用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 求救!不懂教愛囡串字讀書。
go

求救!不懂教愛囡串字讀書。

1)小女K3. 叫佢自己看圖書,佢有很多字都不懂,我教了她數次後,叫她再讀出。她仍然是迷網。不能讀出!
2)串英文生字 ,到現在都無十個英文生字能串。剛串完,轉頭又不記得。
3)之前上英文class, 所以英文對話沒問題。但現在停了後,又差了很多。
4)食飯食很久 ,飯菜都凍了。食成粒幾鐘。
5)明年上小一,我真係唔知小囡點應付默書測驗。

回覆:求救!不懂教愛囡串字讀書。

還有如何看小囡是谷型定不谷型?

引用:1)小女K3.+叫佢自己看圖書,佢有很多字都

原帖由 kc_united 於 12-10-25 發表
1)小女K3. 叫佢自己看圖書,佢有很多字都不懂,我教了她數次後,叫她再讀出。她仍然是迷網。不能讀出!
2 ...
關於第一點,請問她有冇學過phonics? 如還未的話,就讓她學吧,會對這點有幫助。另外,請問閣下在女兒的那個年紀開始陪伴閱讀? 語言能力是需要時間去培養的(俗語說"浸"),不是父母幾時叫子女去做就立即做到,明白妳的緊張和擔心,但請耐心一點。只要培養好閱讀習慣及持之以恆,孩子的語文能力便會追上來。幼稚園升上小學是一個頗大的轉變,儘力幫小朋友去適應,不要過份緊張成績,到小二才發力還未遲。

囝囝mama    發表於 12-10-26 16:31
chapter    發表於 12-10-26 15:22

Does she know phonics?  Have to know at least some blending to start to read the words by herself.  At her level, I don't see how she can read by herself.  You need to read WITH her, telling her to go and read doesn't seem to be that helpful.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

可以搵d網 有讀英文故事的比小朋友聽,有圖畫,又有得聽,聽得多,就會幫助到英文會話。我的一個中學老師講過,她每天都會聽英文新聞,每天都會自己讀一則英文新聞,為的就是讓自己的英文聽,讀都不退步。一個老師都要這樣,更何況一個小朋友。英文不是難,但並不容易。如果每天認真地接觸一些,每天積累,很快會見成效。
另外,有關讀英文字:同一時間不能記和學太多生字。你跟女兒一起讀圖書時,雖然你有邊讀邊教發音,但對小朋友來說,每個生字都很新,試試每次只教少許生字,讓她有時間消化。
有關串生字: 試試從生字書(市面有很多,有圖案加英文生字那種)著手,看教怎樣讀,再看看怎樣串,例如: boy,toy <--用這兩個生字作例子,你便可以話比小朋友知,-oy 尾巴的讀音。

囝囝mama    發表於 12-11-29 00:34

2)串英文生字 ,到現在都無十個英文生字能串。剛串完,轉頭又不記得。
3)之前上英文class, 所以英文對話沒問題。但現在停了後,又差了很多。
4)食飯食很久 ,飯菜都凍了。食成粒幾鐘。
5)明年上小一,我真係唔知小囡點應付默書測驗。

阿子小時,我每天都花半小時以上和他讀書。我把他抱在床上,指着字遂個遂個讀。男仔坐唔定,唔夠两分鐘又爬走,我又捉佢回來。如是這般,大概K2左右,我可以和他一人一句。P1時,佢睇書速度己比我快得多了。

建議甚麽也不理,只是拿起書一起讀,讀吓讀吓,不知不覺解决了1,2,3,5嘅問題。

囝囝mama    發表於 12-11-17 23:00

kc_united 發表於 12-10-25 23:10
2 ...
1. 如暫未能自己讀,建議伴讀,讓她感受閱讀的樂趣,我細仔都係k2,佢有能力自己讀簡單的書,但間唔中都仲係坐o係我大比叫我同佢讀。
2. 懂phonics 嗎?串英文生字的目的為何?會否她感到壓力?

3. 如果覺得有需要可以上返,停了英文班後如她完全沒有機會再說再聽英語,退步是可預計的事。

4. 限時,夠鐘和平收碗,我家的時限是45分鐘,另外孩子自己裝飯,裝幾多吃幾多。

5. 還有一年時間,可以好好裝備

thanks your advice.  其實我們每一天都一起看書, 把書放哂係床上, 一起看, 但每次都只是我講較多. 一本故事書說得多, 佢大概知道內容, 可以說給我聽, 但我完全覺得佢係背故事內容, 而唔係認得d字讀出來! 因為我在另一本書指著同一個字, 佢完全讀唔出! 所以令我很生氣, 剛剛讀完, 轉頭又唔記得!

至於phonics間唔中有報d暑期班給她上, 但沒有長年累月去keep住上phonics. 我估我要報了!

可能暫時唔好將個重點放在認字上會比較好,如果能令佢愛上閱讀,佢自己會來問你個字點讀,其實d仔細個時,我覺得我係不停幫佢地儲緊錢,唔知幾時就用出黎,總有一日佢會做到!加油

回覆:求救!不懂教愛囡串字讀書。

可買keywords 的書,由淺的開始讀,佢讀到才有成工感,最好有native發聲第筆,如robin 出版的書,keywords with robin, ladybird keywords series 也很好,我仔在書展買,現在讀英文好好多。另外大腦的記憶要三天才完成,學了字,不要急,再過三天又再讀同一本書,記憶才隱固。

luitaitai  keywords with robin可以比幾個書名給我嗎?我想在public library search吓!Thanks  發表於 12-11-27 00:26
囝囝mama    發表於 12-11-20 16:53
kc_united  你說得很對. 要重復溫習, 佢才會記得!  發表於 12-10-26 14:10

marcuscyrus 發表於 12-10-26 10:23
1. 如暫未能自己讀,建議伴讀,讓她感受閱讀的樂趣,我細仔都係k2,佢有能力自己讀簡單的書,但間唔中都仲 ...
串英文生字的目的是...... 好多小一面試都考串字. 同朗讀英文句字! 應該甘話, 我見佢面試最差都是英文串字同認字. 另外, 我見出面名校幼稚園都考默書.  剛打電話去ABC pathway同其他phonics class, 都話要小朋友做assessment, 看小朋友懂不懂默英文.  如果不懂, 便要從playgroup讀起.  我不知我focus在認字定串字身上較正確 ?

回覆:kc_united 的帖子

認字和串字能力都是 output 是成果, 還是從閱讀(input)著手吧!

huba 發表於 12-10-26 14:52
認字和串字能力都是 output 是成果, 還是從閱讀(input)著手吧!
我覺得成效是exponential咁上的,由開頭睇好多書一d字都唔認得,到忽然有一日佢認得一個字,串到一個生字,幾日之後可能佢忽然認到好多字,到後期變成d字可以從上文下理估到出來,所以多閱讀呢一招有時又會令人相當懷疑

回覆:marcuscyrus 的帖子

個人看法是:這個案還未儲足能量(input)來爆發(output)。

回復 kc_united 的帖子

I think you should forget about all the outputs (e.g. spelling, vocab, interviews, ....) and accept the fact that she is where she is now.  Figure out where your daughter's English level is and then build from there.  She need a good base before she can move to higher levels. Recognizing the letters on a page, decoding them, blending, reading them out loud and then understanding the sentence is a complex process.  It sounds like the missing piece here is phonics and if she doesn't know it, you have to go through this step before she can moves on.  She might be batched together with K1 or K2 students but so what?  Once she gets past phonics, then she should be more confident in reading words and can then focus on remembering some of the sight words.  In the mean time, read picture books with her.  Just remember 欲速則不達

今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 kc_united 的帖子

中文也很緊要!!不要只顧英文!!初小一,小二英文很快追番!!!!中文不好讀中文科,常織,數學!!!會好辛苦!!!

引用:Quote:huba+發表於+12-10-26+14:52+認字和

原帖由 marcuscyrus 於 12-10-26 發表
我覺得成效是exponential咁上的,由開頭睇好多書一d字都唔認得,到忽然有一日佢認得一個字,串到一個生字, ...
昨日在地鐵站匆匆的回應,誤會了妳懷疑多閱讀的成效,剛剛重看才清楚妳的意思,不好意思。

個人經驗跟妳的分享相似,孩子累積閲讀到一個臨界點後,他的能力就會爆發及急速上昇。

回覆:huba 的帖子

Haha never mind.  However I find many parents r not patient enough to wait for the point of boost and they eventually shift to drilling exercise instead of reading.  My two sons experienced differently in their roads to reading.  Elder one is very good in recognizing Chinese characters and have a good sense of phonics awareness but he didn't really like reading when he was in kinder, he needs my accompaniment until the second term of k3.  From then his improvement was unpredictable, suddenly he just like addicted to reading.  Younger one relatively weaker in recognizing words but he loves reading more.  He was iliterate until last month when he turns 4yr1mth.  So what I feel is that we should NOT set any standard in their reading ability.  Just let them read or let them listen, one day they will read!!

kc_united 發表於 12-10-25 23:10
2 ...

睇龍應台既書得知:響德國,規定咗唔可以俾六歲以下既小朋友串字認字;香港教局亦有指引,不建議幼稚園讓小朋友默書,點解呢?

每個小朋友既智力年齡都未必相同。有d小朋友係早d,所以做到,但唔等於做唔到既小朋友蠢d噃。我囡同學仔家長有以下既經驗:

響阿囝6歲生日之前,家長都成日同佢串1-10既英文字,但阿囝串完總係唔記得,就算三個三個咁串,串完下三個再溫返上個三個都係唔記得但係,響佢過咗六歲生日後既暑假,佢突飛猛進,去年成年做唔到既野兩三日就記到,串字得得好快,學珠心算既數學亦計得好快。果位小朋友後來一直係級十名內既人傑,升中時自行考到荃官再叩門叩返林護所以媽咪,放開d喇