用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 今次衰硬la!
go

今次衰硬la! [複製鏈接]

丫女今日派左之前係學校做評估ge test紙,英文差不多全部錯哂來梗測驗都吾知點算!有冇媽咪教下我點同佢溫丫!吾該哂

3    0    0    0

直頭深到無朋友 , 但我仔仔話有同學仔拎滿分 真係人上有人, 天上有天.
不過有呢個英文 Assessment 都好, 可以知道學校要求,
原來, 溫晒老師所教, 是不能拎滿分的, 還要睇課餘修行.

仲有一星期時間, 家長, 繼續努力吧

點溫我都唔係好識,但我自己有買練習比我小朋友做....

優異生 發表於 12-10-27 22:03
莫非, 你就是那位取得滿分的小朋友家長? 可以分享下如何令小朋友有興趣做課外練習?

優異生  當然不是....我小朋友無咁叻呀~  發表於 12-10-30 16:35

引用:點溫我都唔係好識,但我自己有買練習比我小

原帖由 優異生 於 12-10-27 發表
我今日都即刻買左一本練習俾佢做。另外想請教你係買邊本習作咖?可以告知嗎?謝謝

冷靜, 不好打亂陣腳, 兩年前第一次評估, 我何嘗不是跟您們一樣, 真係震過貓王, 睇完份ASSESMENTS. 眼都突埋  
份評估之前不用溫, 比佢去試水溫, 您回家就知點樣去幫佢, 慢慢佢適應到就慢慢進步, 小一第一次未慣, 同埋來自5湖4海, 一定有人特別標青. ,但如果KEEP 住肯努力不懈, 幫下佢, 就慢慢追, 最緊要E+ 唔好跟人比較, 但求佢明白內容同人地問乜先. 最緊要教佢睇大題目, 好多時小一見野就做唔睇, 答案其實就係大題目.

優異生  認同~  發表於 12-10-30 16:36
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

引用:+本帖最後由+叉雞飯+於+12-10-29+08:09+編

原帖由 叉雞飯 於 12-10-29 發表

冷靜, 不好打亂陣腳, 兩年前第一次評估, 我何嘗不是跟您們一 ...
就係丫女平時做功課時一句句,佢大多都識,但評估時變成一遍文章佢就亂唒龍,佢仲話老師讀卷仲攪到佢好混亂添丫!都吾知係咪

英文要溫平日派的工作紙, 別太擔心, 不是太難, 要全部都溫.

其實我都同一般家長一樣,都好緊張,都唔知囝考成掂,又唔知佢掂出,真係好緊張

我覺得中文仲難...寫法爭小小都扣分
你地有無對某d字既寫法,例如  "救"字(有勾定無勾)有唔明,究竟點寫先係岩...

優異生 發表於 12-10-30 16:39
我覺得中文仲難...寫法爭小小都扣分
你地有無對某d字既寫法,例如  "救"字(有勾定無勾)有唔明,究竟點寫先係 ...

最奇怪係中文閱讀理解, 老師居然把文章由頭讀一次, 攪到變成聆聽測驗。
不過, 我看過某名校剛剛考完的小一英文後, 發覺我們的, 其實算ok了....

1. My school is ____ Shatin.  (at)
2. Chinese restaurants is _____ Shatin  (in)
3. I live _____ Hong Kong Island.  (on)
4. I live _____ Shatin.   (in)

這究竟是什麼的一個世界.....  

引用:+本帖最後由+garyz88+於+12-10-30+22:48+編

原帖由 garyz88 於 12-10-30 發表
老師讀ge原因係因為驚小朋友吾識嗰個係咩字,所以會讀卷lor!

頭一個學期會讀卷,下學期就只讀大題目了。
所以,下學期有小朋友既成績會有變化的。

只係頭一次有讀卷, 下次考試無嫁啦, 真惜下, 下次只讀大題目, 有些無聊....

常識先至係最深, 大家小心些了.  中文/英文差不多程度.

引用:只係頭一次有讀卷,+下次考試無嫁啦,+真惜下

原帖由 *leshita* 於 12-10-31 發表
只係頭一次有讀卷, 下次考試無嫁啦, 真惜下, 下次只讀大題目, 有些無聊....

常識先至係最深, 大家小心些 ...
吾係wor!手冊張紙係話下學期至讀大題目wor

引用:只係頭一次有讀卷,+下次考試無嫁啦,+真惜下

原帖由 *leshita* 於 12-10-31 發表

常識先至係最深, 大家小心些 ...
另外常識點樣最深丫?有冇字俾佢地揀咖?例如"軀幹""眼睛"呢d?吾該哂

常識仲未開始溫呀~~~~~

讀卷既野可能我紀錯啦, 不過好似唔係四次都有讀卷, 你地要了解清楚了.  我地當年好快無讀卷..  別太大安指意了.

常識有問答題, 得條線....

引用:常識仲未開始溫呀~~~~~

原帖由 優異生 於 12-11-01 發表
常識仲未開始溫呀~~~~~
我都未呀, 單係中英文都已經搵到嘔了。

我仔有D唔舒服訓左啦...無咩點溫英文!慘啦
‹ 上一主題|下一主題