用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生功課量
go

中一生功課量

Hi all,

你們小朋友每天做功課須時多久, 阿囡 每晚需要做3.5小時功課, 睇見就替她辛苦.

30mins---2hour, 平時得3-4樣功課,係長假先可能要做半日

阿仔 HEA 住做 : 3-4 HRS daily.

我個仔功課量唔多,好多時佢在學校已做哂,但我睇完佢做d功課好失望,佢"馬虎"仲衰過小學.有功課唔係第二日交就點都唔肯做!!!好多時有 quiz,明知都唔溫,現在全校統測都唔好好溫習,溫咗一陣,又要落街打波,唔俾佢去便在家大吵大鬧,玩完回家,食完飯又要hea一至兩個鐘,到要溫習就話眼"訓",昨天係甘,今天都係,我昨天忍到佢,今天忍唔到!己經鬧咗啦.

阿仔(去年中一), 功課量較小學為少, 因為好多worksheet及功課要在堂上完成及交埋俾老師, 我都係等佢派番先知佢做成點.  基本上每天做30 minutes - 1.5 hours.  可以好hea, 也可以好快(好馬虎地)做完.  但其他功課e.g.book report, e-class assignment, English builder, special project, 我就要提住佢得閒做定D, 唔好等到deadline前才做, 否則死梗.

回覆:中一生功課量

我讀中一時,經常一日兩三個測驗,另加一至兩個默書,其他功課又唔少得,血都嘔。

通常兩個小時至三個小時左右。

我女一星期作兩篇文,剪下報,做下閱讀報告,maths就一星期四次功課咁上下啦!平均每日返屋企,唔使半個鐘就做完功課

回復 701003 的帖子

半個鐘????超神奇呀,如果我個女咁快手就好羅。

0.5-1 hour

回覆:aa06 的帖子

無咩功課, 佢又唔溫書, 唔會備課. 所以讀得都好舒服. 只是有時默書要溫吓咁, 同小學比, 真係正好多呀.

我女好多projects做

呀囝升中二後這兩個月差不多日日都無功課,
間中有小量功課,有啲科目直頭未試過有功課攞番屋企做,
多數課堂上做練習,做完即刻交,反而小測就多咗,
所以都多時間溫習..

可能每班都吾同..隔離班就好似多D...而我囡果班每日功課都吾多...其餘時間米叫佢溫習,備課,做練習...我發覺中學好多野要D 學生主動去做..因為我見亞囡學校 MATHS 果科好多EX..但老師又吾會規定D 學生做完要交回老師...卒之我明白學校係要D 學生自動自覺去做..做完就自己對答案..可能有吾明就返去問老師...初初我都覺得奇怪點解有好幾本EX 無做...又無話欠交功課記名...卒之理解到學校KEI 做法原來係要D 學生自動波..講真..中學真係好吾同小學模式...我同個囡都要好好適應!...所以E 家我會叫個囡當老師一教完果一課就自己做EX...

0.5 to 1 hour (Mon to Thurs). 1 to 1.5 hour on Friday