用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不滿樂基駿景園今年入學申請安排
go

不滿樂基駿景園今年入學申請安排

以往一向可供家長網上下載入學申請表,今年突然要親身排隊取表,網上還公佈"數量有限,派完即止",我認識既家長們現在紛紛話要早一晚排隊。

希望樂基既負責人睇到此帖,你地已經係有名氣既幼稚園,何必再作此安排呢?為既係造勢,還是考驗家長誠意?

身為辦學團體應該切身處地為別人著想,請檢討現有安排!

回覆:不滿樂基駿景園今年入學申請安排

認同!St Catherine今年都有改善,點解有d學校仲係咁?

咁大件事。。咁可以唔駛報。。

退步。

真的很過份,每個父母最近已經疲於奔命,可以體恤一下我們嗎?

不知所謂,而家d幼稚園以為自己係皇帝?排隊交form仲可以理解...但點解要排隊攞form

似造勢多

考驗家長誠意?如排隊的是工人姐姐,咁係咪唔俾表格先?已見有朋友在fb出post,睇下有冇朋友的工人姐姐可以半夜去排隊(當然收錢的),朝早九點個阿媽先去接力。

上年排SC的人,有唔少係公公婆婆,今年SC都改善咗啦。  

dwkw333  Yes, 今年SC都改善咗啦  發表於 12-10-27 22:08

睇呢個安排已覺得呢間唔係有愛心嘅學校,又唔係第一年招生,點會預計唔到咁樣其實係玩家長?
我索性唔報

回覆:AJH 的帖子

本來想報,但我無可能之前一晚去等,所以只好放手

Copy - 請不要動怒。學校的新安排一定有原因,可能1)網絡塞車2)有交報名表,就有面試,上網down load,不受限制,會曾加學校不必要的收入 和行政壓力。  
樂基真是限多人報名.  

sorry I don't know how to type chinese if using computer).  It took 2 - 3 weekends to complete the interview process in the past few years.  Due to baby boom in the coming years, it is the way how to control the nos. of applicants.  

If HKPS(Ascot) is your cup of tea, no harm to pick up the application from school and might as well to take a look at the school as there is no open day in the year.

親身交表我可以理解(如收表時看到欠資料或有野要改可以即時同家長講)
親身排隊拿表就真係。。。。你仲要話數量有限。。好明顯係造勢。。

dwkw333  Agree.  發表於 12-10-27 22:10

引用:似造勢多+ 考驗家長誠意?如排隊的是工人

原帖由 happy.rita 於 12-10-25 發表
似造勢多

考驗家長誠意?如排隊的是工人姐姐,咁係咪唔俾表格先?已見有朋友在fb出post,睇下有 ...
對於學校既安排,我沒有意見,因為我唔鍾意咪唔報咯,好過呢間學校又唔洗排隊既仲有好多。

不過如果話呢間學校咁既安排冇愛心,咁叫個工人姐姐或公公婆婆去排嗰d又點計?自己年青又是為自己兒女既都覺得辛苦,咁何況佢地呢?

對不起我無意針對任何人,之不過我自己都有親身去排隊交了幾間學校的表,眼見,特別係d公公婆婆,捱更抵夜去排,有感而發啫。

不喜勿插。

我都接受唔到搵老人家去排

引用:Quote:原帖由+happy.rita+於+12-10-25+發表

原帖由 JoyceNgYY 於 12-10-25 發表
對於學校既安排,我沒有意見,因為我唔鍾意咪唔報咯,好過呢間學校又唔洗排隊既仲有好多。

不過如果話呢間 ...
坦白說見到朋友個post都覺得有問題,當然叫啲公公婆婆半夜去排就更無良!但只是想指出學校如果是為了「考驗家長的誠意」,咁未必達到目的。

對於我來說,這個安排只令我覺得學校並非「踏實」如學校所說,亦無同理心,所以即使我係ftm,同老公都可以半夜去排隊,都唔會報。

引用:Quote:原帖由+JoyceNgYY+於+12-10-25+發表

原帖由 happy.rita 於 12-10-25 發表
坦白說見到朋友個post都覺得有問題,當然叫啲公公婆婆半夜去排就更無良!但只是想指出學校如果是為了「考驗 ...
絕對正確,如果要排都會親身排,斷唔會叫老爺奶奶或工人代勞,己所不欲,勿施於人。

提議各有心家長一人一email到樂基駿景園表達是次安排不滿,只係簡單幾句說話就可以。盡管未能改變今年的申請安排,或許可改變往後日子她們的做法,令將來既安排變得更好。

[email protected], 同心協力改變未來。

princessda    發表於 12-10-25 13:40

If you need elderly to line up for you.  I guess it is not good to them.  Why don't think of your sister/bothers/ friends to do it for you.  If it is really not possible to do it yourself?

叫D家長有心讀先好去報, 比30蚊報名費唔係大晒.

我都覺得今年樂基好過分..咁樣要人排隊一啲意義都無...

我決定..  慳返..$30.. :;pppp:

不過, 我見九龍係可以女download form, http://www.hongkongpreschool.com.hk/b5/admission.htm

點解駿景園唔得呢?

bbrmb  佢地冇解釋過原因  發表於 12-10-25 14:16