,連趕去的機會都無。真的困擾,但個人都喜歡SFA多少許,其實兩間都心儀,最慘唔知邊間會收,當然可能兩間都唔收!

喵媽  sorry, 留錯你呢格, hehe  發表於 12-11-1 16:01
喵媽  同你一樣得SFA 2nd in, 有得揀都會去TSL, 純粹鐘意TSL多D!  發表於 12-11-1 16:00

利益申報先,我有in 兩間,但只有sfa2nd in.但如有得比我選,我會想要tsl的2nd in
.因睇到其他講sfa 的2nd in format 的post係要讀sfa 提供的書及答一份比1st in 更深的卷,我實在有d滴汗同覺得機會渺茫。

喵媽  同你一樣得SFA 2nd in, 有得揀都會去TSL, 純粹鐘意TSL多D!  發表於 12-11-1 16:01

回覆:sp3014 的帖子

我也正在懊惱中,點算好呢!!!!!

睇派位及學生,梗去Sfa啦

I am struggling too ! But tend to choose SFA because of higher academic level....

SFA of course, TSL has another chance in Jun next year.

I will go SFA

谷得就 SFA

SFA 是私校派位一定好過陳守仁, 學生成績不好, 有些中段自己轉走, 有些學校要學生重讀. 唔達標唔比升上. 而陳守仁想留班都幾難, 1主科不合格都可升, 能力差都好少留. 所以TSL派位同一些出名私校相比, 一定會是差D.   

多謝大家的意見,好慘 lor, second in 才撞日期及時間

baby_sugar  第一次面試都撞啦!他們first and second in都是同一天,所以很大機會撞時間  發表於 12-11-2 09:14

唔須咁呀,有幾慘呀?好多人冇得in未要........ 平常心ok啦!

albert831  YES  發表於 12-11-2 10:28

我女讀個間都勁谷,所以可以分享一下。讀SFA 最重要係仔女谷唔谷得,即仔女能不能坐定定做功課1-2小時,另外父母可不可以每天有1-2小時陪伴溫書默書。

不如先看自己小朋友性格才決定, 我都撞時間, 不過DAY 1 已經決定去TSL, 放棄SFA.

SFA

我是過來人, 分享一下...

上年我都撞時間, tsl 可找人換時間, 你快d 試下...
我上年這兩間撞2nd in, 之後兩間都有了offer, 再撞registration day...
(sfa交$/陳守仁家長seminar)

有關功課, 其實我覺得坐係到做1-2小時功課, 係入小學的MUST, 唔係入sfa才需要. 我仔仔現在SFA 小一, 開學至今, 一般4-6樣功課, 星期五6-7樣, 最多有一日9樣 (我做晒表數住). 改正唔計,有時要改, 有時唔駛改。 今日又係4樣... 都唔係D人講到UM crazy.  今年開始,測驗減了點, 只有3次, 我覺得剛剛好...可KEEP住溫, 又不是太HEA.  可以有時間參加eca.

我返工回家都夜, 晚上只CHECK有沒有MISS, 有時跟下ONLINE HOMEWORK, 沒有時間安排溫習, 暫時都是WEEKEND找2-3小時跟進溫習, 其餘PLAY/gathering.... SO FAR 2個月都OK, 唔辛苦.

反而我覺得個別老師真係好嚴...這個你們要惗...自己想唔想老師嚴格.  這是因人而異, 我有時都想不通, 想佢有人教下, 亞哀仔可以乖D, 但有時, 又想D老師好似幼稚園老師UM鍚佢地

陳守仁oral 好, 活動多.學費平d. 升學都ok, 都係一間不錯的小學。

silvia_ng  今年tsl 唔比改時間啦  發表於 12-11-2 09:08