用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 4歲未仲未識講野
樓主: *.*
go

[聽/語障] 4歲未仲未識講野 [複製鏈接]

我個都係,轉左兩個

回覆 bbymc11 的帖子

2歲半唔識講野,有時唔關口肌事,可能問題出現有感統上,我囡就係因為感統出問題而影響語言,現在上了感統加語言,開始講嘢了。今日講咗句妹妹哭。一

引用:回覆+bbymc11+的帖子 2歲半唔識講野,有時

原帖由 sorjomui 於 14-05-29 發表
回覆 bbymc11 的帖子

2歲半唔識講野,有時唔關口肌事,可能問題出現有感統上,我囡就係因為感統出問題而影 ...
上問下你在那兒上感統班

引用:我囝囝快4歲,+只懂得小量單字,+見囝囝D同學

原帖由 adventure 於 13-01-16 發表
我囝囝快4歲, 只懂得小量單字, 見囝囝D同學個個口齒伶俐,真係令我更加擔心,S位仲未排到, 移家 ...
乜間學校咁㗎!!

我仔都係類似情況,佢4歲k1都講得唔多嘢,認知應無問題,就係唔講嘢。後尾學校幫佢搵左個語言治療,單對單,但感覺幫助不大。反而呢半年參加左學校一個課外活動,係戲劇課程,讓幾級學生一起做音樂劇,詳情我其實唔係真係好知,但我仔呢半年來主動講多左嘢,雖然講複雜句子都係唔多好,但肯講,開始肯主動表達。很多人也說他是唔夠信心講,所以令佢建立自信才是治本。

BTW, 學校對佢好包容和照顧,佢讀德怡

回覆:taylortse 的帖子

Pls PM me,thx

回覆 sorjomui 的帖子

怎樣才知感统有問題?請pm那中心給我,謝謝。

引用:回復+apple~y+的帖子 我仔是細仔,+上年已

回覆:4歲未仲未識講野

阿仔而家三歲多d, 已經追返好多,我覺得佢似返正常咁,不過未俾人再評估, 下年返政府先做檢查,我覺得當初決定係啱架, 2歲多d去咗言語治療,加上返咗學後佢講咗好多野,我而家十心日弓中放心晒咁濟。

回覆 FeiFeiMum 的帖子

平衡唔好,行路左右搖擺,用腳尖行路……
‹ 上一主題|下一主題