用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 4歲未仲未識講野
go

[聽/語障] 4歲未仲未識講野

有沒有小朋友4歲還未識講野, 係單字也不會....
好擔心, 我小朋友12月便4歲了, 但現在也是零語言, 但有發音的. 他現在在主流幼稚園讀k1, 但到升k2也不說話是否要轉讀特殊位, 有沒有人可以分享下.....

*.* 的帖子

點解咁耐先知?

引用:有沒有小朋友4歲還未識講野,+係單字也不會.

原帖由 *.* 於 12-10-24 發表
好擔心, 我小朋友12月便4歲了, 但現在也是零語言, 但有發音 ...
評估左未?我仔3歲半,只係講雙詞,評左自傾,我都係讀普通幼稚園,你有冇試下言語治療,我依家都同阿仔上多d訓練

已評估, 不是現在才知, 是在兒子2歲3個月時是知的. 評估有自傾.
知道後已申請了政府的 e位, 但到現在還未有位.
知道後已立即讀私人s位, 讀了8個月, 情況轉好, 認知及悄緒是ok的, 只差語言
固針對語言, 現轉了私人語言治療, 兩星期一次, 再加一星期一次感統治療 及 一星期兩次針灸.
感統方面, 導師說他問題不大, 因為很多指令他也能做到.
但語言方面進展得十分慢, 我怕他到升小學也未能說話.

咁如果你仔已經評估左,你可以放心D喇~但我見兼收位通常排一年就有位了,為什麼等年幾都未有位呢?你有無打去問下社工?

但佢仲未肯講野, 真係好擔心! 都唔知幾時先肯講.....
我是排 e位, 不是 i位, 可能比較耐, 其實我個仔咁情況, i or e位比較適合佢呢?

兩星期一次的言語訓練太少, 應該要一星期一次

回復 *.* 的帖子

0甘你小朋友番幼稚園,老師點講??
跟唔跟到大班上堂,社交如何??聽唔聽得明老師講0野
講真如果無語言,又跟唔到大班上堂可能要入s位訓練0下

原本是一星期一次的, 但語言治療師說家居訓練最緊要, 如果在家訓練唔夠, 一星期返去一次, 大多數只是從溫, 只會浪費金錢.....
治療師說, 如果進度理想就會改一星期一次, 但我個仔現在未得....

回復 apple~y 的帖子

我仔是細仔, 上年已讀k1, 由於未講野, 所以今年我比佢重讀. 老師說他理解, 認知和社交是沒有問題的, 肯和小朋友玩.理解與認知方面, 老師說他中文, 英文, 國語也ok. 比如老師用英文講 thirty-nine, 他能從20-40的號碼中選擇39出來. 用國語說出水果的名稱, 他也能準確地拿出. 中英認未字更沒有問題, 因為我在家問他, 如醫生, 老師, 消防員, 巴士, 的士, 爸爸, 媽媽........超過100生字, 他也能辨識, 老師還說他十分聰明, 教他一,兩次便ok, 但就是不肯說話, 不知什麼原因.....煩惱中!

回復 *.* 的帖子

你仔仔都好叻
我唔太明,如果只係語言問題,點解評估係自傾??
見你0甘講又唔覺有自閉徵狀
你排0左E位幾耐,出現年會唔會派到呀??

你可以上網睇返你揀果間訓練中心派到乜野情況喎...
我都覺得如果聽你咁講,你個仔應該唔係自傾喎...仲有,你個仔有無講BB話先??定係一粒聲都無果隻?多數講唔到野都會連認知都差架喎...佢係咪已經講到單字?定係佢自己心理上有D野,唔想同人講野咋?

因為話佢眼神接觸差, 但有眼神交流的, 我叫佢, 佢會應我, 亦會望我的. 但健康院準則是沒有語言及眼神接觸差便是有自傾. 但言語治療師說他不是自傾, 是失用症.
佢有bb話的, 但唔多, 只會發皮氣或想要某東西時先會出聲, 佢係連單字都冇, 所以先擔心.
所以想問下有冇小朋友同我個仔一樣, 要點樣先可以令佢講野.......

*.* 發表於 12-10-26 13:33
但佢仲未肯講野, 真係好擔心! 都唔知幾時先肯講.....
我是排 e位, 不是 i位, 可能比較耐, 其實我個仔咁情況 ...
如果仔仔到依家都未有單字發音, 照情況應該排i位會對佢支援多d;
因為小朋友日日都返學, 如果佢以i位名義返學, 可以名正言順多d支援, 而且i位係可以排快好多,
但e位, 我自己阿女都試過排, 但竟然s位仲快過e位, 阿女s位都前後排了22個月先正式有位

而且就算有e位, 都唔好寄望會有好密集式上堂, 有朋友上過最密都係一星期一堂, 多數兩星期先一堂ST

*.* 發表於 12-10-24 13:30
好擔心, 我小朋友12月便4歲了, 但現在也是零語言, 但有發音 ...
我阿女大你囝囝一個月, 都係下個月便4歲了, 現在都係得D單音, 如果嚴格D講佢都係未有單字, 佢反而唔係唔出聲, 但係總係發同一個音 e.g 爸爸爸........, bear bear......呢D 外星話; 之前有ST都係話阿女有失語症, 係一D口肌協調唔到嘅問題, 依家都keep住上private ST, 一星期一堂

唔好意思,想請問你地講緊I位S位E位..係咩情形去選擇讀架?

以我小朋友為例..2歲7個月仲未識講野..我覺得佢認知都唔得..同埋唔同同年小

朋友玩..唔中意望人>"< 因為咁..我都被佢讀緊N1(私辦幼稚園)係就係講多左

BB話..但係其他都冇咩改善!

回復 maggie38 的帖子

你有沒有帶小朋友去評估?
E, S, I 位都係要經政府派位的, 醫生會看你小朋友的情況, 建議佢讀什麼位.

星期一見完語言治療師, 她說我的小朋友比較特別, 多數失語症的小孩是有音, 但因口肌不協調, 只要訓練口肌, 大約一年左右便可以說話. 而我小朋友口肌不是太差, 反而是不懂發聲, 現在要做的是引他發聲, 他不識用喉嚨, 但教他用喉嚨是比較難, 要靠佢自己, 治療師說他也未遇過這種CASE, 但會盡力幫他.

My son also language delay, you may consider

聽樂治療 + SI
慮低骨
Doctor for Back
舌計

[寶寶學說話] App
用回音米

你有無試過轉言語導師?