用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年未有人講聖士提反(赤柱)既?
go

今年未有人講聖士提反(赤柱)既?

好似往年都係呢個時候開始有人有消息??

我諗下星期先開始有人收信, 機會都很小, 只得100個位

請問有冇人知道今天有幾多人apply呢?

最少2000人吧?

今年要12月先2nd in, 2月先有結果。又唔知幾時有2nd in letter! 有排等!

佢年年都話係2月出FINAL,但往年都係11月會開始2ND INTERVIEW,一直見到12月喎??

Coffee cake, thanks for your info!

fishmeow 發表於 12-10-26 14:07
Coffee cake, thanks for your info!
我都係根據往年資料講咋, 唔知啱唔啱架!我下屬有仔讀緊, 佢話有siblings果d都未有消息.

回覆:今年未有人講聖士提反(赤柱)既?

Every year is a bit different. Just stick with current year's schedule. Good luck!

我打左去問,佢話11月底先開始出信2nd int.直至2月,如果2月都未收到信先call喎!

Wing(婷婷媽咪) 發表於 12-10-27 20:45
我打左去問,佢話11月底先開始出信2nd int.直至2月,如果2月都未收到信先call喎!

...
即係等首輪私校/dss 出晒offer + 自行分配出結果..都好既, admin 少左好多負擔....

回覆:今年未有人講聖士提反(赤柱)既

好多強国人黎爭呢間!

唉!我都覺得呢間好渺茫,我仔當日冇圈到d字!我寄望出年插G2

Wing(婷婷媽咪) 發表於 12-10-28 00:24
唉!我都覺得呢間好渺茫,我仔當日冇圈到d字!我寄望出年插G2
圈字? 我個女話選字卡寫字既?

即炒字? 我仔話老師用英文講完個故事, 跟住問個問題比張紙佢地圈答案, 佢話佢知係kitchen, 但係唔識kitchen個字, 所以冇圈到 今年d老師話我聽, 今年係深左, 因為要識字, 所以我都知渺茫, 我囡話老師同佢地講有家姐哥哥讀緊, 今年有分加, 我加埋個囡既分, 都應該仍然冇份多 好彩已經有其他學校offer, 今年唔得既話, 唯有出年再申請插班

Wing(婷婷媽咪) 發表於 12-10-30 16:22
即炒字? 我仔話老師用英文講完個故事, 跟住問個問題比張紙佢地圈答案, 佢話佢知係kitchen, 但係唔識kitchen ...

係呀, 真係抄寫咋! 你講果d,講故事再做工作紙, 係dgs就有囉!
所以呢間,我覺得似乎我地係least priority所以學校都唔test佢了
我都係有offer在手了, 叫做一定有書讀吧, 當然 sscps 都係我鍾意既學校.

回復 CoffeeCake 的帖子

我囝囝那組入左去唔駛半個鐘就番出黎啦...你地係咪一樣?

多唔多強國人?

vivienbilly 發表於 12-10-30 17:01
回復 CoffeeCake 的帖子

我囝囝那組入左去唔駛半個鐘就番出黎啦...你地係咪一樣? ...
我身邊幾乎個個都係大概半個鐘出來.學校好似都係話見咁上下時間的
但你個囝係咪都係寫字? (好似再上一年都係咁考)

albert831 發表於 12-10-30 17:38
多唔多強國人?
我係第一日早上見, 我見既時段有1,2個講國語家庭, 但大部分似本地人.