用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 利他林(Ritalin)效用及副作用
樓主: bobolam
go

利他林(Ritalin)效用及副作用 [複製鏈接]

引用:Quote:lillymarie+發表於+12-10-30+15:30+

原帖由 qoo_pooh 於 12-10-31 發表
lillymarie,

請問你仔仔吃了幾耐藥就見到功效或明顯分別?
剛開始食藥頭一星期有作悶和頭暈,跟住就無乜感覺。小朋友好快留意到自己上課時可以忍住唔笑,差不多即時見到一些改變。

不過醫生不是從最低分量開始。所以只加了一次藥,好快見效。小朋友有福,對藥的反應很好,這不是必然的。

for every one criticism, three positives must be given.

我仔小一做評估時就話佢有讀寫障礙及專注力弱,但到小二開始覺得佢專注力好差,成日玩、笑。跟住排左精神科,今年10月開始食藥,每日三次半粒。
佢食左藥後好左好多,自己做到功課,默書、測驗成績都高分。
其實我懷疑當初做評估時我仔因專注力唔到,所以判左佢有讀寫,但我仔食左藥後,佢認到d寫點寫。
我懷疑佢沒有讀寫障礙,只有專注力問題。
請問你們有這情況嗎?

引用:我仔小一做評估時就話佢有讀寫障礙及專注力

原帖由 MrsFung 於 12-10-31 發表
我仔小一做評估時就話佢有讀寫障礙及專注力弱,但到小二開始覺得佢專注力好差,成日玩、笑。跟住排左精神科 ...
情況差不多!初初見好多專家都話佢無專注力問題,以為係讀寫問題。後來食咗藥後,無咗九成問題。

for every one criticism, three positives must be given.

回覆:利他林(Ritalin)效用及副作用

行為治療是父母去學,改變自己的教仔方法。我睇書多, 亦聽咗好多理盧幼慈女仕的講座CD和一套專講ADHD的DVD。未食藥前用她的招數,起碼應付到小朋友的情緒,令佢較為合作。

醒目開學勳章

lillymarie,

Tks for information.  
"理盧幼慈女仕的講座CD和一套專講ADHD的DVD"
-> 在那裡有得買/借?

請問你仔仔現在幾多年級? 食緊邊隻藥和幾多份量?
藥力過後, 專注力會否更差? 即要在藥力有效時做好功課和溫書嗎?

我仔仔剛剛試了10天Concerta 18mg, 但我覺得好似沒有太大改變

我個仔番佐小一后曰日俾家長投数!搞都我好大圧力,真系好想走佐唔理佢!好煩!

qoo_pooh 發表於 12-11-1 15:24
lillymarie,

Tks for information.  

我在青田教育中心買的。是呀!最好在仍有藥力的時候做功課溫習!藥力過後就似灰姑娘咁,打回原形!

我發現囝囝食咗藥後開始收到我同佢講乜野,經過年月日的訓練,平時就算藥力過咗,都唔會差得太緊要,仍然識得自己去做功課溫習,只不過唔可以要求佢好準確囉,無藥係爭D架。

我囝囝最明顯係數學功課,我成日數住佢“大意”錯有幾多,就發現食咗藥後錯少咗,後來加到對佢係最大分量,數學可以有95﹪準確。另外,會感受到叫佢,佢會應我多D,合作多D。以前我聽講座話,叫佢一聲,然後心裏數下要等幾耐佢先有反應,咁我發現食咗藥後,真的反應快咗。同埋,以前佢日日做功課前都會扭計半個鐘,食咗藥後呢個情況少咗好多。當然,我亦同時想辦法去減輕佢的壓力。我覺得佢在自我情緒控制上好咗。這些是食了藥兩個星期後開始見到的,過了一個學期,就發現佢開始講下佢在學校的事,即是話佢開始留意到老師同學在做甚麼!同埋開始有朋友。

起初係試了兩個星期後,覺得有效果,於是加藥。當時醫生話佢會加藥加到出現太大副作用,希望用最高的藥量去得最好的效果。囝囝只加了一次,就出現體重和睡眠問題,所以無再加了。他起初是食concerta的。後來改了Ritalin LA, 8小時有效的,胃口和睡眠問題就好好多了。

你再觀察下佢的表現。我以前會數下佢食一餐飯要起身幾多次,留意下佢有無坐定些。

minzmin 發表於 12-11-1 17:33
我個仔番佐小一后曰日俾家長投数!搞都我好大圧力,真系好想走佐唔理佢!好煩! ...
為乜事會被家長投訴呀?

回復 lillymarie 的帖子

打人!有時人哋閙佢!有時人哋唔俾佢玩!有時好哋哋打一下!拍一下小朋友!煩有時上課离开座位!但佢食饭睇電視就可以坐成個鍾!如打機可以坐二三個鍾!老师都見以佢食藥!我好唔好俾藥佢食!

回復 minzmin 的帖子

睇電視和打機可以坐得耐,唔算專注。因為每幾秒鐘轉畫面。
你試下食飯時唔睇電視亦唔聽收音機,乜都唔做,只係食飯。睇下小朋友可以坐幾耐?做功課又點?唔開電視,只叫小朋友坐定定專心做功課,佢可以坐到幾耐?你係屋企觀察佢,就估到佢係學校大概係點。因為上課時間太約35分鐘,小朋友起碼要能夠坐定定15﹣20分鐘架。

小朋友睇咗醫生未?
如果真的確診係ADHD, 藥有8成機會可以幫到佢。因為食咗藥後,自我控制力好D,唔會“想做就去做”。同埋聽完大人講道理後,無咁快左耳入右耳出。會容易些學乖。

回復 lillymarie 的帖子

今個月尾睇瑪x!唔該晒!我今晚番去睇下佢可以坐到己耐…!

回復 alicealice313 的帖子

聽醫生講,ADHD小朋友一般去到十八廿二就會好轉,當然仍有些成年人需要食藥的。

引用:回復+alicealice313+的帖子 聽醫生講,ADH

回覆:lillymarie 的帖子

Hi,

我仔食左2個月藥,R字頭10g 每次半粒,每日3次,初頭效果幾好,寫字靚左,功課做好晒,但最近發現打回原形,點解?

MrsFung 發表於 12-11-14 11:38
Hi,

我仔食左2個月藥,R字頭10g 每次半粒,每日3次,初頭效果幾好,寫字靚左,功課做好晒,但最近發現打 ...

即係一日食ritalin 15mg。打回原形可以有好多原因,幾時見醫生呀?會唔會最近病咗?功課壓力大咗?小朋友幾重? 可能是未夠藥的。如果還要等好耐才見醫生,可以先打電話問問。
我發現佢地若果病的話,控制力會差些的。有時見到佢突然差咗,都會諗可能作感冒唔舒服之類。小朋友自己都知,會走去探熱。

lillymarie 發表於 12-11-1 21:17
我在青田教育中心買的。是呀!最好在仍有藥力的時候做功課溫習!藥力過後就似灰姑娘咁,打回原形!

我發 ...
lillymarie,

我個囝試了一星期利他林短效後,轉食C18mg(8am食)剛一星期。但要11、12點先瞓到而胃口也細了,老師和我都看到他少咗D活躍,多咗D專注,不過不算好持久。醫生講過份量愈重,副作用愈大。如果想效果更顯著,應該加重D份量定轉食R LA呢?下星期再見醫生,想請教你一些意見,謝謝!

PS 食利他林短效時出現了頭暈、心跳快咗、有肚痛的感覺和小小腳震,維持約4天。但C就無乜感覺。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

foster_ma 發表於 12-11-19 00:36
lillymarie,

我個囝試了一星期利他林短效後,轉食C18mg(8am食)剛一星期。但要11、12點先瞓到而胃口也細了 ...
我囝當年早上7點半食藥,平時9點半上床要10點半才睡着。一般做功課溫習到8點半就停,玩半個鐘,刷牙講故事半個鐘才上床。未試過11、12點咁夜瞓呀。不過,當時佢食C,真是燒能量燒得好勁,每日飲兩杯ensure, 狂逼佢食野。一年先重兩磅!唔瞓唔食好快變人乾.........醫生講過話瞓唔著係因為藥力剛退,個人會有一段短時間“好唔安落”, rebound effects. 食C,R LA 或R都會出現呢個問題。我囝現在食緊LA, 每日3、4點藥力剛退,佢會好忟憎無計傾。隔半個鐘讓佢安靜下就會正常返。R對我仔只有副作用無藥力,所以無乜用。一係你可以試下早些給他食藥。
LA得8個鐘,到下午4、5點就退,你變咗要諗下幾時做功課囉,同埋溫習時亦要靠你和他自己了。

我仔仔4歲醫生話可以試下食。但有人話太細個。有冇家長有經驗。佢食左3星期一D副作用都冇。但效果不是太大。但係食左之後真係專心小小。

Culyb 發表於 12-12-3 23:16
我仔仔4歲醫生話可以試下食。但有人話太細個。有冇家長有經驗。佢食左3星期一D副作用都冇。但效果不是太大 ...
看來醫生對這藥的信心大了。我幾年前聽講座,有位醫生話佢最細的病人5歲,本來不想開藥,但小朋友需要食藥,不然學校不准他參加畢業禮。
我囝囝以前間幼稚園有位學生,學校每逄有戶外學習,都必定派一位老師貼身照顧那小朋友,全程拖實他的手。
‹ 上一主題|下一主題