用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不滿樂基駿景園今年入學申請安排
樓主: bbrmb
go

不滿樂基駿景園今年入學申請安排

團結就是力量,我們的一小步,改變了樂基的申請方法

還好樂基還願意改進,接受各家長的意見,總算對這學校沒有失望。

回覆:不滿樂基駿景園今年入學申請安排

係叫做派多咗表格,但唔見得家長唔會早來排隊一>為了一較細的表格編號(因好多學校會視這為誠意的表現),我仍信有家長會早來。

其他家長做法係其他家長既事,起碼而家我唔需要跟人鬥早,已經好安慰了。

回覆:hflam 的帖子

我試過排過通宵,因為有一間講明上午班既人數有限,取錄先後決定於表格既編號~ 其實對細b係一個希望呢架~如果由學校揀,細b多數只可讀下午班~

不滿沙田樂基不接受细B申請pn,九龍塘可download又接受细B, 佢往年都接受,今年擺架了!越黎越商業化! 收幾位收少一兩個月學費就營運不到嗎?

loveannis  舊年細B有得攞form,但其實無得interview,今年行政再透明化多點。而我見生日版上,1至12月BB都有的,算平均。  發表於 12-10-30 00:32

所謂嘅調整就係細b又被歧視囉,生仔都要揀月份:;pppp:

回復 bbrmb 的帖子

絕對不認同學校做法,所以我唔會報,亦無需要報,因為選定了嘉德麗。

回復 pandc 的帖子

我想問如果報講N1, 以邊個年月來分大B,細B?

引用:回復+pandc+的帖子 我想問如果報講N1,

原帖由 yywongsum 於 12-10-26 發表
回復 pandc 的帖子

我想問如果報講N1, 以邊個年月來分大B,細B?
以開學日計該小朋友必須年滿2歲,樂基九月份開學,咁九月打後咪細b冇得報住。

loveannis  我那班有兩個9月BB讀緊pn班。  發表於 12-10-30 00:33

香港教育制度奇怪,如果覺得對細b不公平,何不向平機會投訴?我出帖也沒想過今年的入學申請,或許,做多一點,會改變以後未來!

我仔今年讀樂基火炭N,暫時我未識晒d同學媽咪,但已經知道有一個8月,一個9月,所以都唔係只收大b㗎!

其實我覺得每間學校都會有唔同政策,樂基係一間十分有誠意同有質素既學校,如果唔係都唔會咁出名。學校已經就大家既意見修改派表的方法,這樣願意聽取意見的學校真係少之有少。不滿者大可以不報,但在不了解學校真實的情況下不應作出不合理及不符事實既批評。

Emily207@ 好認同,有些人就是說服別人不報自己報來減少競爭lor.學校回應家長素求實在難得!

我覺得既然如此不滿,又覺得樂基不及其他學校的,便真的不要報,免得浪費時間和金錢,讓真正欣賞學校的家長減少一點競爭。

十分認同!!!

引用:其實我覺得每間學校都會有唔同政策,樂基係

原帖由 emily207 於 12-10-27 發表
其實我覺得每間學校都會有唔同政策,樂基係一間十分有誠意同有質素既學校,如果唔係都唔會咁出名。學校已經 ...
同意。欣賞學校真的聽取意見,並修改派表方法。

坦白說,大細B報考的機會問題一直存在。很多幼稚園都先收大B,細B的機會相對小了。可是,寧願學校一開始「表明」先收大B,好過又收細B報名表、錢,但原來根本是不被考慮。可能學校會安排第二輪讓細B報名呢。

引用:不滿沙田樂基不接受细B申請pn,九龍塘可dow

原帖由 BearBearMummy 於 12-10-26 發表
不滿沙田樂基不接受细B申請pn,九龍塘可download又接受细B, 佢往年都接受,今年擺架了!越黎越商業化! 收幾 ...
乜九龍塘收細仔

因為我聽語氣係微囉

回復 hebe2010 的帖子

我都好想報九龍塘樂基, 係咪有機會收細B架?

如果唔係, 咪浪費咗精神時間去排隊取表! (因為屋企無printer!)

引用:回復+hebe2010+的帖子 我都好想報九龍塘樂

原帖由 miumiu819 於 12-10-27 發表
回復 hebe2010 的帖子

我都好想報九龍塘樂基, 係咪有機會收細B架?
其實網頁寫到明收到31/8, 大大仔又唔收,真係嚴謹到爐。。。

回應:個職員唔阻止你交表囉。。。

所以咪話聽落機會微囉