用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習社漏功課
go

補習社漏功課

小朋友由開學至今,補習社已漏過5次以上功課,有打過電話講過,但又係有漏,你地會點做呢

回覆:OTTO1092 的帖子

呢間没有責任唔好去喇,我之前去一間都係咁,講就天下無敵、幫你跟呢樣嗰樣、到頭來咪要自己跟。

回覆:補習社漏功課

做功課係你個仔責任,關補習社乜事?你小朋友幾大?

回覆:Cheungwong 的帖子

應該係功課輔導班,放學去做完功課先返屋企

回覆:OTTO1092 的帖子

邊間?我自己都搵緊!觀塘區

小朋友有責任自己完成功課, 做齊功課, 執齊書包. 唔識做先問補習導師. 如今依賴性已養成, 如家長再認為責任在補習社, 即教埋小朋友去推卸責任.我會要求自己小朋友make sure自己做齊功課. 有手冊對, P1都做得到.

醒目開學勳章

回覆:補習社漏功課

我兩個仔放學都有去功課輔導班,一樣有時會做唔哂功課,有時因為唔夠時間,有時因為冇帶去,有時因為睇漏咗。但無論乜嘢原因,都唔會只係補習社嘅責任。所以我會教個仔每做完一樣功課就喺手冊tick一tick, tick 唔哂即係未做哂。依家佢本手冊日日都有三set tick, 一 set 佢嘅, 一set補習社嘅,一set我嘅。