用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果得一個家長可以陪同面試, 多數是媽媽定爸爸陪會好D? ...
go

如果得一個家長可以陪同面試, 多數是媽媽定爸爸陪會好D? [複製鏈接]

如題, 你們多數會是媽媽定爸爸陪會好D?  因為來緊有幾個INTERVIEW, 諗緊會唔會SHARE D比爸爸陪.
   1    0    0    1

睇佢平時係邊個面前聽話d! 但最緊要鼓勵小朋友要有信心,開心地進入學校去面試!

回復 MamaRabbit 的帖子

我會睇埋邊個 interviewing skills 同 presentation skills 好D.

回復 catcle 的帖子

要make sure 爸爸清楚學校background 同BB日常習慣 (通常爸爸無媽媽咁上心)

回覆:如果得一個家長可以陪同面試, 多數是媽媽定爸爸陪會好D

聽過不少家長友人提到, 爸爸帶入去in老師打分會鬆手d (即使小朋友面試表現不佳)

ekhc  係咩?  發表於 12-10-28 23:04

我會比老公同個女去,我個女跟爸爸多D,同埋總係覺得老師對爸爸會手鬆D,因為少有爸爸同仔女溝通得好,老師可能欣賞D!(個人意見)

flopsybunnies 發表於 12-10-26 21:06
聽過不少家長友人提到, 爸爸帶入去in老師打分會鬆手d (即使小朋友面試表現不佳)

...

點解?

我老公的表達能力強過我好多
不過我地都決定由我陪同仔仔去面試
因為他同我一起會乖d,因為我平時對他嚴厲d
同爹地一起就成日想抱住爹地,咩都唔想玩,會比較扭計
所以我地無選擇
上個星期去Think面試,我就衰左,因為對答差

回覆:如果得一個家長可以陪同面試, 多數是媽媽定爸爸陪會好D?

我同個仔去年in某學額較小的n班,全部家長都係媽媽,只有我係爸爸。結果收咗!

minirat 發表於 12-10-30 16:29
我老公的表達能力強過我好多
不過我地都決定由我陪同仔仔去面試
因為他同我一起會乖d,因為我平時對他嚴厲d ...
Minirat, Think 面試衰乜呀?可以分享嗎?

1. ) 我會睇下小朋友聽邊個話多D...(叫佢做指令都起碼聽話D)
2. ) 小朋友跟邊個多D (佢會有安全感D..唔會一直係到要搵返無入黎個個)
3. ) 有D學校要考埋家長..同要家長答問卷...OR 要英文INTERVIEW...當然邊個呢方便強D又會好D...

JamBB 發表於 12-10-30 22:15
Minirat, Think 面試衰乜呀?可以分享嗎?

因為本身廣東話唔系母語
所以一緊張,對答時停頓左幾次
如果老師唔知我唔系香港人,可能會覺得我系背書
好多人問我點解唔要求用英文答
我唸,學校都無俾選擇,我費事懶呖

我都好煩惱緊哩樣野, 阿囝跟爸爸多d, 玩多D, 爸爸比指令會好D, 但爸爸唔識應對, INTERVIEW就我好D, 所以有時只準一個入去, 都唔知點算, 好似上次去啟思咁, 我帶咗阿囝入去, 點知原來唔係答問題, 阿囝就好多指令都做唔到.....唉...

回覆:如果得一個家長可以陪同面試, 多數是媽媽定爸爸陪會好D

其實又唔係父母份工 interview, 父母係咪唔洗對答如流呢, 真係要睇下小朋友親邊個多啲去決定邊個陪 interview 呢?

其實又唔係父母份工 interview, 父母係咪唔洗對答如流呢, 真係要睇下小朋友親邊個多啲去決定邊個陪 interview 呢?

volar  agree!!  發表於 12-10-31 17:16

kittyland06 發表於 12-10-31 13:59
其實又唔係父母份工 interview, 父母係咪唔洗對答如流呢, 真係要睇下小朋友親邊個多啲去決定邊個陪 intervi ...
系呀,都系以小朋友為重
不過有d學校都好重視父母同學校有相同理念
你都有道理
未必一定要對答如流
不過如果好似我停頓幾次
老師可能會覺得唔系真心話,系背書

回覆:minirat 的帖子

只是前年和去年與同事, 同學和朋友作賽後檢討得出的一些見解。有些是龍校舊生, 但同樣勁食檸檬,而巧合地可能是唯一的offer就是由爸爸帶領。

純粹個人意見, 不喜勿插。

‹ 上一主題|下一主題